Νέοι θάνατοι και μολύνσεις ενώ γίνονται βήματα προς άρση της καραντίνας

Την ώρα που το βόρειο ημισφαίριο προχωρά σε σταδιακή άρση μέτρων με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ελέγξει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, ο αριθμός των γνωστών περιστατικών Covid-19, αλλά και των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται. 

Και μπορεί πολλές χώρες, μεταξύ αυτών οι περισσότερο πληγείσες να βλέπουν μείωση στους ρυθμούς αύξησης των αριθμών, τα στοιχεία παραμένουν συντριπτικά: 3.871.718 συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο σύνολο των χωρών και 270.280 νεκροί, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Καθώς φαίνεται, η έξοδος από την υγειονομική κρίση είναι ακόμη πολύ μακριά.

Πάνω από 30.000 νεκροί στην Ιταλία

Σήμερα Παρασκευή η γειτονική Ιταλία ανακοίνωσε ακόμη 243 θανάτους ασθενών με κορονοϊό, αριθμός που ανέβασε το σύνολο από την αρχή της πανδημίας σε 30.201.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να μειώνεται ο ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων, γεγονός που οι ειδικοί προειδοποιούν δεν θα πρέπει να ξεγελάσει τις αρχές για να αρχίσουν να ανοίγουν την οικονομία και να μειώνουν τα μέτρα καραντίνας. Ήδη από τις 4 Μαΐου, που άρχισα η σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων και το γεγονός ότι κυριολεκτικά ξεχύθηκαν στους δρόμους οι πολίτες οδήγησε τις αρχές να προειδοποιούν ότι αν χρειαστεί θα αυξήσουν πάλι τους περιορισμούς.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πλέον 87.961 μετά τις 1.663 νέες μολύνσεις, αλλά έχει αυξηθεί ο αριθμός των ιαθέντων, που ξεπέρασε τις 99.000.

Φοβούνται την άρση της καραντίνας οι Αμερικανοί

Στις ΗΠΑ, που η καραντίνα και τα αναγκαστικά μέτρα περιορισμού οδήγησαν σε ανεργία που ξεπερνάει το 14%, οι Αμερικανοί πολίτες δήλωσαν σε δημοσκόπηση ότι ανησυχούν ότι το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα με την άρση των μέτρων καραντίνας θα είναι πολύ βαρύ σε ανθρώπινες ζωές.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα της πανδημίας, σχεδόν ένα τρίτο του συνόλου (1.256.718), ενώ ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 75.670. 

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του ABC News, το 64% των πολιτών θεωρεί ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας «δεν αξίζει τον κόπο γιατί θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές».

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Με τη θέση αυτή δεν συμφωνεί πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος, που έχει αποδεχθεί ότι για να σωθεί η οικονομία μπορεί να υπάρξουν και θάνατοι. 

Πάνω από 10.000 μολύνσεις σε μια μέρα

Στη Ρωσία η πορεία της πανδημίας είναι δραματική. Ο αριθμός των γνωστών κρουσμάτων έχει φτάσει τα 187.859, με τα νέα περιστατικά το τελευταίο 24ωρο να είναι 10.699.

Συνολικά έχουν αναρρώσει 26.608 άτομα ενώ οι νεκροί έφθασαν τους 1.723, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατέληξαν 98 ασθενείς με κορονοϊό.

Η Μόσχα είναι κρατάει τα ηνία στον αριθμό των κρουσμάτων με 98.522 κρούσματα συνολικά, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην ρωσική πρωτεύουσα καταγράφηκαν 5.846 νέα κρούσματα, αύξηση της τάξης του 6%.

Η Βρετανία ξεπέρασε την Ιταλία σε νεκρούς

Το υπουργείο Υγείας της Βρετανία ανακοίνωσε ότι το σύνολο των θανάτων από κορονοϊό είναι πλέον 31.241, μετά τους 1.000 θανάτους που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ξεπερνώντας πλέον και την Ιταλία.

Η Τουρκία συνεχίζει να μετρά θανάτους

Η τουρκική κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 1.848 νέα περιστατικά του κορονοϊού, ανεβάζοντας το σύνολο σε 135.569, ενώ έχασαν τη ζωή τους ακόμη 48 άνθρωποι, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 3.689.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, υπάρχει «μείωση στους ημερήσιους αριθμούς μολύνσεων και θανάτων και αύξηση των  ασθενών που πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ» για να τονίσει ότι «τα δεδομένα είναι ευνοϊκά για το αποτέλεσμα του αγώνα κατά του κορονοϊού».

AP Photo/Emilio Morenatti

Αύξηση κρουσμάτων στην Ισπανία

Μετά την πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ισπανία, οι αρχές είδαν μια μικρή αύξηση σε κρούσματα και θανάτους. Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 1.095 νέα κρούσματα και 229 θάνατοι από κορονοϊό.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο αριθμός των νέων περιστατικών διατηρούνταν μεταξύ των 700 και 800 μολύνσεων. Οι μισές από τις νέες μολύνσεις έχουν καταγραφεί στην Καταλονία, ενώ 148 είναι κάτοικοι της Μαδρίτης. Σημαντική ήταν η αύξηση των κρουσμάτων στη Χώρα των Βάσκων, με 60 περιστατικά έναντι 33 την Πέμπτη.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βασίλης Γραμμένος για την επίθεση στη Βουλή: «Δεν πρόλαβα να αντιδράσω ούτε να μιλήσω»

Όσον αφορά τον Κωνσταντίνο Φλώρο, επιμένει ότι ο Βασίλης Γραμμένος μίλησε με υβριστικά λόγια …