Μεταναστευτικό: Στήριξη από ΕΕ με 700 εκατομμύρια - Τα κέρδη της Ελλάδας από την επίσκεψη των θεσμών στον Έβρο - Ειδήσεις

Οι στόχοι που είχαν τεθεί, επιτεύχθηκαν στον μέγιστο βαθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός νέου πλαισίου στην αντιμετώπιση του οργανωμένου από την Άγκυρα, σχεδίου παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, αλλά και συνολικότερα του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών επισκέφθηκε τον Έβρο, ενώ στις δηλώσεις τους μετά την επίσκεψη, παρείχαν σαφή στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της εισβολής μεταναστών από τα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και δεσμεύσεων ενίσχυσης σε οικονομικό επίπεδο, σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό της FRONTEX.

Μεταναστευτικό: Η πτήση με το ελικόπτερο πάνω από τον Έβρο

Η πτήση με το ελικόπτερο Σινούκ πάνω από τον Έβρο, κατά μήκος των συνόρων, αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμη ως προς την κατανόηση της κατάστασης στο πεδίο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέλαβε να περιγράψει, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής, Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, την εικόνα που αντίκριζαν.

Το σημείο των συνόρων με την Τουρκία, τις κινήσεις των μεταναστών και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές δυνάμεις να εμποδίσουν την είσοδο τους.

Tο πιο έντονο ενδιαφέρον το έδειξε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Πρωθυπουργός της Κροατίας τόνισε την σημασία που έχει η αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση στην φύλαξη των συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορα της που είναι και σύνορα της Ευρώπης, αλλά, θα χρειαστεί και την στήριξη των συνόρων.

Η ενημέρωση συνεχίστηκε στο Φυλάκιο 1, όπου προβλήθηκε βίντεο με υλικό που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, το οποίο καθιστά φανερή την οργανωμένη προσπάθεια με την άσκηση βίας για να εισέλθουν χιλιάδες μετανάστες στην ελληνική επικράτεια και την καθοδήγηση που έχουν από τις τουρκικές αρχές.

Μεταναστευτικό: Πλήρης στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, ο οποίος ασκεί την προεδρία της ΕΕ, παρείχαν απόλυτη πολιτική στήριξη στην φύλαξη των συνόρων και με τον τρόπο που το κάνει η Ελλάδα.

Η κα Φον ντερ Λάινεν ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την στήριξη της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος της χώρας μας, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφυλάκων πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Επιπλέον, θα δοθεί οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού.

Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών. Επιπροσθέτως, ενεργοποιείται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορούμε να λάβουμε βοήθεια σε ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Μεταναστευτικό: Η συνέχεια στις Βρυξέλλες

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε επίπεδο ΕΕ για την στήριξη της χώρας συνεχίζονται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου θα ταξιδέψουν για το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η φύλαξη των συνόρων, οι διαδικασίες ασύλου και η ενεργοποίηση του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης αναμένεται να αποτελέσουν ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της συζήτησης.

Το άρθρο 78 παράγραφος 3 προβλέπει: «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους».

Σε τηλεφωνικές επαφές που είχε την Τρίτη με ομολόγους του ο κ. Κουμουτσάκος, τόνισε την ανάγκη άμεσης παροχής έμπρακτης αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα, με συντονισμένη δράση, «καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση και ασύμμετρη απειλή όχι μόνο για τα εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και για τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Εκεί, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του «για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δράσεις της Ελλάδας».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …