Κόντε: Η Ευρώπη μπροστά στη διάλυση

Νέα έκκληση για κοινή ευρωπαϊκή δράση έκανε μέσω της Bild ο Ιταλός πρωθυπουργός, αφήνοντας όμως σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη, μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup -που διακόπηκε δίχως συμφωνία- ο Κόντε δεν μάσησε τα λόγια του, στέλνοντας μηνύματα και προειδοποιώντας προς κάθε κατεύθυνση, μιλώντας μάλιστα σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης.

«Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζουζέπε Κόντε, ζητώντας τη χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής στην Ε.Ε.

«Πρέπει να αναπτύξουμε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να αποκτήσουμε ικανότητες αντίδρασης. Δεν ζητάμε από τη Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους. Δεν επιτρέπεται να πούμε στο τέλος  η επιχείρηση πέτυχε  αλλά ο ασθενής απεβίωσε.  Η Γερμανία και η Ιταλία πρέπει να αλληλοβοηθηθούν. Ολοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αλληλοβοηθούνται. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί», σημείωσε με νόημα.

Σασόλι: Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, την παραμονή της νέας συνεδρίασης του Eurogroup για λύση του αδιεξόδου σχετικά με την υιοθέτηση κοινής απόφασης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Το Eurogroup πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και «τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε το νέο σχέδιο ανοικοδόμησης», είπε ο Σασόλι και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας... Αυτό θα χρειαστεί πολλά χρήματα, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. είναι περιορισμένος και δεν θα είναι επαρκής. Πρέπει να βρούμε νέους, έκτακτους και αμοιβαίους τρόπους για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του».

Όπως είπε, «δεν είναι θέμα μόνο αλληλεγγύης μεταξύ μας, αλλά και κοινό συμφέρον όλων μας, λαμβάνοντας υπόψη πόσο βαθύτατα διασυνδεδεμένες είναι οι οικονομίες μας» και σημείωσε ότι η κατάρρευση μίας χώρας θα είχε αναπόφευκτα δραματικές συνέπειες σε όλες τις υπόλοιπες.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,60% και 125,43 εκατ. ευρώ τζίρος στο κλείσιμο

Η αγορά ανάκαμψε μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός …