Στην Προανακριτική επιστολή της ΓΑΔΑ για τόπο & χρόνο (;) εξέτασης Κελέση-Σαράφη

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στην Προανακριτική Επιτροπή διαβιβάστηκε ήδη επιστολή της Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ, η οποία κατά πληροφορίες αφορά στον τόπο και τον χρόνο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων από το εξαμελές κλιμάκιό της,  ενώ φέρεται να περιγράφει και τις προβλέψεις του νόμου για τον τρόπο λήψης κατάθεσης από προστατευόμενους μάρτυρες. Άγνωστο παραμένει εάν η εν λόγω επιστολή συνιστά μία πρώτη απάντηση ή την οριστική, που οι πληροφορίες ήθελαν να αναμένεται το αργότερο έως τη Δευτέρα.

Χωρίς «κουκούλες» η εξέταση με ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αντίθετο λόγω αντιρρήσεων...

Ως προς το πολυσυζητημένο ζήτημα εξέτασης των αποκαλούμενων «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμου Σαράφη» πάντως  με κουκούλες και άλλο μέσο αλλοίωσης/απόκρυψης των χαρακτηριστικών τους ή με φυσική παρουσία δια ζώσης και χωρίς καμία κάλυψη αλλά με τις κωδικές τους ονομασίες, πηγές της Προανακριτικής, επιβεβαίωναν το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, δείχνοντας την οδό «χωρίς κουκούλες», σημειώνοντας ότι είναι σαφέστατο πως χωρίς καμία κάλυψη ή αλλοίωση χαρακτηριστικών κατέθεσαν οι ίδιοι ενώπιων του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη στις 4 Δεκεμβρίου 2019, αφού ερμηνεύθηκαν οι προβλέψεις του νόμου και της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης που εξειδικεύει τα μέτρα προστασίας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Τις συνθήκες τις έχει ορίσει ήδη ο εγγυητής της νομιμότητας

«Το πώς θα εξεταστούν ερμηνεύθηκε από τον άνθρωπο που είναι εγγυητής της νομιμότητας, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Είναι ξεκάθαρο ότι έγινε δια ζώσης με φυσικά παρουσία και χωρίς αλλοίωση χαρακτηριστικών, αλλά με προστασία της πραγματικής  τους ταυτότητας. Άρα υπάρχει ένα προηγούμενο», τόνιζε πηγή της Προανακριτικής, παραπέμποντας παράλληλα στην έκθεση των καταθέσεων του περασμένου Δεκεμβρίου ενώπιων του Λ. Σοφουλάκη, η οποία ως δημόσιο έγγραφο όφειλε να περιγράφει τα πραγματικά περιστατικά, αναφέροντας με σαφήνεια τυχόν ειδικές συνθήκες της κατάθεσης, κάτι το οποίο δεν αναφέρεται. «Εμείς θα εφαρμόσουμε απολύτως το γράμμα του νόμου», τόνισε ο ίδιος βουλευτής.

Πότε προβλέπονται τεχνικά μέσα;

Οι ίδιες πηγές μάλιστα απέκρουαν τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί παράνομης διαδικασίας που παραβιάζει τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες, επισημαίνοντας ότι τα τεχνικά μέσα και η αλλοίωση ή απόκρυψη χαρακτηριστικών δεν προβλέπονται για το στάδιο της προδικασίας όπως στην προκειμένη περίπτωση αλλά σε ακρόαση δικαστηρίου.

Οι αντιρρήσεις...

Δεδομένου πάντως ότι τα νερά είναι σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητα και στη βάση του δικαιώματος που παρέχει ο νόμος στους μάρτυρες να προβάλλουν αντιρρήσεις, οι ίδιες πηγές διατηρούσαν μία επιφύλαξη για τη διαδικασία «χωρίς κουκούλες». Οι αντιρρήσεις λέγεται ότι μπορούν να προβληθούν είτε ενώπιων της εισαγγελικής αρχής που τους ενέταξε στο καθεστώς προστασίας (σ.σ Εισαγγελία Διαφθοράς) είτε ενώπιων της αρχής που ζητά την εξέταση δηλαδή της Προανακριτικής.

Θα προαποφασιστεί η στάση της Προανακριτικής για το σενάριο «κουκούλα»

Το τι θα πράξει σε αυτή την περίπτωση η Επιτροπή θα έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με το Προεδρείο της Προανακριτικής, πριν από τη μετάβαση του κλιμακίου στο χώρο που θα υποδειχθεί για την εξέταση. Πηγές της ΝΔ πάντως τόνιζαν ότι το μείζον δεν είναι «κουκούλα ή όχι», αλλά η πραγματοποίηση της εξέτασης αυτής καθεαυτής, ώστε να αξιολογηθεί η αξιοπιστία δύο κρίσιμων για την έρευνα μαρτύρων, με παράλληλη προσπάθεια κάλυψης κενών στις καταθέσεις τους. 

Δεν πάμε να βγάλουμε κουκούλες

«Εμείς δεν πάμε να βγάλουμε καμία κουκούλα. Εμείς ζητάμε με την απόφασή μας να τους εξετάσουμε με τον ακριβώς ίδιο τρόπο. Δεν πάμε να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, αλλά να αντλήσουμε πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν κρίσιμο ρόλο στην υπόθεση που ερευνούμε. Τα υπόλοιπα είναι υποδεέστερα και δευτερεύοντα. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες με τον ίδιο τρόπο που το έπραξαν στις 4 Δεκεμβρίου. Δεν διεκδικούμε λοιπόν τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο», υπογράμμιζε βουλευτής της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή.

Επιμένει σε εξέταση με κουκούλες ο ΣΥΡΙΖΑ - Μύδροι κατά ΝΔ για εκφοβισμό των μαρτύρων

Πάντως, σε αντίθεση με την επιθυμία όλων των υπόλοιπων κομμάτων για κατάθεση των δύο μαρτύρων «κλειδιά» χωρίς κουκούλες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην κατηγορηματική του αντίθεση και τα βέλη κατά της ΝΔ περί νομικού πραξικοπήματος και απόπειρας εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων μέσω μετατροπής της διαδικασίας σε «ζούγκλα».

Παρά τη διαρροή περί ύπαρξης επιστολής της ΓΑΔΑ προς την Προανακριτική πάντως, όλοι όσοι μετέχουν σε αυτή τηρούν «σιγή ασυρμάτου» ως προς το περιεχόμενό της για τον ακριβή τόσο και χρόνο υλοποίησης της πολυαναμενόμενης εξέτασης «Κελέση» και «Σαράφη». 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …