Covid-19: Σημάδια ελπίδας «βλέπει» ο ΠΟΥ, παρά τις νέες εστίες σε πολλές χώρες

Σημάδια ελπίδας «βλέπει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας, την ώρα που τα τελευταία δεδομένα στην Κίνα εντείνουν τους φόβους για δεύτερο κύμα ειδικά στο Πεκίνο και ενώ καταγράφονται νέες εστίες μόλυνσης σε άλλες χώρες. Στο μεταξύ η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή με νέο θλιβερό ρεκόρ στη Βραζιλία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε σήμερα, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ότι ενώ τα κρούσματα «εξακολουθούν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς» σε πολλές περιοχές του κόσμου, υπάρχουν «ελπιδοφόρα σημάδια». Παράλληλα, τονίστηκε πως οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για τα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν επίσης στην Ινδία, στο Ιράν αλλά και σε πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Φλόριντα, το Τέξας και η Αριζόνα καθώς επανεκκινούν την οικονομική δραστηριότητα.

Στον δεύτερο υψηλότερο βαθμό ο συναγερμός στην Κίνα

Στην Κίνα πάντως και ειδικότερα στο Πεκίνο αυξάνεται η ανησυχία, καθώς καταγράφηκε σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Ετσι, η χώρα αύξησε το επίπεδο συναγερμού στον δεύτερο υψηλότερο βαθμό και ακύρωσε περισσότερες από 60% των προγραμματισμένων πτήσεων προς το Πεκίνο.

Οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες, Τρίτη, κατέγραψαν 31 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, αριθμό συγκριτικά σταθερό, την τέταρτη ημέρα μετά τον εντοπισμό της εστίας.

Μέχρι να εμφανιστούν αυτά τα κρούσματα, το Πεκίνο είχε να ανακοινώσει μόλυνση από τον νέο κορονοϊό για περίπου δύο μήνες.

Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε λόγο σήμερα για τον εντοπισμό 44 κρουσμάτων μόλυνσης χθες, εκ των οποίων τα 11 ήταν «εισαγόμενα».

Πέραν των 31 κρουσμάτων μετάδοσης στην κοινότητα στην πρωτεύουσα, από ένα κρούσμα ανέφεραν οι επαρχίες Χεμπέι και Τζετζιάνγκ.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Είναι χαρακτηριστικό πως Κινέζοι αξιωματούχοι περιγράφουν την κατάσταση στο Πεκίνο ως «εξαιρετικά σοβαρή». «Αυτό μας έχει χτυπήσει πραγματικά καμπανάκι» είπε ο γραμματέας του κόμματος Κάι Κι σε κομματική συνάντηση. 

Ο δήμος του Πεκίνου προέτρεψε χθες Τρίτη τα 21 εκατομμύρια κατοίκους να αποφεύγουν όλες τις μη «απολύτως απαραίτητες» μετακινήσεις εκτός της μητρόπολης και διέταξε εκ νέου να κλείσουν τα σχολεία,.

Πολλές πόλεις και επαρχίες της Κίνας επιβάλλουν πλέον καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από την κινεζική πρωτεύουσα. Σε αυτές προστέθηκε σήμερα το Μακάο, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα απαιτεί μέχρι νεωτέρας όλοι οι ταξιδιώτες που βρίσκονταν στο Πεκίνο ως και δύο εβδομάδες πριν να τίθενται σε απομόνωση, υπό ιατρική παρακολούθηση, για 14 ημέρες.

Επισήμως, ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.265 κρουσμάτων μόλυνσης.

Αύξηση κρουσμάτων στην Ιταλία

«Είμαστε στον 21ο αιώνα και ακόμη επιβιώνει η απαρχαιωμένη αντίληψη πως μόνο οι άντρες αποτελούν προσωπικότητες κύρους και άτομα που μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη», τονίζει μία από τις εμπνεύστριες του μανιφέστου.

Mauro Scrobogna/LaPresse

Στην Ιταλία το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 329 νέα κρούσματα, 43 ασθενείς έχασαν την ζωή τους και 929 άνθρωποι έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση, καθώς νόσησαν 126 περισσότεροι άνθρωποι και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 9, ενώ οι θεραπευμένοι μειώθηκαν κατά 587.

