Στα άκρα η σύγκρουση Πεκίνου-Λονδίνου για το Χονγκ Κονγκ

Αυτοκόλλητα με συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ στους δρόμους της πρώην βρετανικής αποικίας

AP Photo/Kin Cheung

Κινεζικές απειλές προς τη Βρετανία, η οποία ανακοίνωσε σχέδιο «Σωστική λέμβος» σε συνεργασία με άλλες χώρες για μπορέσουν να φύγουν από το Χονγκ Κονγκ όσοι το επιθυμούν

Με αντίμετρα απειλεί τη Βρετανία η Κίνα για την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να δώσει ειδικά διαβατήρια και άδεια παραμονής στη Βρετανία σε 3 εκατομμύρια κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, μετά την επιβολή του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια, που περιορίζει την αυτονομία της πρώην βρετανικής αποικίας. Την ίδια ώρα, ένα προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι διέφυγε από το Χονγκ Κονγκ.

Δύο μέρες μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις για την έναρξη εφαρμογής του νόμου που οδήγησαν σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνα δήλωσε ότι η Βρετανία θα «υποστεί τις συνέπειες» για την απόφαση να δώσει άσυλο σε όσουν εγκαταλείψουν το Χονγκ Κονγκ, κατηγορώντας το Λονδίνο ότι αυτό είναι που παραβιάζει τη διμερή συμφωνία για την παράδοση της πόλης στην Κίνα το 1996.

Επίσης, ο Κινέζος πρέσβης στο Λονδίνο, Λιού Σιαομίνγκ, είπε ότι το μέτρο της βρετανικής κυβέρνησης συνιστά παραβίαση δικαίου.

«Όλοι οι Κινέζοι συμπατριώτες μας που ζουν στο Χονγκ Κονγκ είναι Κινέζοι πολίτες, έχουν ή δεν έχουν βρετανικό διαβατήριο», είπε. «Αν το Λονδίνο προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, θα έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη διμερή συνθήκη και το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Κίνα «αντιτίθεται απολύτως σε κάτι τέτοιο και έχει το δικαίωμα να λάβει ανάλογα μέτρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει δικαιώματα που να απορρέουν από κυριαρχία, δικαιοδοσία ή επιτροπεία στο Χονγκ Κονγκ».

Ο Λιού κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του δηλώθηκε η δυσαρέσκεια της Βρετανίας, καθώς το Λονδίνο θεωρεί ότι ο νέος νόμος παραβιάζει τη συμφωνία του 1996.

Αν και η βρετανική απόφαση δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς χρειάζονται να καταρτιστούν μια σειρά από διαδικασίες για να επιτρέψουν τη μετοίκηση κατοίκων του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία, ήδη μέλη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές έχουν αρχίσει να φεύγουν για το εξωτερικό, φοβούμενοι και αντίποινα από το Πεκίνο, με βάση τον νέο νόμο που ποινικοποιεί κάθε δράση εναντίον του Πεκίνου, ακόμη και το να φωνάζει κανείς συνθήματα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης την πρώην αποικίας.

Πάντως και η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα δώσει άσυλο σε όσους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ το επιθυμούν. Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι μετά την «ανησυχητική απόφαση» του Πεκίνου να επιβάλει αυτόν τον νόμο, η Αυστραλία είναι προετοιμασμένη να «βγει μπροστά και να προσφέρει στήριξη», αν και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αφότου ληφθούν οι αποφάσεις για τις λεπτομέρειες του σχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο.

Την Τρίτη, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες, προσήχθησαν πάνω από 400 διαδηλωτές και 10 από αυτούς συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι παραβίασαν την εθνική ασφάλεια.

Σχέδιο «Σωστική λέμβος»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, αναγνώρισε πάντως ότι αν το Πεκίνο το θέλει, θα είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί στην Κίνα η απόφαση μετοίκησησης κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

«Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το κάνουμε με τη βία. Ωστόσο υπάρχει σοβαρό ζήτημα παραβίασης των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, όπως και ότι η Κίνα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1984». 

Ο Ντομινίκ Ραάμπ

AP Photo/Matt Dunham

Ωστόσο, είπε ότι το Λονδίνο συνεργάζεται με άλλες χώρες για την οργάνωση μιας επιχείρησης διάσωσης, κάτι σαν «ναυαγοσωστική λέμβος», καθώς πολλοί κάτοικοι του Χoνγκ Κονγκ αναμένεται να επιλεξουν να φύγουν προς χώρες της γύρω περιοχής.

«Έφυγα, θα αγωνιστώ σε διεθνές επίπεδο»

Στο μεταξύ ο Νέιθαν Λόου, από τους πιο προβεβλημένους νεαρούς ακτιβιστές του κινήματος του Χονγκ Κονγκ για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε σήμερα ότι διέφυγε από το Χονγκ Κονγκ, χωρίς ωστόσο να δώσει στίγμα για το πού βρίσκεται.

«Έχω φύγει από το Χονγκ Κονγκ και συνεχίζω το έργο της υπεράσπισης της δημοκρατίας (στο Χονγκ Κονγκ) σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε το μήνυμα που διένειμε στα ΜΜΕ. «Λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση των κινδύνων, δεν θα αποκαλύψω πολλά πράγματα για το μέρος όπου βρίσκομαι και την προσωπική μου κατάσταση στην παρούσα φάση», πρόσθεσε.

Νέιθαν Λόου

AP Photo/Michael Melia

Ο Νάθαν Λόου ήταν ένας από τους ηγέτες του πολιτικού κόμματος Demosisto που αγωνιζόταν για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυσή του, αμέσως μετά την υιοθέτηση από το κινεζικό κοινοβούλιο της επίμαχης νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια.

Το κόμμα αυτό είχε ιδρυθεί από φοιτητές σε συνέχεια του Κινήματος της Ομπρέλας το 2014 κατά της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου στην πρώην βρετανική αποικία.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τουρκία: Οι δηλώσεις για «γενοκτονία των Αρμενίων» διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι δηλώσεις είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο Τη δυσαρέσκειά …