Πολωνία: Απαγόρευση υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια ομοφύλων προωθεί ο πρόεδρος

Αντρέι Ντούντα

AP Photo/Petr David Josek

Στο πολωνικό Σύνταγμα θέλει να εγγράψει την απαγόρευση υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια ομοφύλων ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας και ξανά υποψήφιος για τον θώκο, Αντρέι Ντούντα. 

Ο Αντρέι Ντούντα, μέλος του κυβερνώντος υπερσυντηρητικού, εθνικιστικού Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS), στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, δήλωσε:

«Στο πολωνικό Σύνταγμα θα πρέπει να αναφέρεται απεριφράστως ότι απαγορεύεται η υιοθεσία σε οποιοδήποτε άτομο βρίσκεται σε ομοφυλοφιλική σχέση. Για να διασφαλιστεί η προστασία ενός παιδιού και μία σωστή εκπαίδευση, και ώστε το πολωνικό κράτος να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών, (...) πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει τέτοια ρύθμιση».

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα υπογράψει από Δευτέρα τη σχετική νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση του Συντάγματος και θα την παρουσιάσει στο κοινοβούλιο της Πολωνίας.

Ο Αντρέι Ντούντα εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή 28 Ιουνίου και στον δεύτερο γύρο, στις 12 Ιουλίου, θα αντιμετωπίσει τον φιλελεύθερο προεδρικό υποψήφιο Ραφάλ Τρασκόφσκι.

Ραφάλ Τρασκόφσκι

AP Photo/Czarek Sokolowski

Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ντούντα δεν σταμάτησε να προκαλεί αντιπαραθέσεις είτε εκφράζοντας ακραίες θέσεις είτε υποστηρίζοντας τις επιθέσεις του PiS κατά των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των δυτικών αξιών, ενώ δήλωσε ότι η «ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ» είναι ένα νέο είδος κομμουνισμού.

Ο αντιπαλός του, Ραφάλ Τρασκόφσκι, υποστηρίζει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και δηλώνει ανοικτός στην ιδέα του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων. Ωστόσο, πιεζόμενος προφανώς και από τις συνθήκες, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι είναι κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. 

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η θέση των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων... Ειδικά στο θέμα αυτό, συμφωνώ με τον πρόεδρο», είπε.

Στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2018, μόνο το 9% των πολιτών τάσσεται υπέρ του δικαιώματος υιοθεσίας για τα ζευγάρια των ομοφύλων, υπέρ του γάμου τους τάσσεται το 29%.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024

Οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024. Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 1. …