Η τελευταία ενημέρωση για τον κορονοϊό

Σωτήρης Τσιόδρας

EUROKINISSI/POOL PHOTO /ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Την τελευταία τους ενημέρωση για τον κορονoϊό πραγματοποίησαν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Καθημερινή γραπτή ενημέρωση έως τις 31 Μαΐου και στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα.

Με ένα ποίημα και σε κλίμα συγκίνησης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ολοκλήρωσε την τελευταία του ομιλία ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Μετά από πολύμηνη παραμονή του στην θέση αυτή ανακοίνωσε την αποχώρησή του εκφράζοντας την επιθυμία του σταδιακά να επιστρέψει «στην κανονικότητα» και δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια σε όλους για την τήρηση των μέτρων και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. 

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των προσπαθειών, τόνισε ότι στην Ελλάδα «φθάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε ένα πισωγύρισμα», τονίζοντας ότι τέσσερις μήνες μετά «επιστρέφουμε στην κανονικότητα» και ότι επιθυμεί και ο ίδιος να επιστρέψει στα δικά του καθήκοντα, στο πανεπιστήμιο και τους φοιτητές του. Ωστόσο, θα συνεχιστεί η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία για την παρακολούθηση της πανδημίας και ό,τι άλλο αφορά τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής, κατά την ενημέρωση, αναφέρθηκε και στα άσχημα σενάρια, χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι».

Ημερήσιος απολογισμός

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 2.892. Επίσης, ακόμη ένας ασθενής έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο των θανάτων να φτάνει τους 173.

Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 18 ασθενείς, των οποίων η διάμεση ηλικία είναι 69 ετών. Εξ αυτών οι 2 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Επίσης, το 83,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Να σημειωθεί ότι 101 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Το αντίο του Χαρδαλία 

EUROKINISSI/POOL PHOTO /ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε μετά τον Σωτήρη Τσιόδρα πως οι ανακοινώσεις θα συνεχιστούν, όχι όμως με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαμε μέχρι σήμερα. «Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα μέχρι εδώ, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο» επισήμανε και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί.

«Σήμερα κλείνουμε με αυτή την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης» προσέθεσε και διευκρίνισε πως η επικοινωνία από αύριο μπαίνει σε μια νέα φάση, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, διαβεβαιώνοντας πως παραμένουν σε εγρήγορση και επιφυλακή.

Σημείωσε πως έχουμε επανέλθει σε μεγάλο μέρος στη νέα μας καθημερινότητα, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία και ότι θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμα.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αναδρομικά το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες. Προθεσμία αιτήσεων

Άνοιξε η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε …