Μειωμένη κύρια σύνταξη εισπράττουν χιλιάδες συνταξιούχοι

Δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες δικαιούχους, που είδαν σήμερα στους λογαριασμούς τους μικρότερα ποσά για την κύρια σύνταξη. Ο ρόλος των αυξήσεων στις επικουρικές και η επιπλέον αναδρομική επιβάρυνση. Τι λέει ο ΕΦΚΑ.

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες συνταξιούχους, που σήμερα, με βάση τον ΑΜΚΑ τους, πληρώθηκαν τις κύριες συντάξεις Ιουνίου, καθώς είδαν τις απολαβές τους μειωμένες. Σύμφωνα με τις πρώτες καταγγελίες, οι μειώσεις ξεκινούν από 2 ευρώ και φθάνουν έως και τα 20.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η αύξηση των επικουρικών συντάξεων σε εφαρμογή της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογίας του εισοδήματος των συνταξιούχων. Ένα μέρος της αύξησης αυτής πέρασε και στις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα να φανούν σήμερα μειωμένες σε κάποιους από τις 250.000 συνταξιούχους, που θα δουν στις 2 Ιουνίου τις αυξήσεις στις επικουρικές τους.

Παράλληλα βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισαν από τις συντάξεις Ιουνίου να παρακρατήσουν, και μάλιστα αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2017, την ειδική κράτηση 0,20 ευρώ ανά μήνα υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων. Για τους παλαιούς συνταξιούχους, η παρακράτηση ανέρχεται σε 8,4 ευρώ (0,20 ευρώ επί 42 μήνες).

Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8, επισημαίνοντας: «Δύο πράγματα συμβαίνουν. Το ένα είναι μια παλιά εισφορά των 5 ευρώ που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί. Το δεύτερο έχει να κάνει με το εξής: τώρα πληρώνονται οι κύριες συντάξεις και αυτοί που έχουν αυξήσεις στις επικουρικές -τις οποίες θα δουν μόλις πληρωθούν οι επικουρικές σε μερικές ημέρες- έχουν και λίγο μεγαλύτερο φόρο. Δηλ. αν πρόκειται να πάρεις 100 ευρώ αύξηση, έχεις και 10 ευρώ επιπλέον φόρο, ο οποίος κατά κύριο λόγο σού αφαιρείται από την κύρια σύνταξη». Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα δοθούν σχετικές διευκρινίσεις και από τον ΕΦΚΑ με ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι, το άρθρο 102 του ν. 4387/2016 Κατρούγκαλου, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 41 του νόμου 4611/2019 που ψηφίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές, ορίζει τα εξής:

«1. Θεσπίζεται μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται από τον ΕΦΚΑ στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις, με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση. Η μηνιαία εισφορά αποδίδεται σε Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στον ΕΦΚΑ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων συνταξιουχικών οργανώσεων».

2. Στον λογαριασμό της παραγράφου 1 μεταφέρονται, εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό του ΟΑΕΔ με την επωνυμία «ΟΑΕΔ/ΕΙΣΦ. ΥΠΕΡ ΣΥΛΛ. ΟΡΓ. ΣΥΝΤΑΞ.» που τηρείται στην Eθνική Tράπεζα της Ελλάδος.

3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 102 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Τα ποσά που συγκεντρώνονται από την παρακράτηση αποδίδονται στις συνταξιουχικές οργανώσεις με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, όπως δαπάνες στέγασης, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, μισθοδοσία προσωπικού, έξοδα για την έκδοση εντύπων ενημερωτικών, καθώς και την εν γένει ενίσχυσή τους και την κάλυψη εξόδων για ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών και πνευματικών δραστηριοτήτων προς όφελος των συνταξιούχων που εκπροσωπούν.

Σε κάθε συνταξιουχική οργάνωση αποδίδεται ποσό ανάλογο με τον αριθμό των συνταξιούχων του κλάδου, του εργασιακού χώρου ή της ιδιότητας που εκπροσωπεί, με την προϋπόθεση ότι γίνεται παρακράτηση της εισφοράς αυτής από την κύρια σύνταξή τους, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ή του ΕΦΚΑ. Προς τον σκοπό αυτόν, κάθε συνταξιουχική οργάνωση υποβάλλει σχετική αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και καταθέτει το πρακτικό των αρχαιρεσιών της.