Έντεκα περιφέρειες σε σύνολο 21, σήμερα δεν κατ’εγραψαν νέα κρούσματα. Το 74% των νέων μολύνσεων σημειώθηκε στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, η οποία, σε σχέση με χθες, από 143 πέρασε σε 242 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών, βάσει του επίσημου υπολογισμού, είναι σήμερα 237.828 και οι νεκροί έφτασαν τους 34.448.

Στο μεταξύ, 163 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 3.113 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Εστία εκατοντάδων κρουσμάτων σε εργοστάσιο κρεάτων στη Γερμανία

Τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες κρούσματα σε σε εργοστάσιο συσκευασίας κρεάτων στην πόλη Guetersloh, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές αυξήθηκαν σε 657 τα κρούσματα που συνδέονται με το συγκεκριμένο εργοστάσιο και η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε σε άμεσο κλείσιμο των σχολείων στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 187.184 κρούσματα της covid-19 και 8.830 θάνατοι, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Υποχωρεί στη Νέα Υόρκη, «φουντώνει» σε Τέξας και Αριζόνα

AP Photo/Ross D. Franklin

Η Νέα Υόρκη, που πριν από λίγους μήνες ήταν το επίκεντρο της πανδημίας Covid-19 στις ΗΠΑ, σήμερα έχει το χαμηλότερο ποσοστό εξάπλωσης του ιού, καθώς ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της νόσου και ο αριθμός των νοσηλευομένων στην Πολιτεία συνεχίζουν να μειώνονται, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

«Για άλλη μια φορά αποδείξαμε ότι πήγαμε από το χειρότερο ποσοστό μολύνσεων στη χώρα στο καλύτερο ποσοστό μολύνσεων στη χώρα», δήλωσε ο Κουόμο στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.
Λιγότερο από το 1% περίπου 60.000 κατοίκων της Νέας Υόρκης που εξετάστηκε χθες Τρίτη βρέθηκε θετικό στον ιό, τόνισε.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων με την ασθένεια στην Πολιτεία μειώθηκε χθες σε 1.479, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαρτίου, ενώ ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε σε 17, ο χαμηλότερος αριθμός από την έναρξη της επιδημίας, συμπλήρωσε ο Κουόμο.

Αντίθετα, η κατάσταση σε άλλες πολιτείες δεν είναι ενθαρρυντική. Στην Αριζόνα καταγράφηκε ημερήσιο υψηλό με περίπου 2.400 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα, με το σύνολο να ξεπερνά τα 39.000 στην πολιτεία.

Στο Τέξας για όγδοη συναπτή ημέρα καταγράφηκε υψηλό εισαγωγών στα νοσοκομεία με Covid-19.

Σήμερα έγιναν 2.518 εισαγωγές και ανακοινώθηκαν 2.622 νέα κρούσματα.

Σχεδόν 35.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο στη Βραζιλία 

© Peter Kováč | Dreamstime.com

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας κατέγραψε χθες, Τρίτη, νέο θλιβερό ρεκόρ 34.918 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μια μέρα, με το σύνολο των πολιτών της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής που έχουν προβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 923.189. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Οι βραζιλιάνικες αρχές κατέγραψαν επίσης 1.282 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 45.241 νεκρούς.

Το νέο θλιβερό ρεκόρ καταγράφηκε την ώρα που η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε χθες ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 196 θάνατοι και 4.164 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 7.056 νεκρούς επί του συνόλου των 237.156 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Σαμόρα βλέπει παρ’ όλ’ αυτά θετικές ενδείξεις. «Η επιδημία παρουσιάζει πτώση (...) ο ρυθμός της εξάπλωσης επιβραδύνεται», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στις αρχές Ιουνίου, οι ημερήσιοι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης κυμαίνονταν περί τα 4.800 κατά μέσον όρο.

Ξεπέρασε τους 5.000 νεκρούς η Σουηδία

Η Σουηδία πέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 102 νέοι θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 5.041, ενώ τα κρούσματα είναι 54.562 (+1.239).

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, η Σουηδία είναι σήμερα μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως, με 499,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους, πίσω από το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ προηγείται της Γαλλίας που μετρά 452,7 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …