Η Ευρώπη θρηνεί, οι ηγέτες δεν τολμούν

Θλιβερό ρεκόρ με το 70% των θυμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως να καταγράφονται στην ήπειρο. Προσπάθειες να μην επαναληφθεί το φιάσκο στο Eurogroup της Πέμπτης.

Περισσότερα από 60.000 θύματα, εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, έρημες πόλεις και πολίτες σε απόγνωση. Αυτή είναι η τραγική εικόνα που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, η περιοχή που έχει χτυπηθεί περισσότερο από τον κορονοϊό παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή οι ηγέτες και το πολιτικό προσωπικό των μεγάλων κρατών εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων, αδυνατώντας να βρουν κοινή λύση για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Διαβάστε τη live ενημέρωση της efsyn.gr με όλες τις εξελίξεις στη χώρα μας και παγκοσμίως.

Το 70% των νεκρών παγκοσμίως

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ευρώπη μετρά 60.325 νεκρούς σε σύνολο 762.625 κρουσμάτων, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό κοντά στο 70% των θυμάτων παγκοσμίως (84.435 θάνατοι).

Θλιβερή πρωτιά στη μαύρη λίστα έχουν η Ιταλία (17.669 θάνατοι) και η Ισπανία (14.555) και ακολουθούν η Γαλλία (10.328) και η Βρετανία (7.097), που σήμερα κατέγραψε ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο Μπόρις είναι σταθερός, η Βρετανία όχι

Η πιο σημαντική εξέλιξη ήρθε, σήμερα, από τη Βρετανία, όπου η χώρα κατέγραψε ρεκόρ νεκρών μέσα σε ένα 24ωρο με 938 νοσοκομειακούς θανάτους.

Ο αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει, πλέον, τις 7.000, ενώ τα κρούσματα υπολογίζεται πως είναι περίπου 60.800. 

Κεντρική είδηση στη χώρα είναι, φυσικά, η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανταποκρίνεται στη θεραπεία, όμως παραμένει στην εντατική.

Μειωμένοι θάνατοι αυξημένα κρούσματα

Στην μαρτυρική Ιταλία τα νέα στοιχεία καταγράφουν επιβράδυνση των θανάτων, αλλά μερική αύξηση των νέων κρουσμάτων, γεγονός που παγώνει τα όποια χαμόγελα υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι οριακή, με τους ανθρώπους που έχασαν σήμερα τη ζωή τους να ανέρχονται στους 542. Συνολικά οι νεκροί στη χώρα είναι 17.669, ανάμεσά τους και 96 γιατροί.

Τα νέα κρούσματα σήμερα ήταν 3.836, ενώ χθες ήταν 3.039.

Παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία

Στη Γαλλία οι νεκροί πλησιάζουν, πλέον, τους 11.000 και παρά το γεγονός ότι σήμερα καταγράφηκαν 541 θάνατοι, αριθμός πολύ μικρότερος από το σοκ της Τρίτης (σχεδόν 1.400 θύματα) η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά τις 15 Απριλίου.

Δεν έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις για τη χρονική διάρκεια της παράτασης, όμως ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται για ένα ακόμη διάγγελμα, τη Δευτέρα.

Αυτό θα είναι το τέταρτο διάγγελμά του από τις 12 Μαρτίου.

Φόβοι για ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία στην Ισπανία

Η επέλαση του κορονοϊού συνεχίζεται στη χώρα της ιβηρικής με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 14.555, καθώς το τελευταίο 24ωρο εξέπνευσαν άλλοι 757 ασθενείς.

Εκφράζονται, όμως, φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να εκτοξευθεί κυρίως εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στους οίκους ευγηρίας της χώρας.

Μόνο στην περιφέρεια της Μαδρίτης τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν  4.750 θάνατοι ηλικιωμένων.

Από αυτούς οι 3.479 είχαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά του Covid-19 και άλλοι 781 είχαν διαγνωσθεί με τον ιό.

Υπολογίζεται, όμως, ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων θυμάτων από τον κορονοϊό μπορεί να είναι ακόμη και πενταπλάσιος, καθώς δεν περιλαμβάνονται άνθρωποι που πέθαναν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για τον Covid-19.

Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά - Νότου;

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών δείχνουν απρόθυμες να συμφωνήσουν σε κοινή λύση για διαχείριση της πανδημίας και ενίσχυση των οικονομιών της ηπείρου για το άμεσο μέλλον και όχι μόνο.

Την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η οποία δεν φαντάζει και τόσο πιθανή αυτή τη στιγμή. Στο επίκεντρο η κάθετη διαφωνία Γερμανίας, Ολλανδίας (και των συμμάχων τους) στην έκδοση ειδικών ομολόγων, αλλά και η σθεναρή αντίσταση της Ιταλίας (κυρίως) στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σταθερότητας και την έναρξη ενός ακόμη γύρου μνημονίων και επιτροπείας στην ήπειρο.

Διαβάστε αναλυτικά:

Αδιέξοδο στο Eurogroup και νέα προσπάθεια αύριο

Οι αντιδράσεις μετά την αποτυχία συμφωνίας στο Eurogroup

Και ο Βορράς... το βιολί του!

Οι φωνές υπέρ των ομολόγων στη Γερμανία

200 διανοούμενοι: «Να σώσουμε την Ευρώπη-ασθενή»

Επόμενη πράξη του δράματος στις ΗΠΑ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυξήθηκε η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας

Αυξημένες κατά 6% οι πληρότητες το πρώτο τρίμηνο   Με μέση πληρότητα της τάξης …