Ταμείο Ανάκαμψης - Τα στρατόπεδα: «Νότιοι» - Γερμανοί εναντίον των 4 «ευρωτσιγγούνηδων»

«Λευκός καπνός» για συμφωνία όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής δεν υπήρξε την Παρασκευή, όπως αναμενόταν, ωστόσο υπάρχει κλίμα για συμφωνία τον Ιούλιο. Νεότερο σενάριο θέλει εντατικές διαπραγματεύσεις και την επόμενη δια ζώσης Σύνοδο Κορυφής να πραγματοποιείται 16 με 17 Ιουλίου, ενώ θα γίνει και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να σφραγιστεί η συμφωνία. Το κόστος τη μη συμφωνίας είναι άλλωστε τεράστιο, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιεί για 13% ύφεση στην ΕΕ το β’ τρίμηνο. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πάντως βέβαιη για επίτευξη συμφωνίας εντός του καλοκαιριού στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής.  

Σημειώνεται ότι με βάση την αρχική πρόταση, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,5 δισεκ. σε δάνεια, ενώ υπάρχουν και τα τουλάχιστον 19 δισεκ. του ΕΣΠΑ. Δηλαδή ένα πακέτο που υπερβαίνει τα 50 δισεκ. ευρώ. 

«Oι ευρωτσιγγούνηδες» 

Ενστάσεις προβάλουν Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία ως προς το μέγεθος του πακέτου (750 δισεκ. ευρώ), αλλά και ως προς την ισορροπία επιχορηγήσεων - δανείων. 

Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος τάσσονται αντίθετα υπέρ των επιχορηγήσεων, ζητώντας από τα 750 δισεκ. ευρώ τα 500 να διατεθούν με αυτόν τον τρόπο, και όχι με δανεισμό, και με κριτήρια  το ΑΕΠ, τον πληθυσμό και τα ποσοστά ανεργίας.  

Αντίθετα, οι βόρειοι φέρνουν αντιρρήσεις στο ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης και ζητούν αυξημένα ποσά να δοθούν σε δάνεια με χορήγηση υπό όρους και εποπτεία. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του Ταμείου, μόνο δύο χρόνια θέλουν οι Βόρειοι, τέσσερα θέλουν οι Νότιοι. 

«Το μεγάλο παζάρι»

Το μεγάλο παζάρι έχει συγκεκριμένες παραμέτρους. Οι χώρες του Βορρά δε βιάζονται να επιτευχθεί συμφωνία, αντίθετα με τις χώρες του νότου που έχουν ανάγκη τους πόρους, και χρησιμοποιούν το χρόνο ως μοχλό πίεσης για να κάνουν οι «νότιοι» περισσότερες παραχωρήσεις. Όσον αφορά τους όρους οι τέσσερις επιμένουν σε στενή εποπτεία, κάτι που ξυπνά μνήμες μνημονίων στο νότο που θα οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε σύγκρουση. Για τις επιστροφές από τον προϋπολογισμό οι «τέσσερις» θέλουν να συνεχιστούν και για την επόμενη επταετία, αλλιώς θα εκτοξευτεί η συνεισφορά τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Είναι πιθανό η Γερμανία να υποχρεωθεί να καλύψει το κόστος, ώστε οι τέσσερις πρώην δορυφόροι της να δεχθούν τη συμφωνία. Επίσης οι βόρειοι θέλουν το Ταμείο να έχει διετή διάρκεια, έναντι της τετραετίας που επιθυμούν οι νότιοι. 

Ο παράγων Μέρκελ

Σε αυτό το τοπίο η Άνγκελα Μέρκελ έχει αναλάβει το ρόλο του γεφυροποιού, όπως δήλωσε και η ίδια. Πρέπει να κάνει μαραθώνιο, αλλά ταυτόχρονα και «σπριντ», ώστε το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Η γερμανική προεδρία ασκεί πιέσεις στην Ολλανδία που έχει επιρροή στις άλλες τρεις χώρες. Επίσης η καγκελαρία θα προσεγγίσει και την ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Πολωνία) των χωρών που φοβούνται ότι θα χάσουν από τη διαπραγμάτευση. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει το συντομότερο, για να ξεκινήσει η έγκριση από τα κοινοβούλια και για να αρχίσει η εκταμίευση από τις αρχές Ιανουαρίου. Πέραν του φόβου των αντιδράσεων των αγορών σε περίπτωση μη συμφωνίας, η Άνγκελα Μέρκελ δε θα διακινδυνεύσει «ευρωαποτυχία» επί γερμανικής προεδρίας, και την υστεροφημία της.

Μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ με την προτεινόμενη αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων δεν πρέπει να αλλάξει, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έθεσε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,60% και 125,43 εκατ. ευρώ τζίρος στο κλείσιμο

Η αγορά ανάκαμψε μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός …