Ένας χρόνος κυβέρνησης Μητσοτάκη - Handelsblatt: Οι Έλληνες βάζουν καλό βαθμό

"Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης παίρνει καλούς βαθμούς" επιγράφεται άρθρο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt  για τον πρώτο χρόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας ξεκινάει με μία αναδρομή στον Ιούλιο του 2019: "Δεν έχουμε περίοδο χάριτος, έλεγε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από έναν χρόνο, μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. Μάλλον ούτε ο ίδιος φανταζόταν πόσο δίκιο θα είχε με αυτή την πρόγνωση: πρώτα η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Τουρκία, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να πολιορκούν επί εβδομάδες τα ελληνικά σύνορα και μετά η πανδημία του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής ο 52χρονος έχει ανταποκριθεί και στις δύο αυτές προκλήσεις. Στα σύνορα επικρατεί και πάλι ηρεμία. Χάρη στις ενισχυμένες περιπολίες της αστυνομίας και της ακτοφυλακής, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς μειώθηκε κατά 51%, σε σχέση με το 2019, ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται παράτυπα στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Και καθώς ο Μητσοτάκης ακολούθησε από την αρχή τις συμβουλές των ιολόγων στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και επέβαλε από νωρίς περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές, η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία με μεγαλύτερη επιτυχία από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μία επιτυχία που προκαλεί έκπληξη, καθώς στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είχε θεωρηθεί failed state, ένα κράτος υπό κατάρρευση".

Ωστόσο, επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, "ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να επαναπαύεται στις δάφνες του. Έρχονται δύσκολοι καιροί για τον Μητσοτάκη. Πριν από έναν χρόνο, όταν ανήλθε στην εξουσία, υποσχέθηκε να επαναφέρει τη χώρα σε πορεία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Φέτος το ΑΕΠ επρόκειτο να αυξηθεί κατά 2,8%. Τώρα όμως η πανδημία του κορωνοϊού βυθίζει και πάλι στην ύφεση μία χώρα που μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από τις συνέπειες της κρίσης χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για τους Έλληνες μείωση του ΑΕΠ κατά 9,7% και αύξηση της ανεργίας σχεδόν στο 20%. Τώρα ο Μητσοτάκης επιχειρεί να στηρίξει επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το λοκ-ντάουν και να διασώσει θέσεις εργασίας με ενέσεις δισεκατομμυρίων".

Και μετά ήρθαν οι τουρίστες...

Η είδηση για τα πρώτα συμπτώματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε ξένους τουρίστες στην Ελλάδα αρχίζει να διαδίδεται στον γερμανικό τύπο, μέχρι στιγμής χωρίς σχόλια. Πάντως η εφημερίδα Die Welt, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, σημειώνει: "Για εβδομάδες ολόκληρες στην Ελλάδα δεν είχαν εμφανιστεί νέα κρούσματα. Μετά ήρθαν οι τουρίστες. (...) Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στα σύνορα με τη Βουλγαρία".  Το Focus Online σημειώνει ότι "λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στη Σερβία, από το πρωί της Δευτέρας η Ελλάδα έχει κλείσει τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από αυτή τη βαλκανική χώρα".

Η αυστριακή Die Presse υποστηρίζει ότι "οι τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα, όπου οι τιμές των δωματίων έχουν μειωθεί κατά 70%". Σύμφωνα με την εφημερίδα της Βιέννης "με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων η Ελλάδα εγκαινιάζει οριστικά την τουριστική σεζόν. Λίγο πριν, είχε προκληθεί σύγχυση σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν, αλλά τώρα ένα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: οι τουρίστες πραγματικά έρχονται, ακόμη και σε εποχές πανδημίας..."

"Η Τουρκία προελαύνει στη Λιβύη"

Η Süddeutsche Zeitung εστιάζει στα τουρκικά σχέδια για τη Λιβύη. Σε άρθρο της με τίτλο "Η Τουρκία προελαύνει στη Λιβύη", η εφημερίδα του Μονάχου επικαλείται στοιχεία της Arab Weekly, σύμφωνα με τα οποία οι δύο χώρες έχουν ήδη συνάψει συμφωνία για τη μόνιμη εγκατάσταση τουρκικών στρατευμάτων. Ωστόσο: "Πόσο εκρηκτική γίνεται η κατάσταση στο μέτωπο μετά την ανάμειξη τόσων πολλών ξένων δυνάμεων, αλλά και πόσο αβέβαιη μπορεί να είναι η Τουρκία για την τωρινή στρατιωτική της υπεροχή, απέδειξε την Παρασκευή η αεροπορική επιδρομή 'αεροσκαφών αγνώστου ταυτότητας' κατ' εντολή του στρατηγού Χαφτάρ στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια, κοντά στην Τρίπολη. Χάρη στη βοήθεια της Τουρκίας η κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε καταλάβει τον Μάιο τη βάση αυτή, για την οποία τώρα προβλέπεται μείζων ρόλος στα σχέδια περί μόνιμης παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων. Φαίνεται ότι στη νυχτερινή επιδρομή καταστράφηκαν τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων Χωκ, που δεν είχαν εγκατασταθεί ακόμη".

Αναφερόμενος στις φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει τα εξής, σε σχόλιό της: "Αυτός ο πρόεδρος δεν ικανοποιείται με τον ρόλο μίας περιφερειακής δύναμης, η οποία θα αποτελεί  συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε δύο ηπείρους. Δεν αρκεί ο ρόλος του διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την κεντρική Ασία, όπως προέκυψε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Λέγεται ότι στον μουσουλμανικό κόσμο ο Ερντογάν βλέπει την Τουρκία ως ηγετική δύναμη, αντίστοιχη με την πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία".

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: DW


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σχοινάς:Το καλύτερο αντίδοτο στην ακροδεξιά είναι η καλή πολιτική που απαντάει στα προβλήματα του κόσμου

«Όσο παράγουμε καλή πολιτική, αποτελεσματική πολιτική, λύσεις στα προβλήματα των Ευρωπαίων, τόσο αποδυναμώνεται ο λόγος …