Αποκλείουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα από το έκτακτο επίδομα!

«Ένα δίκαιο αίτημα όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, της καταβολής δηλαδή του Δώρου του Πάσχα, δεν ικανοποιείται. Το 2010 μειώθηκε, κατόπιν «εντολής» του ΔΝΤ, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το 2012 καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ύστερα από απαίτηση της τρόικας. Τι και αν διατυμπανίζουν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια! Η πολιτική της λιτότητας ζει και βασιλεύει», ανέφερε το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, σε ανακοίνωσή του, στις 12 Απριλίου 2020, για τη μη καταβολή του έκτακτου επιδόματος (Δώρου Πάσχα) και στους εργαζομένους στην καθαριότητα και τους δήμους, που βρίσκονταν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού.

Να σημειωθεί πως τότε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενέπαιζε τους εργαζομένους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τους καταβληθεί, πράγμα που δεν έγινε, γιατί στο «μυαλό» της κυβέρνησης ήταν η μη καταβολή του.

Τα… προεόρτια από το Σκυλακάκη

Το δρόμο «έστρωσε» ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στις αρχές Μαΐου, όταν απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση είπε: «Οι υπάλληλοι καθαριότητας και αμαξοστασίων των ΟΤΑ, την προσφορά των οποίων, όπως και πολλών άλλων κατηγοριών εργαζομένων στον δημόσιο ή/και τον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση τιμά, για λόγους δημοσιονομικούς δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους της ανωτέρω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που δίδεται κατά προτεραιότητα κατά κύριο λόγο στο προσωπικό που έρχεται -ή έχει ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα να έρθει- σε επαφή με ασθενείς Covid-19».

Η οριστική «ταφόπλακα» από το Θεοδωρικάκο

Και την περασμένη Δευτέρα, έπεσε η οριστική «ταφόπλακα» στο αίτημα για καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους εργαζομένους των ΟΤΑ από το στόμα του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος στη Βουλή είπε ότι «χωρίς καμία αμφιβολία, οι εργαζόμενοι στο χώρο της καθαριότητας πρόσφεραν όλο αυτό το διάστημα και συνεχίζουν να προσφέρουν ένα σπουδαίο έργο… Δεν έχω καμία δυσκολία να σας πω ότι θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική Πολιτεία χρωστάει σε αυτούς τους ανθρώπουςΑυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε αυτό το επίδομα. Αισθανόμαστε όμως ότι οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους για τη συμβολή που είχαν και έχουν».

Και να συμπληρώσει στη δευτερολογία του, λέγοντας: «και ένα επίδομα να έπαιρναν, πάλι θα τους χρωστάγαμε Κάνουν μια δουλειά η οποία είναι δύσκολη, είναι σκληρή, είναι επιβαρυντική, είναι αναγκαία και η πραγματικότητα είναι διά της απαντήσεως που έχει δώσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησής μας ότι δεν έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες να τους δώσουμε αυτό το επίδομα». Και για να δικαιολογήσει την «ταφόπλακα», επικαλέστηκε την πανδημία του κοροναϊού, λέγοντας πως «επειδή επίκειται ισχυρό υφεσιακό κύμα, που θα πλήξει όχι μόνον τη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως, ακόμη και τις υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, πρέπει να κατανείμουμε σωστά τις δυνάμεις μας για την επόμενη μέρα».

Κατά τους υπουργούς της κυβέρνησης, δηλαδή, το υφεσιακό κύμα πλήττει μόνον τα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων, καθώς από την άλλη πλευρά δε φαίνεται να λένε και το ίδιο για το κεφάλαιο και την εργοδοσία, στους οποίους η κυβέρνηση «σπρώχνει» πακτωλό χρημάτων για τη «διάσωσή» τους. Εκεί, τα λεφτά υπάρχουν, η «δημοσιονομική δυνατότητα» το επιτρέπει.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει σιγά σιγά αυτό που ανέφερε το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, στην ανακοίνωσή του στις 12 Απρίλη, όπου και καλούσε εργαζομένους και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να αντιδράσουν άμεσα, και ειδικά την Ομοσπονδία να βγει από τη συνδικαλιστική καραντίνα: «Σήμερα αναγκάζονται μιλάνε για “ήρωες της πρώτης γραμμής” και να αναγνωρίζουν τον αναντικατάστατο χαρακτήρα των δημοσίων υπηρεσιών. Το κάνουν για να θολώσουν τις ευθύνες που έχουν για την σημερινή του κατάντια. Είναι βέβαιον πως θα το ξεχάσουν την επομένη, αφού παραμένει ως κεντρικός πυρήνας της πολιτικής τους η ενίσχυση των επιχειρήσεων και του ιδιωτικού τομέα», έλεγε τότε το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, κι αυτό αρχίζει να φαίνεται.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών - Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για «ντιλαρίσματα» πίσω από τις κουρτίνες, όπως καταδεικνύουν οι …