Επιστολή Σταϊκούρα σε τραπεζίτες για τον μικρό αριθμό δανείων που έχουν ρυθμιστεί

Επιστολή στις τράπεζες για τον μικρό αριθμό των κόκκινων δανείων που έχουν ρυθμιστεί, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Στην επιστολή, που εστάλη το περασμένο Σάββατο, ζητεί τη χορήγηση στοιχείων αναφορικά με τις ρυθμίσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων εν όψει του γεγονότος ότι παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των οριστικά υποβληθεισών προτάσεων

«Στο πλαίσιο παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης του νόμου 4605/2019, εντοπίστηκε ότι ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31η εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την επιστολή, εκτός από τους διαδικαστικούς λόγους για την κατάσταση αυτή, όπως εσφαλμένα στοιχεία κτλ υπάρχουν και ουσιαστικοί λόγοι «πχ διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις και επίτευξη ρύθμισης με επιλέξιμους οφειλέτες».

«Υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και γνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν προτάσεις ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση», επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι υπάρχουν αναφορές ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου, καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας) είναι αποτρεπτικά για ένταξη των οφειλετών στο νόμο αυτό.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βιβλίο προσφορών: Άνοιξε για το 30ετές ομόλογο

Το ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ Άνοιξε σήμερα Τετάρτη το βιβλίο προσφορών …