Ελεύθερος με όρους ο ένας απ' τους τέσσερις αστυνομικούς για τη δολοφονία του Φλόιντ

Στη μέση απεικονίζεται ο Τόμας Λέιν, ο ένας από τους τρεις κατηγορούμενους πρώην αστυνομικούς για συνέργεια στον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Hennepin County Sheriff's Office via AP

Ελεύθερος με όρους, κατόπιν καταβολής εγγύησης ύψους 750.000 δολαρίων, αφέθηκε χθες ο ένας απ' τους τρεις αστυνομικούς που κατηγορούνται για συνέργεια στον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο λόγος για τον 37χρονο Τόμας Λέιν, που έχει δει όπως και οι υπόλοιποι τρεις εμπλεκόμενοι την πόρτα της εξόδου απ' το αστυνομικό σώμα. Ο δικηγόρος του, Έρλ Γκρέι, δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης πως ο πελάτης του προσπάθησε να βοηθήσει τον Φλόιντ, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση του πελάτη του, που έβλεπε τον συνάδελφό του να πατάει στο λαιμό τον 46χρονο Φλόιντ, που ασθμαίνοντας ψέλλιζε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Το αξιοσημείωτο είναι πως προκειμένου να συγκεντρώσει τα χρήματα της εγγύησης τόλμησε να ζητήσει ενίσχυση από πολίτες μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λέιν θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον δικαστηρίου στις 29 Ιουνίου. 

Το ίδιο ποσό εγγύησης έχει οριστεί και για τους άλλους δύο που διώκονται για συνέργεια, ενώ για τον Σόβιν, που σκότωσε τον Φλόιντ πιέζοντάς τον με το γόνατό του, έχει οριστεί εγγύηση 1,25 εκατ. δολάρια.

Διαδηλώσεις για 16η ημέρα

Διαμαρτυρία στο Λος Άντζελες

AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File

Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εισήλθαν στην 16η ημέρα τους με πολλούς ακτιβιστές να ζητούν να απαγορευθεί η χρήση κεφαλοκλειδώματος από την αστυνομία όπως και άλλες μέθοδοι περιορισμού των υπόπτων.

Εξάλλου η αστυνομία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις τις τελευταίες ημέρες για τις σκληρές τακτικές που χρησιμοποιεί απέναντι στους διαδηλωτές. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί αλόγιστη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικοί χτύπησαν με γκλομπ τους διαδηλωτές.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στο Πόρτλαντ του Όρεγκον βγήκαν στους δρόμος αργά χθες εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ζητούσαν την παραίτηση του δημάρχου.

Στο Πόρτσμουθ της Βιρτζίνια διαδηλωτές βανδάλισαν μνημείο της Κοινοπολιτείας και ένας άνδρας τραυματίστηκε όταν αυτό κατέρρευσε.

Kiahnna Patterson/WAVY-TV 10 via AP

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων τρία αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου στη Βοστόνη, το Μαϊάμι και το Ρίτσμοντ βανδαλίστηκαν.

Ο Γενοβέζος θαλασσοπόρος και εξερευνητής παρουσιάζεται εδώ και χρόνια ως αυτός που ανακάλυψε την Αμερική, όμως πλέον θεωρείται μία από τις προσωπικότητες που ευθύνονται για τη σφαγή των αυτόχθονων.

Δεκάδες αμερικανικές πόλεις έχουν αντικαταστήσει τη “γιορτή του Κολόμβου”, που ορίστηκε αργία το 1937, με μια ημέρα τιμής “προς τους αυτόχθονες”. Όμως όχι η Βοστόνη και η Νέα Υόρκη, που ζει μεγάλη ιταλική κοινότητα.

Στη Βοστόνη άγνωστοι αποκεφάλισαν το άγαλμα του Κολόμβου, όμως προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία σύλληψη για το συμβάν, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Αποκεφαλισμένο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στη Βοστώνη

AP Photo/Steven Senne

Στο Μαϊάμι ένα άγαλμα του Κολόμβου που βρισκόταν σε πάρκο βανδαλίστηκε με κόκκινη μπογιά και τις επιγραφές “Οι ζωές των μαύρων μετράνε” και “Τζορτζ Φλόιντ”. Η αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Miami Herald.

Διαδηλωτές στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια έριξαν την Τρίτη το βράδυ ένα άλλο άγαλμα του Κολόμβου με τη βοήθεια σκοινιών και το έσυραν μέχρι μια γειτονική λίμνη όπου και το πέταξαν.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη - Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και γυναικεία απασχόληση

Το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην αγορά εργασίας επισημαίνεται σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις …