Προσφυγικό: Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα με την Ευρώπη - Εκβιάζει την ΕΕ για στήριξη στη Συρία - Ειδήσεις

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή μέσω θαλάσσης από την περιοχή του Ιντλίμπ».

«Τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες, διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Η σύσκεψη κράτησε πάνω από δύο ώρες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις όπου οι πρόσφυγες που πλησίασαν τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚ, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες άλλο. Σήμερα, Παρασκευή, θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, για την κατάσταση στην Συρία».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Ερντογάν επικοινώνησε με την αρχηγό του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ενημερώνοντάς την για τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη.

Νωρίτερα, 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση του Συριακού καθεστώτος από αέρος. Αρχικά ο αριθμός που είχε δοθεί ήταν στους 22, όμως ο αριθμός αυξάνεται όσο περνά η ώρα και υπάρχον αρκετοί τραυματίες. Αλλες πληροφορίες ανεβάζουν τους νεκρούς στους 50, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Το αίμα των στρατιωτών μας δεν θα μείνει στο έδαφος. Θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας στην Συρία μέχρι να πέσουν τα χέρια μας από την σημαία. Θα απαντήσουμε στην Συρία με τον ίδιο τρόπο που στόχευσε τους στρατιώτες μας. Από αέρα και έδαφος θα υποστηρίξουμε τις δυνάμεις μας», ανέφερε ο Φαχτερίν Αλτούν, εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας.

Λίγες ώρες αργότερα, η Τουρκία ξεκίνησε βομβαρδισμούς κατά θέσεων του Ασάντ στην βορειοδυτική Συρία ως αντίποινα για τα θύματά της.

Τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ κατά ρωσικών αεροσκαφών πάνω από το Ιντλίμπ, κάτι που η Τουρκία διέψευσε, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών να φαίνεται πως αυξάνεται με αφορμή την Συρία και την στήριξη της Ρωσίας στις δυνάμεις του Ασάντ.

Στην διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης, υπήρξε και τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλενμπεργκ, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων. Το τηλεφώνημα έγινε αμέσως μετά την είδηση πως Τούρκοι στρατιώτες έχασαν την ζωή τους από την επιδρομή στην Ιντλίμπ.

Η Τουρκία θα ξεκινήσει σήμερα τις διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, όπου τονίζουν πως περιμένουν «συγκεκριμένα βήματα».

Διαβάστε επίσης:

Η επίθεση κατά των Τούρκων στη Συρία - Βίντεο


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η γιαγιά που συγκίνησε τον Ερντογάν: «Μαζί σου μέχρι τον τάφο»

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να τη φροντίζουν για πάντα. Όλη η …