Προανακριτική: Στις 15 Ιουνίου καλείται ο Παπαγγελόπουλος για απολογία

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Καυτός μήνας αναμένεται ο Ιούνιος για την Προανακριτική Επιτροπή, καθώς από τις 15 Ιουνίου, όπως αποφασίστηκε, θα ξεκινήσουν οι απολογίες των 4 προσώπων, τα οποία η πλειοψηφία καλεί ως υπόπτους, με πρώτο τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πότε καλούνται σε απολογία οι 4 «ύποπτοι»

Κατόπιν απόρριψης των ενστάσεων ακυρότητας που υπέβαλλαν  σήμερα αιτούμενοι να κληθούν ως μάρτυρες, με την ιδιότητα του υπόπτου  θα κληθούν πέραν του κ. Παπαγγελόπουλου στις 15 Ιουνίου, στις 18 Ιουνίου ο Γιάννης Φιλιππάκης, στις 23 του ίδιου μήνα ο Αλέξανδρος Τάρκας και στις 23 Ιουνίου η Γιάννα Παπαδάκου.

Παπαγγελόπουλος: Θα είμαι εδώ μπάστακας... ακόμα και νεκρός

Λάβρος κατά της πλειοψηφίας της Προανακριτικής εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που πέρασε πρώτος σήμερα το κατώφλι της Επιτροπής, επιμένοντας στις καταγγελίες περί πολιτικής του δίωξης και ζητώντας ένα μήνα προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του λόγω του μεγάλου όγκου της δικογραφίας, που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες σελίδες.

Μάλιστα παρά τους υπαινιγμούς του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα, ότι σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος για την προθεσμία ενός μήνα, ο ίδιος έχει κρυφούς νομικούς άσσους στο μανίκι, ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι θα έρθει οπωσδήποτε, λέγοντας χαρακτηριστικά «ακόμα και νεκρός».

«Εδώ θα είμαι μπάστακας. Θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους.  Δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει . Εγώ θα έρθω και θα ακούσουν αυτά που τρέμουν. Για όλους.   Αυτοί πάνε βρόγχο - βρόγχο να με πνίξουν με τις παρανομίες τους, εγώ θα τους πάω σταγόνα - σταγόνα με καθαρό νεράκι σαν τον Ελ Σιντ».

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, κατέθεσε εκ νέου τη λίστα των μαρτύρων που είχε ζητήσει εξ αρχής να κληθούν και αφορά κυρίως πρώην και νυν επικεφαλής Εισαγγελιών, προκειμένου όπως είπε να απαντήσουν αν είχαν ακούσει οτιδήποτε  περί «Ρασπούτιν» ή αν ο ίδιος παρενέβη στο έργο τους.

«Πόλεμος» για την κλήση μη πολιτικών ως υπόπτων

Γιάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου, προσερχόμενοι σήμερα συνοδεία των δικηγόρων τους στην Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου να λάβουν τον πλήρη φάκελο της δικογραφίας, να προτείνουν μάρτυρες προς κλήση και να λάβουν προθεσμία κατάθεσης, αρνήθηκαν κατηγορηματικά  την ιδιότητα του υπόπτου, χαρακτηρίζοντας παράτυπη την κλήση τους με τη συγκεκριμένη ιδιότητα και υποστηρίζοντας ότι  βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η παρούσα Επιτροπή δεν μπορεί να καλεί μη πολιτικά πρόσωπα ανωμοτί.

Πηγές ΝΔ: Παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους

Μέλη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή, εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο απέρριψαν την ένσταση ακυρότητας των τριών μη πολιτικών προσώπων, υπογράμμιζαν ότι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το πόρισμα της Επιτροπής και η απόφαση της Βουλής, παραπέμπει στο Δικαστικό Συμβούλιο πέραν του υπουργού και πρόσωπα - συμμετόχους αυτού, για συγκεκριμένα αδικήματα, συνεπώς  οφείλουν προηγουμένως να τους έχουν δώσει την ευκαιρία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως ύποπτοι.

«Παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους. Τότε θα υπήρχε θέμα ακυρότητας», σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

ΣΥΡΙΖΑ: Νομικά και πολιτικά απαράδεκτη η κλήση μη πολιτικών ως υπόπτων

Με το σκεπτικό των τριών πάντως είχε συνταχθεί στην αρχή της συνεδρίασης και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του εισηγητή του, Σπύρου Λάππα, καταγγέλλοντας τη ΝΔ ότι υποτάσσει τη νομική επιστήμη στις πολιτικές σκοπιμότητες και χαρακτηρίζοντας την κλήση των Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου ως υπόπτων «νομικά και πολιτικά απαράδεκτη», καθώς όπως υποστήριξε στη φάση της προανάκρισης η Επιτροπή ερευνά μόνο ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων και όχι τυχόν συμμετόχων μη πολιτικών προσώπων.

Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, που ενεπλάκη στην υπόθεση από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και από την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου, αρνήθηκε την ιδιότητα της υπόπτου. Κατήγγειλε την ανωμοτί κλήση της ως μεθόδευση και κατέθεσε ένσταση ακυρότητας, δηλώνοντας δηκτικά ότι: «Η αλήθεια ό,τι και να γίνει, θα βγει. Ακόμη και σε εφημερίδα τοίχου».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …