Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν μπαίνει σε καραντίνα

Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον συνιστά η κοσμοσυρροή στις κομματικές ή μη συγκεντρώσεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΦ.ΣΥΝ.

Τηρώντας αυστηρά το πρωτόκολλο των μέτρων ασφαλείας, πολύ περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι προβλεπόταν, λόγω των ειδικών συνθηκών, διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα. ● Δημ Κουτσούμπας στην εντυπωσιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ: «Στο βασικό ερώτημα “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;”, εμείς απαντάμε σοσιαλισμός». ● Διόλου ευκαταφρόνητες οι συγκεντρώσεις εργατικών σωματείων, συλλογι­κοτήτων του αντεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, παρά την κυβερνητική απαγόρευση και την απόπειρα για μετάθεσή της στις 9 Μαΐου. Οπως είχαμε γράψει και τις προηγούμενες μέρες, οι φετινές συγκεντρώσεις ήταν πολύ διαφορετικές, με τη μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων να τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας και να έχει προμηθευτεί μέσα προστασίας, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακές εικόνες είδαμε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ όπου επιστρατεύτηκαν μεζούρες και αυτοκόλλητα στο έδαφος για να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Η συμβολική εκδήλωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα ήταν η πρώτη που ξεκίνησε χρονικά και, πέρα από την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, τα μέλη του τόνισαν ότι παραμένουν στις αγωνιστικές επάλξεις, ζητώντας να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος

Στο Σύνταγμα βρέθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που νωρίτερα είχε καταθέσει στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: «Αυτή την Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 τη γιορτάζουμε μέσα στις ειδικές, δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με το βλέμμα όλων μας στραμμένο στην επόμενη μέρα, κατά την οποία θα έρχεται στην επικαιρότητα όλο και πιο επιτακτικά το βασικό δίλημμα, το βασικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα; Εμείς απαντάμε σοσιαλισμός. Χρειάζεται μια νέα κοινωνία δίκαιη, με την εργατική τάξη, τον λαό πραγματικά στην εξουσία. Για να προστατεύει την υγεία του λαού, για να υπάρχει ευημερία στον ελληνικό λαό», δήλωσε.

ΠΑΜΕ. Χίλιες σημαίες, κόκκινες... μάσκες

EUROKINISSI

MOTION TEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Μεγάλη συμμετοχή, ίσως μεγαλύτερη και από πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις προ κορονοϊού, είχαν και οι συγκεντρώσεις στις οποίες καλούσαν κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ανάμεσά τους το ΜέΡΑ 25, η Λαϊκή Ενότητα, το ΚΚΕ (μ-λ) και η Ταξική Πορεία κ.ά. Μαζί τους και σωματεία υγειονομικών όπως και σωματεία καλλιτεχνών που ζητούν να λάβουν άμεσα ενισχυτικό επίδομα. Με βασικό σύνθημα «οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα» και φωνάζοντας για την προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ξεκίνησαν από τα Χαυτεία και την πλατεία Κλαυθμώνος και έφτασαν έξω από τη Βουλή όπου βρίσκονταν ήδη η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος

Παράλληλα, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) πραγματοποίησε μοτοπορεία στην Αθήνα με αφετηρία το Πεδίον του Αρεως και στάση στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 150 μηχανάκια. «Στην επισφάλεια, ελαστικοποίηση, εκ περιτροπής, ενοικιαζόμενη, υποδηλωμένη και ανασφάλιστη εργασία, εργοδοτική αυθαιρεσία/ασυδοσία, στις επιπλέον παθογένειες που συσσωρεύτηκαν στην αγορά εργασίας μετά από 12 χρόνια οικονομικής κρίσης, ήρθαν να προστεθούν τα “έκτακτα και προσωρινά μέτρα”», επισήμαινε μεταξύ άλλων το κάλεσμα, ζητώντας να αντιμετωπιστεί η πανδημία... αντεργατικών μέτρων.

Κυβέρνηση και social media

Η κυβέρνηση αντέδρασε μάλλον αμήχανα στην πραγματοποίηση και τον όγκο των συγκεντρώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις παράνομες και υποστήριξε ότι μπορεί να μας πάνε πίσω σε ό,τι αφορά τη μείωση των κρουσμάτων. Πάντως, όσον αφορά την επιβολή προστίμων, παρέπεμψε το θέμα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αστυνομίας.

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος

Αντιδράσεις για την πραγματοποίηση των πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων και ερωτήματα για την καθολική τήρηση των μέτρων προστασίας εκδηλώθηκαν και από ορισμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, οι περισσότερες αναρτήσεις, ακόμα και ρεπορτάζ από φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες, μιλούσαν ιδιαίτερα θετικά για τον τρόπο που βρήκαν τα συνδικάτα να διαδηλώσουν, υπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα της επετείου που έχει ως αφετηρία το Σικάγο του 1886, αφού η πανδημία αποτελεί ασύμμετρη απειλή για τις δουλειές και τα δικαιώματα ίσως και δισεκατομμυρίων εργαζομένων.

«Ενας είναι ο ιός, ο καπιταλισμός»

Αθήνα

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλες πόλεις, για να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά. «Τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα» και «Ενας είναι ο ιός, ο καπιταλισμός» απάντησαν οι συγκεντρωμένοι, τηρώντας τις αποστάσεις και φορώντας μάσκες, οι πλέον προνοητικοί δε με... κόκκινες μάσκες. Διότι η Πρωτομαγιά ήταν χθες και όχι το επόμενο Σάββατο, όπως καλούσε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση.

«Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός, να μην πληρώσει ξανά ο λαός» έγραφε χαρακτηριστικά το πανό του ΠΑΜΕ που έδινε τον τόνο στη συμβολική συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, με τους διαδηλωτές να απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς και κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που νομοθετήθηκαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς της πόλης, ενώ ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο σημείο όπου βρίσκεται το Μνημείο του Καπνεργάτη σε ανάμνηση και υπόμνηση των εργατών που θυσιάστηκαν τον Μάη του ‘36 στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

Συγκέντρωση και στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Εργατών, που βρίσκεται προσωρινά απέναντι από τα γραφεία του ΕΚΘ, με το μέλος της διοίκησής του Παναγιώτη Παγώνη να στηλιτεύει την εξανέμιση του οκτάωρου και τις ελαστικές μορφές εργασίας, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, τόνισε πως στη δύσκολη συγκυρία καθίσταται πρώτιστη ανάγκη η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και ότι «η επόμενη ημέρα θα είναι μεν διαφορετική, δύσκολη, αλλά ενωμένος και αγωνιστικά ο κόσμος της εργασίας θα πετύχει λύσεις».

Συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία στην Εγνατία Οδό μέχρι το Εργατικό Κέντρο για κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Καπνεργάτη πραγματοποίησαν κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές. Μάλιστα ανάγκασαν την αστυνομία να αποσύρει τον φραγμό με κλούβες που είχε στήσει στην Εγνατία, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, σε μια μάταιη, όπως αποδείχθηκε, προσπάθεια να αποτρέψει την πορεία.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα ευνοήσει τις επενδύσεις

Να μην ενοχοποιούνται οι επενδύσεις στα ακίνητα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας σε ομιλία του σε …