Το 56,18% των νέων συμβάσεων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, τον Φεβρουάριο

Δημοσιοποιήθηκαν, χθες, από το υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία του «Εργάνη» γα τη ροή της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το δίμηνο Ιανουάριος 2020 – Φεβρουάριος 2020, παράλληλα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία το Δεκέμβριο του 2019.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κομπορρημονεί για το «διπλό αισιόδοξο και ενθαρρυντικό μήνυμα από την αγορά εργασίας, με μείωση της ανεργίας στο 16,3% (ΕΛΣΤΑΤ) και αύξηση +24.867 θέσεων εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ)», όπως αναφέρει, και μάλιστα δεν παραλείπει να μας πληροφορήσει ότι πρόκειται για το «χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την έναρξη της κρίσης» (σ.σ.: βεβαίως, «ξεχνά» να μας πει αν στη… μείωση της ανεργίας παίζει ρόλο η μετανάστευση των περίπου 500.000 επιστημόνων, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι της μιας ημέρας ή των τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα κτλ.).

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη»:

  • Το Φεβρουάριο 2020, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κυριαρχούν στη σύναψη των νέων συμβάσεων με 56,18% (μερική απασχόληση 42,54%, εκ περιτροπής εργασία 13,64%)

  • Και το διάστημα Ιανουάριος 2020 – Φεβρουάριος 2020, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κυριαρχούν στις νέες συμβάσεις με 54,88% (μερική απασχόληση 42,49%, εκ περιτροπής εργασία 12,39%).

Κι όπου υπάρχουν ελαστικές σχέσεις, ως γνωστόν -πέραν του ότι αποτελούν ένα δυνατό χτύπημα για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, τη βιώσιμότητά τους αλλά και το μέλλον νυν και μελλοντικών συνταξιούχων-, κυριαρχούν η εργασιακή επισφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία, οι μισθοί – μπουρμπουάρ, η απληρωσιά, τα μειωμένα ή ανύπαρκτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κτλ. Φυσικά, για αυτά, για μια επιπλέον φορά, κουβέντα από τον υπουργό, ο οποίος θέλει να λέει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, παρά το ότι οι πρακτικές και πολιτικές του κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

K. Χατζηδάκης για S&P: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

Η αναβάθμιση από την Standard & Poor's αποτελεί αποτελεί μια απάντηση σε όσους γκρινιάζουν και προσπαθούν …