Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Ο κορωνοϊός απειλεί την οικονομική υγεία του ΔΝΤ 

Απειλή για την "οικονομική υγεία" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί ο κορωνοϊός... Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία τα αποθεματικά του ΔΝΤ, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, διευκρινίζοντας πάντως πως "δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο".

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε σε μια εκπομπή του Reuters Newsmaker ότι είναι πλέον σαφές ότι η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς σημαντική ιατρική πρόοδο όσον αφορά τον κορωνοϊό και ότι η παρουσία του εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες μέλη του ΔΝΤ παραμένουν σε θέση να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στο Ταμείο, εάν κριθεί απαραίτητο, διευκρίνισε. 

Το ΔΝΤ προέβλεψε την Τρίτη παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη, καθώς το κλείσιμο των επιχειρήσεων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εξακολουθούν να ισχύουν στις περισσότερες χώρες. Προβλέπει τώρα μια παγκόσμια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,9% φέτος και μια συνολική απώλεια παραγωγής ύψους 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2021.

"Έχουμε ακόμη περίπου τα τρία τέταρτα της δανειοδοτικής μας ικανότητας", δήλωσε η Γκεοργκίεβα. "Δεν είναι απίθανο να βρεθούμε στο σημείο που θα δοκιμαστούν οι πόροι του ΔΝΤ, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί". Όσον αφορά την πιθανότητα πρόσθετων πόρων, διαβεβαίωσε ότι "τα μέλη μας μάς λένε,'Όλα είναι στο τραπέζι. Ελάτε σε εμάς αν χρειαστεί να κάνετε περισσότερα, είμαστε εδώ για εσάς".

Το ΔΝΤ διέθεσε με ταχείες διαδικασίες χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει επιπλέον χορηγήσει δάνεια και επιχορηγήσεις σε 72 χώρες σε μόλις πάνω από επτά εβδομάδες, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …