Συρίγος - Φίλης ΣΚΑΪ: Τι είπαν Ερντογάν Ακάρ, στάση Αθήνας ευκαιρία παγίδα ελέω Γερμανίας

Για την τουρκική προκλητικότητα, την στάση της Αθήνας και τα σενάρια διαλόγου μίλησαν  ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος και ο  Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων, Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, στον ΣΚΑΙ  και την εκπομπή Αταίριαστους.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ακάρ κ. Συρίγος  εξήγησε ότι αυτά είναι πάγιες θέσεις της Τουρκίας και ότι δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. «Η Τουρκία τα λέει από το 1974 και μετά και αυτά δεν λύνονται ούτε με παρεμβάσεις τρίτων ούτε με τηλεφωνήματα. Για την Τουρκία είναι ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής της έναντι της Ελλάδος» σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. 

Ο κ. Φίλης επεσήμανε πως η Τουρκία έχει έναν μηχανισμό παρακολουθεί και στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου με έναν υβριδικό τρόπο που κάνει απέναντι στην χώρα μας αυτός λειτουργεί με τις ακτίνες ανοιχτές και παρακολουθεί οτιδήποτε λέγεται από οποιονδήποτε και μετράει αντιδράσεις της κοινής γνώμης κάθε φορά που ένα Τούρκος πολιτικός ή ακαδημαϊκός πει κάτι.  

Σχετικά με τις δηλώσεις του Ακαρ ο κ. Φίλης εξηγεί πως θέλει μια διαπραγμάτευση η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Τουρκίας δηλαδή θα ήθελε η Ελλάδα να δεχτεί την αποστρατικοποίηση ενώ η Τουρκία μπορεί να διατηρεί το καζους μπελι το οποίο είναι κόντρα σε κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου.

«Αυτό δείχνει ότι ένας διάλογος με την Τουρκία, παρόλο που εμείς τον θέλουμε και τον επιδιώκουμε στο βαθμό που θα προσδιορίζεται ένα ζήτημα δεν μπορεί να γίνει σε αυτή την βάση». 

Παράλληλα, ο κ. Φίλης μίλησε για μια ευκαιρία - παγίδα που υπάρχει λόγω της γερμανικής προεδρίας.« Είναι σαφές ότι το Βερολίνο δεν θέλει πονοκεφάλους κατά την εξάμηνη προεδρία του δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θέλει να διαχειριστεί μια κρίση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας . Είναι επίσης δεδομένο ότι η Γερμανία προτρέπει να δύο μέρη να βρουν ένα κοινό τόπο ή να αποφευχθεί μια κρίση. Το θέμα όμως και η ευκαιρία για μας είναι σε αυτό το ευρωτουρκικό διάλογο που ξανανοίγει – θα γινόταν αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία – με άλλους όρους πια και με την Γαλλία πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, 1ον να επιβάλουμε να προωθήσουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους και 2ον να υπάρξει σύνδεση των κερδών της Τουρκίας από αυτόν τον διάλογο με τις υποχρεώσεις που πρέπει να πληροί απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι κάτι που εμείς πρέπει να βάλουμε στην Ευρωπαϊκή ατζέντα». 

Επιπλέον ο κ. Συρίγος επιβεβαίωσε δίνοντας παραδείγματα ότι η Τουρκία μας «διαβάζει» καθημερινά ενώ αναφέρθηκε στην επίσκεψη του  Μπορέλ στην Άγκυρα όπου  έδειχνε αμήχανος ενώ αντίδραση του Τσαβούσογλου έδειξε ότι είχαν λεχθεί αρκετά πράγματα στο προσκήνιο τα οποία τον ενόχλησαν. «Ήταν αρκετά επιθετικός και επέμενε στο τι θα γίνει με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Μπορέλ του είπε ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσετε προβλήματα στην Αν.  Μεσόγειο το οποίο και εξόργισε τον Τσαβούσογλου. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς γιόρτασε ο Νίκος Ανδρουλάκης την Καθαρά Δευτέρα

Στην εξοχή πέρασε την Καθαρά Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα ανέβασε φωτογραφία …