Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Κριτική στο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για τα εργασιακά και τον τουρισμό.

ΣΥΡΙΖΑ: 20% μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους και ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους

Η αξιωματική αντιπολίτευση στηλιτεύει τον πρωθυπουργό ότι «εμφάνισε επιτέλους» το «περιβόητο σχέδιο» μετά από δυο μήνες ανυπαρξίας.

Για τις επιχειρήσεις αναφέρει ότι απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ανεπαρκές, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων μένει εκτός των προγραμμάτων εγγυοδοσίας ενώ για τη μείωση προκαταβολής φόρου δεν προσδιορίστηκε πόσους και ποιους θα αφορά.

Για τα εργασιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια και πως η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις «προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών». «Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία.

Ωθεί τους εργαζόμενους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή σε απόλυση. Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον τουρισμό και την εστίαση, σημειώνεται ότι «τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό» και για τον πρωτογενή τομέα «δεν ακούστηκε ούτε λέξη».

«Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. Τώρα που εγκατέλειψε την λογική των "λεφτόδεντρων", καλό θα ήταν να ασχοληθεί με την αριθμητική που έχει ως βασική αρχή ότι δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΚΙΝΑΛ: Ανεπαρκή μέτρα με συντηρητικές στρεβλώσεις

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή, ανεπεξέργαστα και το χειρότερο με στρεβλώσεις που προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της ΝΔ .

«Η Κυβέρνηση υπό την πίεση των προβλημάτων, εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει με καθυστέρηση, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, του τουρισμού και της εργασίας», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

Για τα εργασιακά τονίζει ότι η επιδότηση εργασίας συνοδεύεται από μείωση αποδοχών (για εργαζόμενο των 1000 ευρώ η μείωση είναι 200 ευρώ, 20% του μισθού), ενώ συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Αναφέρει επίσης ότι η μείωση της προκαταβολής φόρου παραπέμπεται για τον Ιούλιο, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό της μείωσης, ενώ οι όροι για τα εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, επαφίενται στη γνωστή «καλή θέληση» των Τραπεζών. «Αντί της μείωσης του ΦΠΑ σημαντικά και συνολικά σε εστίαση και διαμονή , τον μειώνει μόνο στον καφέ και την πορτοκαλάδα» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

«Όσα για το συνολικό κόστος των δήθεν 24 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της πανδημίας, η Κυβέρνηση με μαγικό τρόπο αθροίζει παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και αναβολές είσπραξης οφειλών. Οικονομικά για κοροϊδία αλλά όλοι καταλαβαίνουν», σημειώνεται.

ΚΚΕ: Να μην πληρώσουν ξανά την κρίση οι εργαζόμενοι και ο λαός

Σκληρή κριτική στα κυβερνητικά μέτρα και από το ΚΚΕ, καθώς αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητάει νέες θυσίες από εργαζόμενους κι αυτοαπασχολούμενους, «με το πρόσχημα της “δίκαιης κατανομής των βαρών”, για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων».

Για τον τουρισμό τονίζει ότι το σχέδιο αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων, «θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Αναφέρει ότι ουσιαστικά ακυρώθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ειδικά στις μεταφορές ενώ δίδονται αδρές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο που θα τις πληρώσει ο λαός και με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Για τους εργαζόμενους, το ΚΚΕ εκτιμά ότι τα μέτρα «δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση, ενώ για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση, που θα παραμείνουν και μετά την όποια ανάκαμψη». Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση του ΚΚΕ και για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη χρεοκοπία του μοντέλου της “εξωστρέφειας” που είχαν κάνει σημαία τους όλες οι κυβερνήσεις, αναγορεύοντας τον τουρισμό σε “ατμομηχανή” της οικονομίας, υπονομεύοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας», τονίζει το ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Πολλά λόγια, πολλά «θα»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε πως «όταν ζητάς από το λαό να πληρώνει φόρους, ενώ δεν έχει έσοδα, είναι σα να λες σε κάποιον που είναι διασωληνωμένος, να σηκωθεί και να τρέξει. Πολλά λόγια, πολλά 'θα', πολλές υποσχέσεις με ημερομηνία λήξεως τις ερχόμενες εκλογές, δηλαδή το Σεπτέμβριο».

ΜέΡΑ25: Για τα θερινά σινεμά η «επιστροφή στην ανάπτυξη»

«Η ''επιστροφή στην ανάπτυξη'' που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αξίζει πραγματικά να παιχτεί σε ένα από τα θερινά σινεμά. (αυτά με το μειωμένο ΦΠΑ στο εισιτήριο που ήταν και το μόνο μέτρο για τον πολιτισμό που εξήγγειλε)», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Όπως ανέφερε, η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι «μυθοπλασία φαντασίας, που στηρίζεται στα ''500 δισ. της Μέρκελ και του Μακρόν'' που δεν έχουν καν συμφωνηθεί, και έτσι εύκολα προστίθενται στα 24 δισ. μια κι ούτε αυτά υπήρξαν ποτέ».

«Ίσως ο πρωθυπουργός, δεν ήθελε να μας κάνει σπόιλερ, κι έτσι απέφυγε να μας πει λέξη για την επόμενη παράσταση, όταν ανοίξουν τα χειμερινά: το 5ο sequel του Γκοτζίλα που εδώ μεταφράστηκε ως Μνημόνιο», τονίζει ο κ. Κριθαρίδης.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων κατά ξενοδόχων: Έχετε άρνηση της πραγματικότητας

Ο ΠΟΞ προτείνει δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης με συγκεκριμένους χρονικούς περιορισμούς …