Οι ταινίες που διαγωνίζονται και τα ελληνικά «Μήλα»

ΕΦ.ΣΥΝ.

Το Φεστιβάλ Βενετίας, το πρώτο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ που αναμένεται να γίνει «ζωντανά» στην εποχή του κορονοϊού, από τις 2 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου, ετοιμάζεται πυρετωδώς, προτάσσοντας την ασφάλεια.

Σήμερα ανακοινώθηκαν οι ταινίες εντός και εκτός διαγωνιστικού προγράμματος και τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος της 77ης διοργάνωσης, που θα πλαισιώσουν τη λαμπερή πρόεδρο, Κέιτ Μπλάνσετ. Ετσι, σε μια κατάσταση ισορροπίας, οι κριτές του Διαγωνιστικού Τμήματος που θα οδηγήσει στα βραβεία και στον Χρυσό Λέοντα είναι τρεις γυναίκες, η Βρετανίδα σκηνοθέτρια Τζοάνα Χογκ («The Souvenir»), η Γαλλίδα ηθοποιός Λιντιβίν Σανιέ («8 Γυναίκες») και η Αυστριακή σκηνοθέτρια Βερόνικα Φραντς («Goodnight Mommy»), και τρεις άντρες, ο Ιταλός συγγραφέας Νικόλα Λατζόια, ο Γερμανός σκηνοθέτης Κρίστιαν Πέτσολντ («Phoenix») και ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Κρίστι Πούιου («Sieranevada»).

Οχι τυχαία, όλοι είναι Ευρωπαίοι –και η Αυστραλή Μπλάνσετ μένει στην Αγγλία– λόγω των περιορισμών και της αβεβαιότητας των διεθνών ταξιδιών που προκάλεσε η πανδημία. Αλλωστε, ελάχιστοι Αμερικανοί σταρ και στελέχη της βιομηχανίας του σινεμά αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος στη Βενετία.

«Dear Comrades» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα θα προβληθούν:

«In Between Dying» του Χιλάλ Μπαιντάροφ (Αζερμπαιτζαν, ΗΠΑ), «Le Sorelle Macaluso» της Εμα Ντάντε (Ιταλία), «The World to Come» της Μόνα Φάστβολντ (ΗΠΑ), «Nuevo Orden του Μισέλ Φράνιο (Μεξικό, Γαλλία), «Lovers» της Νικόλ Γκαρσιά (Γαλλία), «Laila in Haifa» του Αμός Γκιτάι (Ισραήλ, Γαλλία), «Dear Comrades» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι (Ρωσία), «Wife of a Spy» του Κιγιόσι Κουροσάουα (Ιαπωνία), «Sun Children» του Ματζίντ Ματζιντί (Ιράν), « Pieces of a Woman» του Κορνέλ Μουντρούτσο (Καναδάς, Ουγγαρία), «Miss Marx» της Σουζάνα Νικιαρέλι (Ιταλία, Βέλγιο), «Padrenostro» του Κλαούντιο Νότσε (Ιταλία), «Never Gonna Snow Again» της Μαγλκορζάτα Ζουμόφσκα (Πολωνία, Γερμανία), «The Disciple» της Τσαιτάνια Ταμάνε (Ινδία), «And Tomorrow The Entire World» της Τζούλια Φον Χάινζ (Γερμανία, Γαλλία), «Nomadland» της Κλόε Ζάο (ΗΠΑ).

Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, «Nomadland» της Κλόε Ζάο

Αυτή τη χρονιά η «Mostra» θα έχει άρωμα ελληνικό. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Νίκου, «Μήλα» («Apples»), συμμετέχει και ανοίγει το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του τμήματος Orizzonti. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ταινία θα ανοίξει ένα από τα δύο βασικά προγράμματα του Φεστιβάλ Βενετίας.

Οκτώ χρόνια μετά το «KM», τη βραβευμένη μικρού μήκους που συμμετείχε σε πάνω από 40 διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων τα Ρότερνταμ, Παλμ Σπριγνκς, Σίδνεϊ, ο Χρήστος Νίκου επιστρέφει με τα «Μήλα» για να αφηγηθεί μια γοητευτικά αλλόκοτη, πρωτότυπη ιστορία με ήρωα έναν άνδρα που πάσχει από απώλεια μνήμης σε μια πόλη που ξαφνικά ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει αρχίσει να ξεχνά. Πρωταγωνιστεί ο Αρης Σερβετάλης.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …