«Βοηθήστε εσείς τον εαυτό σας και το κράτος θα σας βοηθήσει...»

Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ της Αβινιόν ακυρώθηκαν

CHRISTOPHE RAYNAUD DE LAGE

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με θέατρα, σινεμά, μουσεία, χώρους εκδηλώσεων, φεστιβάλ κλειστά, οι εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου για οικονομική ενίσχυση και ταμείο αποζημιώσεων δεν καθησυχάζουν την αβεβαιότητα των καλλιτεχνών για πολιτιστική επάνοδο μέσα στο καλοκαίρι. «Ο πολιτισμός δεν είναι συμβατός με την κοινωνική απόσταση», τόνισε η Ιζαμπέλ Ατζανί σε επιστολή της προς τον Μακρόν.

«Λευκή χρονιά» είναι το 2020 για τους καλλιτέχνες μετά την απόφαση του Ταμείου τους να ακυρώσει κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, άνοιγμα των μουσείων, εκθέσεις, τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στο Παρίσι, την «Ανοιξη των Ποιητών». Μετά από έντονες πιέσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν από τα Ηλύσια κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπους από διάφορους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργίας. Ανήγγειλε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη του πολιτιστικού τομέα που έχει πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση την οποία έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Ζήτησε από τους καλλιτέχνες να είναι «εφευρετικοί» σε αυτή την περίοδο της αβεβαιότητας.

Ολες οι παραστάσεις, το Φεστιβάλ των Κανών, το Φεστιβάλ της Αβινιόν και οι κινηματογραφικές προβολές ακυρώθηκαν στις αρχές Μαρτίου και οι διάφορες αίθουσες θα παραμείνουν κλειστές για αόριστο χρονικό διάστημα ακόμα, σε αντίθεση με τα καταστήματα που άνοιξαν ξανά. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στους καλλιτέχνες: «Θέλω να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την περίοδο για να κάνουμε μια επανάσταση στην πρόσβαση στον πολιτισμό και στην τέχνη. Σας χρειαζόμαστε. Θα δεσμευτούμε στην τήρηση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων καλλιτεχνών, των οποίων οι συμβάσεις θα επεκταθούν έως τα τέλη Αυγούστου 2021».

«Θα οργανωθεί διαφορετικά ο σχολικός χρόνος και θα χρειαστούν καλλιτέχνες για παραστάσεις» δήλωσε ο πρόεδρος. «Χρειαζόμαστε αυτήν την ανάσα για τα παιδιά μας». Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να ξεκινήσει ένα «μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων παραγγελιών. Θα υπάρξουν ενισχύσεις που θα συνεχιστούν. Το κράτος θα είναι παρόν με μια εισφορά ιδίων κεφαλαίων από τη δημόσια τράπεζα επενδύσεων, για να επωφεληθούν μικρά φεστιβάλ και μικρές δομές».

Ο Μακρόν επισήμανε ότι θέλει να δημιουργήσει ένα ταμείο αποζημίωσης για τις σειρές και ταινίες. Τόνισε ότι ελπίζει πως ο καλλιτεχνικός τομέας, το κράτος και οι ασφαλιστές θα οργανωθούν για αποζημίωση «κατά περίπτωση» για ακυρωμένες σειρές και γυρίσματα.

Oι καλλιτέχνες ενημέρωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν για τα προβλήματα του χώρου, εξετάστηκαν όλα τα αιτήματα, αλλά οι 12 εκπρόσωποι του κλάδου παραπονέθηκαν λέγοντας «κύριε πρόεδρε, μας ξεχάσατε»! Οι καλλιτέχνες επισημαίνουν ότι η πολιτιστική επάνοδος εξακολουθεί να φαίνεται ασαφής, συνεχίζεται η κατάσταση του περιορισμού. Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι «δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι η επιδημία την επόμενη σεζόν». Η πολιτιστική επάνοδος θα γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η τηλεδιάσκεψη δεν έπεισε τους καλλιτέχνες για τις καλές προθέσεις του Μακρόν. Ο Αλεξίς Κορμπιέρ, βουλευτής της ομάδας Ανυπότακτη Γαλλία, τόνισε πως είναι επείγουσα ανάγκη «να σώσουμε την πολιτιστική δημιουργία, που έχει σοβαρά επηρεαστεί από την κρίση του κορονοϊού».

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ υπέγραψαν πολλές προσωπικότητες του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων οι Κατρίν Ντενέβ, Ζαν Ντιζαρντέν, Ομάρ Σι, Κλάρα Λουτσιάνι, Λεά Σεϊντού. Ζήτησαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να βοηθήσει τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες.

Δυσπιστία από καλλιτέχνες όπως οι Ιζαμπέλ Ατζανί και Λεά Σεϊντού

«Ο πολιτισμός δεν είναι συμβατός με την κοινωνική απόσταση» τόνισε η Ιζαμπέλ Ατζανί σε επιστολή που απεύθυνε στον Μακρόν. «Δεν άκουσα τίποτα καθησυχαστικό» παραδέχεται ο Λικ Μπονέτ, διευθυντής θεάτρου στη Ρουέν. «Θέατρο χωρίς κοινό; Είναι αδύνατο, οι αίθουσές μας θα παραμείνουν κλειστές» είπε, ενώ ο Ζαν-Μαρκ Ντιμόντελ, ιδιοκτήτης έξι παριζιάνικων θεάτρων, εκτιμά ότι τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου «θα μπορούμε να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα».

Τα ΜΜΕ σχολίασαν με επιφυλάξεις τις εξαγγελίες του Mακρόν, ο οποίος στην ομιλία του έδωσε μια χρήσιμη συνταγή: «Βοηθήστε εσείς τον εαυτό σας και το κράτος θα σας βοηθήσει». Η εφημερίδα Le Monde απάντησε με άρθρο της, που έχει τον σκωπτικό τίτλο «Θέλουμε έργα και όχι λόγια».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χ. Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις - Από 1/5 τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Δε θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS, ξεκαθάρισε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας …