Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει και δεν θα δεχτούν να ματώσουν ξανά

Στα πρόσφατα τραγικά περιστατικά σε ιδιωτικές κλινικές, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έναρξη της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας υπήρχαν επίσημες καταγγελίες εργαζομένων και των σωματείων τους στην ιδιωτική Υγεία, ότι σε ιδιωτικά κέντρα δεν τηρούνται τα μέτρα.

Είπε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε πάρει μέτρα, με πιο βασικό την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και την υπαγωγή του κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου, καθιστώντας σαφές ότι «η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας δεν έχει καμία σχέση με τη μίσθωση κάποιων υπηρεσιών στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με την «επόμενη μέρα», είπε καταρχήν ότι «εδώ θα είμαστε για να συζητήσουμε αναλυτικά, κυρίως ποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, χρειάζεται να συνοδεύουν αυτή τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων».

Είπε ακόμα, ότι θα εκτιμηθεί η κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας «όχι μόνο για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας, αλλά και για να ανταποκριθεί συνολικά στις ανάγκες του λαού για περίθαλψη, θεραπεία».

Σημειώνοντας τα προϋπάρχοντα της πανδημίας κενά του δημοσίου συστήματος Υγείας και την ανυπαρξία σχεδίου για την περίπτωση επόμενου κύματος πανδημίας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης πρόσληψης του απαραίτητου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και το άνοιγμα όλων των υποδομών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η «επόμενη μέρα» αφορά «κυρίως τη διαχείριση της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «προετοιμάζει το έδαφος για να φορτωθεί αυτή η επερχόμενη κρίση πάλι στις πλάτες των εργαζομένων, προκειμένου να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες το μεγάλο κεφάλαιο, να θωρακιστεί η κερδοφορία του και η δική του σε συνέχεια γρήγορη ανάκαμψη».

Αναφέρθηκε στις απολύσεις, στις αρνητικές για τους εργαζόμενους μεταβολές των εργασιακών σχέσεων, στις απειλές, εκβιασμούς και πιέσεις που αυτοί δέχονται εκ μέρους της εργοδοσίας και πρόσθεσε: «Όπως ακριβώς φορτώσατε στους εργαζόμενους και τον λαό τις συνέπειες της πανδημίας για να προστατεύσετε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους, έτσι ακριβώς θα τους φορτώσετε και τα βάρη της κρίσης. Και έχετε το θράσος να λέτε πως μοιράσατε δήθεν δίκαια τα βάρη της πανδημίας».

Είπε ότι το επίδομα των 800 ευρώ και τα επιδόματα ειδικού σκοπού «που δίνονται με το σταγονόμετρο και με εξαίρεση πολλών κλάδων» δεν επαρκούν για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εργαζόμενους, μισο-άνεργους, ωρομίσθιους, ημερομίσθιους που «δεν καταγράφονται πουθενά, δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν δικαιούνται ούτε επιδόματος ειδικού σκοπού, ούτε επιδόματος ανεργίας».

Είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα τώρα, ώστε να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους.

«Τα έκτακτα μέτρα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί για να ζήσουν οι επιχειρήσεις, λέει ο υπουργός της μεγαλοεργοδοσίας Βρούτσης, που έχει και την τιμητική του αυτές τις μέρες. Κάτι ξέρει για να το λέει. 'Αλλωστε, αυτή είναι η ειδικότητά του, οι κάθε είδους εξυπηρετήσεις για τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών, με ό,τι αντεργατικό και βάρβαρο συνεπάγεται αυτό, για τους ίδιους τους εργαζόμενους» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος υπουργός της ΝΔ ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει την αξιωματική αντιπολίτευση που βρήκε μια διέξοδο στην αμηχανία της για να ασκήσει κριτική».

«Είναι πράγματι απορίας άξιον, πώς τόσα χρόνια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναρωτήθηκαν ποτέ για την ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης που παρείχαν οι φορείς τους οποίους οι ίδιοι πιστοποιούσαν; Είναι δυνατόν να πιστέψει κανένας ότι όσο εμπορευματοποιείται η Παιδεία, μπορεί να κρατά ψηλά και το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μετά την παρέλευση της «έκτακτης κατάστασης» να έχει μείνει «μια αγορά εργασίας πιο μόνιμη, άγρια, ευέλικτη για την εξόντωση των εργαζομένων, πιο φιλική μόνο για τα κέρδη των λίγων».

«Οι εργαζόμενοι όμως έχουν πληρώσει ήδη πολλά, και με την πρόσφατη καπιταλιστική κρίση, και με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν πρέπει και δεν θα δεχτούν να ματώσουν ξανά» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «από τώρα πρέπει να δυναμώσει η κινητοποίηση, διεκδίκηση, οργάνωση, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα στις δύσκολες συνθήκες της τελευταίας περιόδου, που συνεχίζονται στις 28 Απρίλη με την πανελλαδική μέρα δράσης στους χώρους δουλειάς, αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες του λαού την επόμενη μέρα».

Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, να ορίσει ακριβή ημερομηνία για τις Πανελλαδικές, λαμβάνοντας μέτρα ώστε να διεξαχθούν με τους βέλτιστους όρους για μαθητές και εκπαιδευτικούς και κατέθεσε την πολύ συγκεκριμένη πρόταση του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό.

Σχετικά με όσα διαδραματίζονται στην ΕΕ, είπε ότι είναι προσπάθειες γεφύρωσης με πρόσκαιρο συμβιβασμό των μεγάλων αντιθέσεων μεταξύ των κρατών-μελών της και υπογράμμισε ότι «το πραγματικό ερώτημα από τη σκοπιά του λαού, είναι: τα νέα δάνεια, είτε αυτά έλθουν μέσα απ' τους μηχανισμούς του ESM, είτε μέσω ενός ενιαίου ομολόγου ή Κοινού Ταμείου, ποιοι θα τα καρπωθούν και ποιοι θα τα πληρώσουν;».

«Εμείς λέμε ότι θα τα καρπωθούν οι λίγοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και θα τα πληρώσουν πάλι οι πολλοί, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα.

'Αρα λοιπόν, οι λαοί μια επιλογή έχουν μπροστά τους: να αρχίσουν να ξηλώνουν αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ, διαμορφώνοντας νέες συνεργασίες και συμμαχίες αμοιβαίου οφέλους, πετώντας έξω τους κηφήνες και διεκδικώντας οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης την εξουσία. Σε αυτό βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …