Και πάλι ραντεβού στο Παλαιό Ελαιουργείο

ΕΦ.ΣΥΝ.

Πολλή μουσική με μεγάλα ονόματα, παραστάσεις πρώτης γραμμής, ελληνικό σινεμά για προχωρημένους και μια εικαστική εγκατάσταση για τους χειρώνακτες του σαπωνοποιείου στηρίζουν το πρόγραμμα ενός θεσμού που στολίζει τα καλοκαίρια μας εδώ και χρόνια

Αισχύλεια 2020 (Ελευσίνα, 24 Αυγούστου-21 Σεπτεμβρίου)

Η Ελευσίνα έχει τον μεγάλο πονοκέφαλο με τις εκδηλώσεις της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης, 2021», οι οποίες τώρα πάνε μάλλον, λόγω πανδημίας, για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Είναι κάτι που ζήτησε ήδη και άλλη πρωτεύουσα, το Νόβισαντ. Αυτό είπε χθες ο δήμαρχος της ιστορικής πόλης Αργύρης Οικονόμου, μαζί με τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα λήξει και η εκκρεμότητα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αφού η αρμόδια επιτροπή εξετάζει τα βιογραφικά των ενδιαφερομένων και θα αποφασίσει.

Ολα αυτά ειπώθηκαν σε ένα διαφορετικό, πιο ήρεμο και σίγουρο κόντεξτ. Την ανακοίνωση του προγράμματος του φεστιβάλ της Ελευσίνας, των «Αισχυλείων» 2020 (24 Αυγούστου-21 Σεπτεμβρίου), που σαράντα έξι χρόνια τώρα έχουν το know how και μπορούν, έστω και με λιγότερα χρήματα (177 χιλιάδες ευρώ), να κρατήσουν επίπεδο και ποιότητα. Από φέτος, μάλιστα, τελούν υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ το εισιτήριο μειώνεται από τα 12 στα 8 ευρώ, προσφορά στο κοινό που έχει ανάγκη την τέχνη και την ψυχαγωγία εν μέσω πανδημίας.

Οπως κάθε χρόνο, τα «Αισχύλεια» έχουν παραστάσεις, συναυλίες, εικαστική εγκατάσταση και κινηματογραφικές προβολές με κύριο (αλλά όχι μοναδικό) χώρο το Παλαιό Ελαιουργείο, που φέτος θα είναι ιδιαίτερα διαμορφωμένο και απόλυτα εναρμονισμένο στα μέτρα ασφάλειας κατά του Covid-19.

Νατάσσα Μποφίλιου

Η μερίδα του λέοντος ανήκει στη μουσική. Ετσι το φεστιβάλ ανοίγει στις 24 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με τη Φωτεινή Δάρρα σε ένα ταξίδι στο δικό της ρεπερτόριο, αλλά και σε επιτυχίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών (στο πιάνο ο Γιώργος Παπαχριστούδης). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Ακολουθούν: ο Σωκράτης Μάλαμας, που έρχεται μετά από πολλά χρόνια με ένα acoustic πρόγραμμα όλων των σημαντικών στιγμών της καριέρας του (28/8). Το συγκρότημα The Blank, που ξεκίνησε το 2014 από το Schoolwave για να ξεχωρίζει σήμερα στην alternative/indie rock σκηνή (29/8). Η τριάδα της επιτυχίας Νατάσσα Μποφίλιου-Θέμης Καραμουρατίδης-Γεράσιμος Ευαγγελάτος θα παρουσιάσουν το «Εν λευκώ Live» (30/8). O Δημήτρης Ζερβουδάκης με τη Γεωργία Νταγάκη (1/9). Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε μια παράσταση live-looping, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τη φωνή του και παίζοντας διάφορα όργανα, που ηχογραφεί ή αναπαράγει ζωντανά (6 Σεπτεμβρίου). Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας σε μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη (7/9). Ο Κώστας Μακεδόνας και η Ρίτα Αντωνοπούλου στα «Λογοκριμένα», μια μουσική παράσταση-αναδρομή στα τραγούδια που έπεσαν θύματα της λογοκρισίας από το 1937 μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης (16/9). Και, τέλος, η Δήμητρα Γαλάνη με τη συναυλία «Ερωτα εσύ..» και στο πλευρό της την Κατερίνα Πολέμη και τον Ευστάθιο Δράκο (18/9)

Το θέατρο είναι λιγότερο, αλλά με σημαντικές παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού. Την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου (30/8). Το Εθνικό Θέατρο με τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και τους Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκο Ψαρρά και τον ίδιο τον σκηνοθέτη (3/9), και τους »Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη με τους Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Καραθάνο, Αργύρη Πανταζάρα (20/9).

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και τους Ταξιάρχη Χάνο και Χρήστο Στέργιογλου (9/9). Και δύο παραστάσεις για παιδιά με ελεύθερη είσοδο. Το έργο «Ως την άκρη του κόσμου» της Μαρίας Παπαγιάννη σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου από την Ομάδα C for Circus (4/9) και το «Ορνιθες - η Πολιτεία των πουλιών» από τις Μαγικές Σβούρες σε σκηνοθεσία-διασκευή του Δημήτρη Αδάμη (10/9).

Νίκος Καραθάνος, «Πέρσες», Εθνικό Θέατρο

MARILENA ANASTASIADOU

Τα εικαστικά στα «Αισχύλεια» είναι πάντα πρωταγωνιστές με σημαντικούς καλλιτέχνες σε νέα έργα. Φέτος έχει σειρά η Ασπασία Σταυροπούλου. Εχει γεννηθεί στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής και επί χρόνια μελέτησε το Παλαιό Ελαιουργείο και το «Μητρώο Εργαζομένων του Σαπωνοποιείου Ελευσίνας». Αποτέλεσμα είναι μια γλυπτική σύνθεση από αφαιρετικές φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, που δεν είναι άλλοι από τους χειρώνακτες εργάτες σε πέτρα, ξύλο, τσιμέντο και οξειδωμένο σίδερο. Η εγκατάσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο θα εγκαινιαστεί στις 26 Αυγούστου (επιμέλεια Νάντιας Βλαχοπούλου, διάρκεια έως 20/9).

Υπάρχει και σινεμά, και μάλιστα αποκλειστικά ελληνικό, με πολυσυζητημένες και πολυβραβευμένες μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες (όπως «Ευτυχία», «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», «Winona», «To θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», «Electric Swan», «Πατησίων Avenue», «H απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»). Οι προβολές (2-21/9) γίνονται στον Θερινό Κινηματογράφο, στην Παραλία Ελευσίνας.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε και μια πρόσφατη εξέλιξη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας τελικά θα χωροθετηθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο και όχι στον χώρο ΒΟΤΡΥΣ (ΣΙΝΤΡΑ). Το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να αποζημιώσει την Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει το Παλαιό Ελαιουργείο, το οποίο, κατά τα άλλα, δεν θα χάσει την υπόλοιπη πολιτιστική του λειτουργία, δηλαδή θα εξακολουθήσει να φιλοξενεί τα «Αισχύλεια».

INFO: Ολες οι πληροφορίες στο aisxylia.gr, όπου θα ανακοινωθεί και πότε θα αρχίσει η προπώληση των εισιτηρίων.

 

 

 

 

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ. Χατζηδάκης για 30ετές ομόλογο: Σημαντική επιτυχία για τη χώρα

«Η έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας, αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα» δήλωσε ο ΥΠΕΘΟ Η …