Σε κρίσιμο σταυροδρόμι για τον περιορισμό της πανδημίας

Έχοντας ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 σε όλο τον πλανήτη ο δρόμος για να μπει ένα φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας μοιάζει ακόμα μακρύς ωστόσο κάποια ενθαρρυντικά σημάδια αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας για σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Όλες οι εξελίξεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχέδια για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας κάνουν δειλά – δειλά κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ενώ ορισμένες έχουν αρχίσει ήδη να άρουν τους αυστηρούς περιορισμούς.

Στο μεταξύ, τη σταδιακή άρση των μέτρων, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων για κάθε φάση, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που βρέθηκε σε προφανή δύσκολη θέση μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να παγώσει την αμερικανική χρηματοδότηση του Οργανισμού. «Ενότητα» ενάντια στην «κοινή απειλή» που δεν είναι άλλη από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού ζήτησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ, που δεν έκρυψε τη δυσφορία του και τη «λύπη» του για την απόφαση του Ντ. Τραμπ.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας στο Live της efsyn.gr


Μικρή «νίκη» σε μια δύσκολη μάχη

© Scaliger | Dreamstime.com

Το δικαίωμα στην ελπίδα, για το ξημέρωμα μιας καλύτερης μέρας εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης που πλήττει με σφοδρότητα όλο τον πλανήτη, παραμένει ζωντανό καθώς μια μικρή αλλά ενθαρρυντική καθοδική πορεία στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στις χώρες που έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα δείχνουν τα στοιχεία του τελευταίου 24ωρου. Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των θυμάτων παραμένει υψηλός παρατηρείται μια μικρή μείωση που όμως δεν είναι ικανή για να εφησυχάσει την επιστημονική κοινότητα καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «η πανδημία εξακολουθεί να έχει δυναμική».

Ιταλία

Στη γειτονική μας Ιταλία, τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24ώρες φθάνουν τα 2.667, λιγότερα κατά 305 σε σχέση με χθες. Σήμερα (15/04) είναι η πέμπτη συνεχόμενη μέρα που καταγράφεται μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας. Ακόμη, μείωση σημείωσε ο αριθμός όσων εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Τη βελτιωμένη εικόνα συμπληρώνει ο αριθμός των ασθενών που βγήκαν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε μια μέρα που έφτασε τους 107.

Ο αριθμός των νεκρών που κατέληξαν από τη νόσο έφτασε τους 578, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με χθες (602).

Γαλλία

Μετά την Ιταλία και στη Γαλλία η εξάπλωση της πανδημίας δείχνει να έχει φθίνουσα πορεία. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει και βρίσκονται νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία είναι μικρότερος το τελευταίο 24ωρο όπως και ο αριθμός των θυμάτων.

Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι 514 (-27 σε σχέση με χθες) με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 17.167 κι εξ αυτών 10.643 στα νοσοκομεία και 6.524 σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 31.779 εκ των οποίων οι 6.457 είναι στην εντατική (+284). Τα κρούσματα στη Γαλλία ξεπέρασαν τις 105.000 φτάνοντας τις 106.206.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία παρουσιάζουν μείωση.

Ισπανία

Μικρότερος είναι και ο αριθμός των θυμάτων του Covid-19 στην Ισπανία. Η χώρα της Μεσογείου μετρά 523 νέους θανάτους, αριθμός μικρότερος από τους 567 που είχαν καταγραφεί την Τρίτη (14/04).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας ο συνολικός αριθμός έφτασε τους 18.579, ενώ τα κρούσματα είναι στις 177.633.

Μεγάλη Βρετανία

Καθοδική είναι και η πορεία των νεκρών στη Βρετανία. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν τον αριθμό των νεκρών στους 761, λίγο λιγότερους από χθες (778), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Συνολικά οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του Covid-19 φτάνουν τους 12.868.

Οι αριθμοί

© Petro Perutskyy | Dreamstime.com

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 131.639 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (15/04) είχαν διαγνωστεί με τον SARS-CoV-2 συνολικά 2.033.620 κρούσματα σε 193 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί παρά σε ένα κλάσμα των πραγματικών μολύνσεων, αφού πολλές χώρες δεν προχωρούν σε διαγνωστικά τεστ παρά μόνο για τα κρούσματα εκείνα που χρειάζονται νοσηλεία. Από αυτούς τους ασθενείς, περίπου 436.100 έχουν πλέον αποθεραπευτεί.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 27.085 θανάτους και 614.482 κρούσματα.

Μετά τις ΗΠΑ ακολουθούν η Ιταλία (21.645 θάνατοι, 165.155 κρούσματα), η Ισπανία (18.579 θάνατοι, 177.633 κρούσματα), η Γαλλία (17.167 θάνατοι, 147.863 κρούσματα) και η Βρετανία (12.868 θάνατοι, 98.476 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) ανέφερε σήμερα 46 νέα κρούσματα και 1 θάνατο. Συνολικά, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο είναι 82.295, εκ των οποίων 3.342 πέθαναν και 77.738 ανέρρωσαν.

Η Ευρώπη μετρά 88.760 θανάτους σε σύνολο 1.032.710 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 28.139 θανάτους (642.688 κρούσματα), η Ασία 5.265 θανάτους (149.027 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 5.147 θανάτους (110.372 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 3.355 θανάτους (74.394 κρούσματα), η Αφρική 894 θανάτους (16.744 κρούσματα) και η Ωκεανία 79 θανάτους (7.692 κρούσματα).

Αντιστέκεται στον κορονοϊό η Ελλάδα

EUROKINISSI

Σε 2.192 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού (Covid-19) στην Ελλάδα, μετά τα 22 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά που ανακοινώθηκαν σήμερα (Τετάρτη). 

Την ίδια στιγμή, 72 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 15 είναι γυναίκες.

Άλλος ένας ασθενής κατέληξε κατά το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν το βράδυ πως κατέληξε ακόμα ένας ασθενής (μια 57χρονο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 103.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτης και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στον εορτασμό του Πάσχα, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τη συνεπή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. «Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις» και «δεν καταλαβαίνει από γιορτές», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε πως «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», προσθέτοντας πως η όποια άρση μέτρων θα γίνει σταδιακά.

Εύθραυστη οικονομία και «μαξιλάρι» ασφαλείας

© mariavonotna | Dreamstime.com

Και μπορεί τα μηνύματα από την υγειονομική κρίση να είναι ενθαρρυντικά δε συμβαίνει το ίδιο και με την οικονομία. Ακόμα μια δυσοίωνη πρόβλεψη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Όπως εκτιμά το ΔΝΤ –στην έκθεσή του Fiscal Monitor που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου–, το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα θα εκτιναχθεί στο 200,9% του ΑΕΠ. Για την επόμενη χρονιά (2021), το Ταμείο προβλέπει πως το χρέος θα σημειώσει μικρή υποχώρηση και θα φτάσει στο 194,8%.

Ανάλογα αρνητική πρόβλεψη και για το δημοσιονομικό έλλειμμα, με το Ταμείο να εκτιμά πως θα αγγίξει το -9% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ θα υποχωρήσει στο 7,9% το 2021. Όσο για το πρωτογενές αποτέλεσμα, η εκτίμηση του ΔΝΤ κάνει λόγο για έλλειμμα -5,1% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος και 4,4% για το επόμενο. 

Μπροστά στα δύσκολα που έρχονται και παρά τις πρόσφατες και περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η κυβέρνηση φαίνεται πως ήδη έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση του μαξιλαριού ασφαλείας, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. 

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου, το μαξιλάρι από τα ταμειακά διαθέσιμα δεν είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο, όμως τον Απρίλιο άρχισε η διάθεσή του για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση υπολογίζει πως θα διαθέσει ποσό ύψους 12-14 δισ. ευρώ από το «μαλακό» μαξιλάρι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

O τέως ΥΠ.ΟΙΚ. και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος / EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η αποκάλυψη που έγινε μέσω πηγών του ΥΠ.ΟΙΚ. και όχι με επίσημο τρόπο προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ζήτησε από το Μαξίμου «να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τον ελληνικό λαό για την χρήση των χρημάτων».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολιάζει πως «είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν προέβη καν σε επίσημη ανακοίνωση για αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα προχθές και ο υπουργός οικονομικών εμφανίζεται καθημερινά σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούς» και εκτιμά πως «η Ν.Δ. σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ» αλλά «αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι τα χρησιμοποιεί ήδη πιεζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ» και την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που 63 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν την Δευτέρα.

Ο μεγάλος ασθενής

© Ruangwit Yumui | Dreamstime.com

Στο επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ που εξακολουθούν να κατέχουν μια θλιβερή πρωτιά σε θύματα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ενώ ο αριθμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 είχε υποχωρήσει περί τους 1.500 τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα, την Τρίτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκαν 2.228 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με τα πρωινά στοιχεία του πανεπιστημίου Χόπκινς, που ανανεώνονται συνεχώς. Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τα 27.085 και τα κρούσματα τα 614.482 κρούσματα. Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο (2.108) είχε καταγραφεί την Παρασκευή στις ΗΠΑ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογική δήλωση 2024: Όλες οι αλλαγές στo νέο Ε1

Ποιες είναι οι αλλαγές στο νέο Ε1 σε σχέση με πέρσι Του Χρυσόστομου Τσούφη To …