«Καμπανάκι» από τον Άξελ Βέμπερ: Οι αγορές υποτιμούν τον κίνδυνο του κορωνοϊού 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από το νέο κορωνοϊό έκρουσε ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS, Άξελ Βέμπερ, ζητώντας να ληφθούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα. 

Με την εμπειρία του πρώη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, και υποψήφιου διαδόχου του Ζαν Κλοντ Τρισέ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Βέμπερ προειδοποίησε ότι οι αγορές υποτιμούν τον κίνδυνο της εμφάνισης του κορωνοϊού. 

"Θα υπάρξει ένα αρκετά σημαντικό αντίκτυπο, που θα ξεπεράσει το πρώτο τρίμηνο, και αυτό είναι το σημείο όπου η δημοσιονομική απάντηση, η παροχή στις επιχειρήσεις κάποιων φοροαπαλλαγών, κάποια χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης,  θα είναι πολύ σημαντικές για την ενίσχυση των επιχειρήσεων "δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέμπερ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής G-20 στο Ριάντ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έμπειρου τραπεζίτη, η παγκόσμια ανάπτυξη θα καταγράψει τεράστια πτώση, από 3,5% σε 0,5%, και η Κίνα θα σημειώσει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο. Αυτό δεν έχει συμβεί τουλάχιστον από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ωστόσο, ο Βέμπερ διευκρίνισε ότι οι κινεζικές και άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ασία έχουν περιθώρια ελιγμών πέραν της προσαρμογής των επιτοκίων. "Έχουν ένα αρκετά σφιχτό σύστημα ελέγχων στις επενδυτικές ποσοστώσεις και θα μπορούσαν να το απελευθερώσουν προσωρινά και να προσπαθήσουν να συνεχιστούν οι επενδύσεις", δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι το περιθώριο ελιγμών έρχεται υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι ‘’καινοτόμα’’, ενώ πρέπει να αναληφθεί υψηλότερος κίνδυνος σε μια επεκτατική νομισματική πολιτική.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …