Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία

Η Μαδρίτη αποφάσισε την παράταση κατά δύο εβδομάδες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ελέγχει τις μετακινήσεις του πληθυσμού καθώς σταδιακά χαλαρώνει τα απαγορευτικά μέτρα.

Η Βουλή ενέκρινε σήμερα (Τετάρτη) το μέτρο, καθώς ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που ηγείται ενός εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, συγκέντρωσε στήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους.

Η χώρα με περισσότερους από 25.000 θανάτους εξαιτίας του ιού, τελεί υπό καθεστώς lockdown από τις 14 Μαρτίου και το μέτρο κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές, λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Οι συμμαχίες για την παράταση

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση Σάντσεθ κέρδισε τη στήριξη των Βάσκων του PNV, ενώ έχει ήδη πετύχει τη συμμαχία με τους Πολίτες (Ciudadanos) ήδη από το βράδυ της Τρίτης, κάνοντας πάντως υποχωρήσεις. Μεταξύ αυτών οι εβδομαδιαίες συναντήσεις για την πορεία των μέτρων καραντίνας.

Με την αντιπολίτευση να βάλλει ομαδόν κατά της κυβέρνησης, ο Ισπανός πρωθυπουργός προχώρησε σε άλλες συμμαχίες από αυτές που στήριξαν την κυβέρνησή του όταν εξελέγη ώστε να μπορέσει να κερδίσει την ψηφοφορία. Λίγο νωρίτερα και η αυτονομιστική Συμμαχία Κανάριων Νήσων (Coalición Canaria) δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ, με αποτέλεσμα οι Σοσιαλιστές και οι Podemos με τη θετική ψήφο των PNV, Ciudadanos και Coalición Canaria να συγκεντρώνουν 180 ψήφους και να με την αποχή του Λαϊκού Κόμματος να καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για να περάσει το μέτρο.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία -πράγμα που έχει κάνει ήδη δύο φορές-, λέγοντας ότι τα μέτρα περιορισμού «δεν είναι πλέον αναγκαία» από τη στιγμή που ο κόσμος έχει αρχίσει να βγαίνει έξω. Επίσης κατηγορεί την κυβέρνηση Σάντσεθ για «πειραματισμούς» και ότι «προσπαθεί να κρατήσει τους Ισπανούς ομήρους» με «ανήθικο τρόπο». Τον κατέκρινε επίσης γιατί προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με τα εθνικιστικά κόμματα ώστε να κερδίσει την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ωστόσο, ο Πάμπλο Κασάδο, μετά την ομιλία του στη Βουλή και παρά τη σφοδρή επίθεση στον Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία, ανοίγοντας τον δρόμο για να περάσει η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. 

Σκληρές δηλώσεις και από το ακροδεξιό Vox, με τον ηγέτη του Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος παρομοίασε τον Πέδρο Σάντσεθ με «χειρουργό που σκοτώνει υγιείς ανθρώπους στο χειρουργικό τραπέζι». Όπως είπε, οι Σοσιαλιστές και οι Pοdemos προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την πανδημία «για να αντικαταστήσουν τη δημοκρατική νομιμότητα με αυταρχικό καθεστώς που βασίζεται στην αβεβαιότητα η οποία έχει φέρει μόνο θανάτους στην Ισπανία, καταστροφή, ανεργία και ανελευθερία».

Σάντσεθ: Ασυγχώρητη τυχόν βιαστική άρση των μέτρων

O Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ / Mariscal, Pool Photo via AP

«Το να αγνοήσουμε τον κίνδυνο της επιδημίας και να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με βιαστικό τρόπο θα ήταν ένα απόλυτο, συνολικό και ασυγχώρητο λάθος», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. 

«Οι περιορισμοί θα είναι όλο και λιγότερο αυστηροί, όμως θα υπάρχουν ακόμη περιορισμοί και αυτοί οι περιορισμοί απαιτούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να εφαρμοστούν, πρόσθεσε ο Πέδρο Σάντσεθ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

EE: Η Επιτροπή χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας

Η προκήρυξη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για την επίτευξη αυτού του σκοπού ανακοινώθηκε στο πρόσφατο σχέδιο …