Covid-19: Ποιες χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα

Πολλές χώρες στην Ευρώπη, ανάμεσά τους η Γαλλία (με σχεδόν 20.000 νεκρούς), η Ισπανία (σχεδόν 20.500) και η Ιταλία (πάνω από 23.600)- καταγράφουν μειωμένο αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο, με «αριθμούς σταθερούς ή αυξανόμενους» στη Βρετανία και την ανατολική Ευρώπη.

Πρεμιέρα πάντως της χαλάρωσης των μέτρων στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνει η Γερμανία που επιτρέπει από σήμερα να ανοίξουν τα περισσότερα καταστήματα επιφάνειας μικρότερης των 800 τετραγωνικών μέτρων. Με περισσότερα από 135.000 κρούσματα και περίπου 4.000 θανάτους η επιδημία «είναι υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη», εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

«Η επιτυχία αυτού του σταδίου είναι εύθραυστη», προειδοποίησε η Άγνκελα Μέρκελ. «Δεν θα μπορούμε να ζήσουμε την παλιά μας ζωή για πολύ καιρό ακόμη», πρόσθεσε ο Άρμιν Λάσετ πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ενός από τα γερμανικά κρατίδια που επλήγησαν περισσότερο από τον Covid-19.

Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά.

«Δεν έχουμε εξέλθει από την υγειονομική κρίση», όμως «η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, αργά αλλά σίγουρα», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ. «Η ζωή μας μετά την 11η Μαΐου δεν θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή πριν την καραντίνα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» είπε ο ίδιος.

Στην Ιταλία τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου, επεσήμαναν οι αρχές. Όμως σιγά σιγά οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν, αν και όχι με όλο το εργατικό τους δυναμικό και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Ιταλία / Ap photo

Στην Ισπανία ο επικεφαλής του κέντρου υγειονομικών έκτακτων καταστάσεων, Φερνάντο Σιμόν, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά τις 22 Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών έπεσε κάτω από το όριο των 500, στους 410 θανάτους.

Το αυτοσχέδιο νεκροτομείο που είχε στηθεί σε παγοδρόμιο της Μαδρίτη, σύμβολο της εκατόμβης νεκρών λόγω της covid-19, θα κλείσει την Τετάρτη και από τις 27 Απριλίου και μετά τα παιδιά θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, για πρώτη φορά μετά τις 14 Μαρτίου.

Στη Νορβηγία, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι “έχουν θέσει τον ιό υπό έλεγχο”, οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν σήμερα και θα αρθεί η απαγόρευση διαμονής σε δευτερεύουσα κατοικία. Μετά τις 27 Απριλίου θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο, με σταδιακό άνοιγμα των κολεγίων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.

Αντίθετα, στη Βρετανία η καραντίνα που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να μην είναι ακόμη έτοιμη να άρει τα περιοριστικά μέτρα. Στη χώρα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 16.000 θάνατοι στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορονοϊού, ένας απολογισμός που δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας ή στα σπίτια.

Από χθεσινή διαμαρτυρία στη Βρετανία / Ap photo

Εκτός Ευρώπης, η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών από χθες στο πλαίσιο ενός «υπεύθυνου και σταδιακού» πλαισίου.

Στο μεταξύ το όριο των 2.000 νεκρών ξεπεράστηκε στην Τουρκία και αυτό των 1.000 στην Αφρική, με τα τρία τέταρτα των θανάτων να καταγράφονται στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο και τη Νότια Αφρική.

Στη Βραζιλία, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 38.000 κρούσματα του κορονοϊού και περισσότεροι από 2.400 νεκροί ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο πήγε χθες να στηρίξει διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γενικό επιτελείο του στρατού στη Μπραζίλια και ζητούσαν την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και το κλείσιμο του Κογκρέσου. Η Λατινική Αμερική ξεπέρασε τα 100.000 κρούσματα και μετρά 5.000 θανάτους.

