19 Ιουνίου: Η επέτειος λήξης της δουλείας στις ΗΠΑ, επίκαιρη όσο ποτέ

Άγαλμα άνδρα που κρατά της Διακήρυξη Χειραφέτησης που υπέγραψε ο Αβραάμ Λίνκολν το 1863

Στις 19 Ιουνίου 1865 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Juneteenth, η επέτειος της λήξης της δουλείας στις ΗΠΑ, για να τιμηθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν οι Αφροαμερικανοί το αυτονόητο για κάθε άνθρωπο, την ελευθερία. Και αυτό είναι η Juneteenth, συνδυασμός των λέξεων Ιούνιος (June) και 19η (19th), όταν ο στρατηγός των Νοτίων, Γκόρντον Γκρέιντζερ, ανέγνωσε τη Διακήρυξη Χειραφέτησης του Αβραάμ Λίνκλολν, στους τελευταίους εναπομείναντες δούλους σε φυτεία στο Γκάλβεστον του Τέξας μετά τον αμερικανικό Εμφύλιο. 

Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, πολλές από τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την προστασία των πολιτών. Ωστόσο η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς ήρθε να υπενθυμίσει ότι ο ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην αμερικανική κοινωνία και μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές στην αστυνομία και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους έγχρωμους πολίτες. 

155 χρόνια μετά τη λήξη της δουλείας στις ΗΠΑ

Ντιτρόιτ: «Power» γράφει το σύνθημα στον δρόμο της πόλης

AP Photo/Carlos Osorio

155 χρόνια μετά τη λήξη της δουλείας στις ΗΠΑ

Ντιτρόιτ: το προσχέδιο για το σύνθημα στον δρόμο από όπου θα περάσει το συλλαλητήριο

AP Photo/Carlos Osorio

155 χρόνια μετά τη λήξη της δουλείας στις ΗΠΑ

Η σημαία της επετείου της 19ης Ιουνίου 1865

AP Photo/Nati Harnik

155 χρόνια μετά τη λήξη της δουλείας στις ΗΠΑ

Τούλσα, Οκλαχόμα - Προετοιμασία για το συλλαλητήριο

AP Photo/Sue Ogrocki, File

Οι φετινές εκδηλώσεις, που όπως ήταν αναμενόμενο, τελικά θα πραγματοποιηθούν και θα έχουν λίγο από το χρώμα και την οργή των διαδηλωτών που ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και δεκάδων άλλων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αστυνομικής βίας, αλλά δεν είχαν την τύχη να κινηματογραφηθεί ο θάνατός τους.

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών πιέζουν πλέον η 19η Ιουνίου να γίνει εθνική γιορτή για τις ΗΠΑ, ενώ η διοργανώτρια του συλλαλητηρίου «Είμαι κι εγώ η Αμερική: Πορεία της 19ης Ιουνίου για Δικαιοσύνη» στην Τούλσα της Οκλαχόμα, Σάρα Γκρέι, ανακοίνωσε ότι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, εξέχων ηγέτης του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλ Σάρπτον, θα ζητήσει «σαρωτικές αλλαγές στην αστυνομία της Τούλσα και σε όλες τις ΗΠΑ».

«Δεν αρκούν ημίμετρα και “νερωμένες” μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται ουσιαστική δράση», τόνισε.

«Οι Αφροαμερικανοί δεν απλώς παθητική συμμετέχοντες στον αγώνα για την ελευθερία τους. Οι Αφροαμερικανοί του Τέξας έμαθαν για τη Διακήρυξη της Χειραφέτησης (σ.σ. που υπέγραψε ο Αβραάμ Λίνκλολν το 1863), ελευθερώθηκαν μόνοι τους, διεκδικώντας να αναγνωριστούν άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα και θεσμοθετώντας παραδόσεις τις οποίες γιορτάζουμε έκτοτε».
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Άμεση κατάπαυση πυρός και παρέμβαση ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη  Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη …