Επίδομα 800 ευρώ: Σε δύο ταχύτητες η καταβολή του

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, το Σάββατο, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σε 1,7 εκατ. εργαζομένους. Όπως είπε, τα χρήματα θα χορηγηθούν σε δύο διαφορετικές ταχύτητες:

«Αρχικά, θα τα λάβουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή, μόλις ολοκληρώσουν την υποβολή του ηλεκτρονικού έντυπου με βάση το ΑΦΜ. Σε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 800 ευρώ. Στη συνέχεια, θα ικανοποιηθούν τμηματικά και σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοιΑπαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται».

Υπενθυμίζεται πως:

  • οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βάσει του τζίρου έχουν περιθώριο μέχρι τις 20 Απρίλη να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο «Εργάνη», ενώ

  • μικρότερο είναι το χρονικό περιθώριο για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή, καθώς πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 10 Απρίλη.

Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε τα σενάρια μείωσης μισθών και συντάξεων, λέγοντας ότι τέτοια σενάρια δεν υπάρχουν, ούτε έχουν εξεταστεί (σ.σ.: όλοι όμως γνωρίζουμε τι σημαίνει, ειδικά στα μνημονιακά χρόνια αλλά και διαχρονικά η διάψευση σεναρίων από κυβερνητικά χείλη), ενώ την προστασία των θέσεων εργασίας, προσπάθησε να παραπλανήσει και είπε ότι μετά τις 20 Μαρτίου απαγορεύονται οι απολύσεις για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και για όσες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή. «Έχουμε προνοήσει και για την επόμενη μέρα με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας», δήλωσε.

Το ότι δίνει την ευχέρεια μέσα από τη «ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας» σε κάθε εργοδοσία να απολύσει εργαζομένους, με πλήρη απασχόληση, και να προσλάβει τον ίδιο αριθμό που απέλυσε με μισθούς πείνας και με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ώστε μετά την κρίση να εμφανίζουν πως έχουν… διατηρήσει τις θέσεις, ούτε λόγος. Δεν είναι πως δεν το γνωρίζει. Είναι πως θέλει να ξεγελάσει και να «εφησυχάσει» εργαζομένους και λαό.

ΕΠΙΔΟΜΑ 800 ΕΥΡΩ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Την 1η Απρίλη ξεκίνησε η υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων στο http://supportemployees.ypeka.gr από τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που είτε ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω εντολής δημόσιας Αρχής είτε βάσει των ΚΑΔ έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κοροναϊού προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το επίδομα των 800 ευρώ. Για να κάνουν την αίτηση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που έχει κάνει ο εργοδότης τους.

Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρείας. Εκεί δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.

Πως θα γίνεται

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος μέχρι και 10/4/2020, ως εξής:

– Στις 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

– Στις 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

– Στις 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

– Στις 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

– Στις 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

– Στις 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

– Στις 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Ωστόσο όποιος εργαζόμενος προσπαθήσει να κάνει αίτηση νωρίτερα και όχι με βάση το ΑΦΜ του τότε θα του βγάζει το μήνυμα ότι η πρόσβαση για το ΑΦΜ που τελειώνει, για παράδειγμα σε 5, θα είναι ανοιχτή στις 5 Απριλίου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να δοθεί παράταση για τις αιτήσεις από τους εργαζόμενους όπως έγινε και με για τους εργοδότες, καθώς πολλοί εργαζόμενοι που ήδη έχει περάσει η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης είχαν διάφορα προβλήματα, όπως, το ότι δεν τους είχε δηλώσει ακόμη ο εργοδότης, ή βρέθηκαν μπροστά σε τεχνικά προβλήματα.

Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, όπως ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, η αίτηση στην πλατφόρμα θα υποβάλλεται μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Με αναστολή

Παράλληλα, αίτηση πρέπει να υποβάλουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας Αρχής και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν λυθεί, είτε με οικειοθελή αποχώρηση είτε με καταγγελία εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επίσκεψη Τριαντόπουλου στην Ηλεία: «Προχωρά η προεργασία για το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής με έμφαση στην Αρχαία Ολυμπία»

Την περιοχή της Ηλείας επισκέφθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, 15 και 16 Απριλίου 2024, …