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, πάνω από 40 νεκροί

Στις ΗΠΑ ο τραγικός απολογισμός εξακολουθεί να είναι ο βαρύτερος και επιδεινώνεται γρήγορα, καθώς χθες σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς χθες ξεπεράστηκε το όριο των 40.000 νεκρών, ενώ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης.

Όμως, οι περιοχές του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της πόλης Ουάσινγκτον εξακολουθούν να παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων. Πάντως αρκετές πολιτείες -ανάμεσά τους το Οχάιο, το Τέξας και η Φλόριντα- έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να ανοίξουν κάποιους τομείς της οικονομίας τους από την 1η Μαΐου, ίσως και νωρίτερα. 

Και την ώρα που κυβερνήτες διαφωνούσαν με τον ισχυρισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι διαθέτουν επαρκή τεστ  και ότι πρέπει να ανοίξουν ξανά την οικονομία των πολιτειών τους, νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες υπέρ της άρσης της καραντίνας σε διάφορες πόλεις, όπως το Τέξας, το Ουισκόνσιν και τις πρωτεύουσες των πολιτειών Οχάιο, Μινεσότα, Μίσιγκαν και Βιρτζίνια.

Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Ουάσινγκτον, την Ολύμπια, για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης του Δημοκρατικού κυβερνήτη Τζέι Ίνσλι να επιβάλει καραντίνα στους κατοίκους, αγνοώντας την απαγόρευση στις συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ανθρώπων. Παρά τις εκκλήσεις των διοργανωτών της διαδήλωσης προς τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκα, πολλοί δεν το έκαναν.

Στο Ντένβερ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Καπιτώλιο της πολιτείας για να ζητήσουν την άρση του lockdown στο Κολοράντο. Την ώρα που διαδηλωτές είχαν κλείσει τους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους, μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού φορώντας μάσκες και ιατρικές ποδιές στέκονταν στις διασταυρώσεις σε μια αντι-διαδήλωση.

Τραμπ και Πενς την ώρα που κάνει δηλώσεις ο Κουόμο / Ap photo

Τραμπ vs κυβερνητών πολιτειών

«Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τη χώρα μας», δήλωσε ο Τραμπ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο. «Θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά» πρόσθεσε, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ζητήσει να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας τον τελευταίο μήνα.

Από την πλευρά του ο Ίνσλι εξαπέλυσε νέα πυρά εναντίον του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι ο Τραμπ ενθαρρύνει τους πολίτες να παραβιάσουν τη νομοθεσία περί καραντίνας. «Αυτές οι εντολές είναι στην πραγματικότητα νομοθεσία των πολιτειών», επεσήμανε. «Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή στην Αμερική που να έχουμε δει έναν Αμερικανό πρόεδρο να ενθαρρύνει τους πολίτες να παραβιάσουν τους νόμους».

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, δήλωσε ότι «ν οι αριθμοί διατηρηθούν και η τάση αυτή συνεχιστεί, έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση», αλλά παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να εξακολουθήσουν τα τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Ο Κουόμο μαζί με άλλους κυβερνήτες ζητούν τη διενέργεια περισσότερων τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων, αλλά και τεστ αντισωμάτων για να εκτιμηθεί η ανοσία της κοινότητας προτού ανοίξουν και πάλι τις πολιτείες τους.

Ο Λάρι Χόγκαν, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μέριλαντ, δήλωσε στο CNN ότι οι ισχυρισμοί του Τραμπ και του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς ότι οι πολιτείες έχουν πολλά τεστ «είναι εντελώς ανακριβείς». Ο Ραλφ Νόρθαμ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Βιρτζίνα, επεσήμανε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι η άποψη ότι οι πολιτείες διαθέτουν επαρκή τεστ είναι «παράλογη»


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς να μειώσετε το φόρο εισοδήματος

Η μη ορθή συμπλήρωση των κωδικών θα φέρει μπελάδες και «φουσκωμένο» φόρο του Χρυσόστομου Τσούφη …