Ως δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις ορίζονται:

α) Οι Ομοσπονδίες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

β) Τα Σωματεία του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που είναι αντιπροσωπευτικά του κλάδου, εφόσον έχουν πανελλήνια εμβέλεια. Στα σωματεία για τα οποία δεν υφίσταται στον αντίστοιχο εργασιακό κλάδο, εργασιακό χώρο ή ιδιότητα, Ομοσπονδία, η κατανομή γίνεται βάσει του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών και όχι βάσει του αριθμού των συνταξιούχων του οικείου κλάδου.

γ) Σε συνταξιουχικές οργανώσεις για τις οποίες παρακρατείται ειδική εισφορά, σύμφωνα με άλλες ειδικές ή καταστατικές διατάξεις ενώ ταυτόχρονα γίνεται και η παρακράτηση του παρόντος, η κατανομή γίνεται βάσει του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών και όχι βάσει του αριθμού των συνταξιούχων του οικείου κλάδου. Στη συμμετοχή βάσει του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών δύναται να συμμετάσχουν και Ομοσπονδίες ή υπερκείμενες αυτών Ενώσεις, μετά από απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, στην οποία γίνεται δεκτό ότι, στα μέλη τους γίνεται η παρακράτηση της παραγράφου 1.

Από τη συμμετοχή στη διαδικασία κατανομής αποκλείονται:

α) Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Δημοσίου και πηγή χρηματοδότησής τους αποτελούν υποχρεωτικές εισφορές των μελών τους.

β) Συνταξιουχικές οργανώσεις που εκπροσωπούν συνταξιούχους οι οποίοι δεν προέρχονται από προσδιορισμένους και συγκεκριμένους εργασιακούς κλάδους, χώρους ή ιδιότητες.

Στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις κατανέμεται το ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού ποσού που κατατίθεται στον λογαριασμό κάθε έτους. Το υπόλοιπο ποσό παραμένει ως αποθεματικό στον λογαριασμό και χρησιμοποιείται για τυχόν οικονομική ενίσχυση συνταξιουχικών οργανώσεων που δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές ενισχύσεις για οποιονδήποτε λόγο, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις, καθώς και για την τροποποίηση των αρχικών κατανομών κάθε φορά που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται σε συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕΤΑΕ για τους οποίους ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 69 του ν. 3863/2010 (Α’ 115).

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεσπίζονται τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των δικαιούχων οργανώσεων, η διαδικασία συμμετοχής στην κατανομή, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

Να σημειωθεί ότι σήμερα πληρώθηκαν οι κύριες συντάξεις ΙΚΑ, Τραπεζών και ΟΤΕΟΤΕ -2,28% για όσους έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό (1, 3, 5, 7, 9). Οι ζυγοί θα πληρωθούν τη Δευτέρα.

ΕΦΚΑ: Καταβάλλεται αυξημένη επικουρική σε 236.274 συνταξιούχους

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου 4670/2020 ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε στην άρση του αντισυνταγματικού πλαφόν των 1.300 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις, το οποίο προέβλεπε ο νόμος 4387/16 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2020 θα καταβληθεί σε 236.274 συνταξιούχους η επικουρική σύνταξη αυξημένη κατά μέσο όρο κατά 75,47 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου).

Με την καταβολή της αύξησης επηρεάζεται και το ποσό του μηνιαίως παρακρατούμενου φόρου που επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Για καλύτερη κατανόηση παρουσιάζονται τα ακόλουθα δυο πραγματικά παραδείγματα συνταξιούχων.

Α. Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.272 ευρώ :
• έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 105 ευρώ και του παρακρατήθηκε φόρος 130 Ευρώ στην κύρια σύνταξη και 12 ευρώ στην επικουρική.
• Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν των 1.300 € και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 105 ευρώ σε 192 ευρώ. Αντίστοιχα τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 130 ευρώ σε 142 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 12 ευρώ σε 24 ευρώ στην επικουρική.

Β. Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.328 ευρώ:
• έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 112 Ευρώ και παρακρατήθηκε φόρος 144 Ευρώ στην κύρια σύνταξη και 42 Ευρώ στην επικουρική.
• Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 112 ευρώ σε 202 ευρώ. Αντίστοιχα τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 144 ευρώ σε 156 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 14 ευρώ σε 27 ευρώ στην επικουρική.

Επιπλέον στην πληρωμή του Ιουνίου του 2020 εφαρμόστηκε για όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη από 1/1/2017 η προβλεπόμενη από το άρθρο 102 του Ν4387/2016 μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ για την ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων.

Η εν λόγω κράτηση δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα λόγω αδυναμίας των πληροφοριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα να κρατηθούν αναδρομικά τα συγκεκριμένα ποσά από την ημερομηνία απονομής, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγιστο των 8,4 ευρώ για 42 μήνες.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …