Προστασία α' κατοικίας: Σε «ανοιχτή γραμμή» το ΥΠΟΙΚ για αύξηση των δικαιούχων

Στο τελικό σπριντ επιδίδεται το υπουργείο Οικονομικών στις 50 μέρες που απομένουν μέχρι να ισχύσει το νέο σύστημα προστασίας πρώτης κατοικίας. Στο ΥΠΟΙΚ έχουν πάρει «φωτιά» οι γραμμές με διαρκείς επικοινωνίες τόσο με τράπεζες και funds όσο και με δανειολήπτες.  

Το οικονομικό επιτελείο επιστρατεύει όλα τα μέσα ώστε στις 50 ημέρες που απομένουν μέχρι να κλείσει ο κύκλος προστασίας της πρώτης κατοικίας με τη σημερινή του μορφή να αυξηθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι δικαιούχοι. 

Οι συσκέψεις στην πλατεία Συντάγματος δίνουν και παίρνουν, και ήδη ο υπουργός Οικονομικών
Χρήστος Σταϊκούρας έχει ζητήσει από τις τράπεζες προτάσεις βελτίωσης της πλατφόρμας, ενώ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν αποσταλεί 42.000 ερωτηματολόγια σε όσους μπήκαν και δεν ρύθμισαν.

Επιπλέον, ο Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από τις τράπεζες εβδομαδιαία ενημέρωση για το πλήθος των κόκκινων δανείων που ρυθμίζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία το β' εξάμηνο του 2019 ρυθμίστηκαν 43.400 δάνεια, ενώ συνολικά για το έτος  εκτιμήσεις  ανεβάζουν τις απευθείας ρυθμίσεις σε 80 με 100.000. 

Από το γραφείο του ΥΠΟΙΚ πέρασαν και οι εκπρόσωποι των funds από τους οποίους ο Χρήστος Σταϊκούρας  ζήτησε ευελιξία στις προτάσεις ρυθμίσεων που κάνουν στους δανειολήπτες με δεδομένο ότι αγοράζουν τα δάνεια τους για ένα κλάσμα της αξίας τους. 

Πηγές του οικονομικού επιτελείου μάλιστα αναδεικνύουν την περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ που  είχε περιέλθει σε fund και κουρεύτηκε στα 120.000 ευρώ. 

Τι λένε τα funds

Η προσφορά βιώσιμων λύσεων σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη είναι ο βασικός στόχος των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, τόνισαν εκπρόσωποι των εταιρειών στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι πλειστηριασμοί σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ζητούμενο και αυτοσκοπό των εταιριών διαχείρισης αλλά έσχατο μέσο εάν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες λύσεις. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν, σε κάθε περίπτωση, οι εταιρίες σε δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αδύναμες κοινωνικές ομάδες με προβλήματα (πχ υγείας κλπ). Στόχος τους είναι η στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής αλλά δεν επιθυμούν καμιά συνεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των εταιριών διαχείρισης καλούν όσους ανάγκη να εμεταλλευθούν τον νόμο για την προστασία πρώτης κατοικίας που είναι σε ισχύ μέχρι τα τέλη Απριλίου και να ενταχθούν σε αυτόν.

Όπως επισημαίνουν, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα δώσουν στοιχεία ρυθμίσεων δανείων, που τους ζητήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση την διάθεση τους για προσφορά σειράς βιώσιμων λύσεων που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024

Οι άνδρες ανήλθαν σε 345.445 άτομα (ποσοστό 35,4%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 630.928 άτομα …