ΣτΕ: Σήμερα η απόφαση για αναδρομικά συνταξιούχων

Σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί, έπειτα από πολύμηνη αναμονή, η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Έπειτα από την απόφαση από το ΣτΕ, που σφραγίζει την επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους, απομένει, πρώτον, να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό της και δεύτερον, να καθοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα των πληρωμών με νόμο της κυβέρνησης.

Όσον αφορά στην απόφαση, το επικρατέστερο σενάριο θέλει τους συνταξιούχους να δικαιώνονται για την «κενή» περίοδο του 11μήνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ μόνο για το διάστημα του 11μήνου το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για κύριες και επικουρικές κι εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων.

Μείζον ερώτημα ο αριθμός των δικαιούχων

Το μείζον ερώτημα που έχει αναδειχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι το εύρος των δικαιούχων.Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια πολίτες που είχαν ήδη βγει στη σύνταξη μέχρι τις 12 Μαΐου του 2016. Στη δικαιοσύνη, όμως, δεν έχουν προσφύγει όλοι, αλλά περίπου 200.000 με 250.000. Αυτοί έχουν ασκήσει ένδικα μέσα. Και το ερώτημα είναι εν τέλει αν τα αναδρομικά θα αφορούν μόνο αυτούς ή όλους τους συνταξιούχους.

Τι ποσά προβλέπεται να πάρουν οι συνταξιούχοι.

Τα αναδρομικά όλων των συνταξιούχων με συντάξεις κάτω και πάνω από 1.000 ευρώ είναι:

  • Για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώαναδρομικά από 360 ως 800 ευρώ

  • Για κύριες συντάξεις μέχρι 1.500 ευρώ, αναδρομικά από 906 ως 4.000 ευρώ

  • Για κύριες συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, «βγαίνουν» αναδρομικά ως και 7.790 ευρώ

  • Για το Δημόσιο υπάρχουν έξτρα αναδρομικά από την ΕΑΣ που ανεβάζουν τις επιστροφές έως και 8.290 ευρώ.

  • Στο ΝΑΤ υπάρχει επίσης έξτρα επιστροφή από 700 έως και 1.660 ευρώ στις κύριες συντάξεις.

Τα ποσά αναδρομικών ανά ταμείο και ανάλογα με τη σύνταξη είναι:

  • Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – τραπεζών: Αναδρομικά από 1.350 ευρώ ως και 7.790 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.510 ευρώ ως 2.648 ευρώ στις επικουρικές.

  • Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ) που έχουν και σύνταξη από το Δημόσιο: Αναδρομικά από 2.190 ευρώ ως και 6.040 ευρώ στις κύριες συντάξεις και ως 2.600 ευρώ στις επικουρικές (πλην ΤΣΑΥ, που δεν έχουν επικουρική).

  • Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Αναδρομικά από 1.340 ευρώ ως και 4.560 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.403 ευρώ ως 1.688 ευρώ στις επικουρικές.

  • Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ (που έχουν μόνον κύρια σύνταξη): Δικαιούνται αναδρομικά από 1.490 ευρώ ως και 3.450 ευρώ.

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι (ΟΓΑ και άλλων Ταμείων) με μία σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ: Δικαιούνται επιστροφή Δώρων κύριας σύνταξης από 360 ευρώ ως 800 ευρώ και δύο επιπλέον επικουρικές συντάξεις.

Βρούτσης: Περιμένει την απόφαση την οποία θα… σεβαστεί

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών 11 μηνών (π.χ. αν θα καταβληθούν σε 3 ή 5 δόσεις, σύμφωνα με σενάρια) αλλά και το αν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους ή εκείνους που προσέφυγαν, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως επ’ αυτού θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση όταν θα έχει στα χέρια της την απόφαση.

Για το θέμα, η ΕΝΥΠΕΚΚ είχε αποκαλύψει πως η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψή της και με συντριπτική πλειοψηφία, στις στις 10-1-2020, έκανε δεκτή την αίτηση Βρούτση, ο οποίος «ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά ΟΛΩΝ των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα» και «επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) ΜΟΝΟ στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …