Τροπολογία για αύξηση προσωρινών συντάξεων, εφάπαξ και αναστολή συμβάσεων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την αύξηση των προσωρινών συντάξεων προβλέπει τροπολογία του Υπουργού Εργασίας, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται το βράδυ (Τετάρτης) με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Δείτε την τροπολογία εδώ.

Με την τροπολογία οι προσωρινές συντάξεις διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

-για τους μισθωτούς που λαμβάνουν σήμερα προσωρινή σύνταξη:

στο 80% από το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών

-για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες στο 70% από το 50%.

«Έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε τους απόμαχους του εργασιακού βίου που παίρνουν σήμερα μια πενιχρή σύνταξη, με την έννοια της προκαταβολής», ανέφερεο Γιάννης Βρούτσης από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι θεσπίζεται εφεξής η δυνατότητα αναδρομικής καταβολής των παραπάνω ποσών για όσους έπαιρναν χαμηλή προσωρινή σύνταξη.

Με την τροπολογία αίρεται επίσης η υφιστάμενη απαγόρευση λήψης προσωρινής σύνταξης για όσους εργάζονται, ενώ για πρώτη φορά δίνεται προκαταβολή στο εφάπαξ.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο Υπουργός Εργασίας πρόσθεσε επίσης τα εξής:

- αναφορικά με ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες του ΕΟΠΥΥ, διαμορφώνεται ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε όλοι οι πάροχοι υγείας στους οποίους χρωστάει χρήματα το Δημόσιο, να εγγραφούν εκεί και να λάβουν το 90% της υποχρέωσης που έχει απέναντί τους το Δημόσιο

- εισάγεται διάταξη προκειμένου να πληρωθούν έξοδα κηδείας για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ

- ενισχύεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από 1/7/2020 έως 31/12/2020 για συγκεκριμένες κατηγορίες

- επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ από 1/7/2020 έως 15/10/2020 και πληρώνεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν θέσεις εργασίας

- με άλλες διατάξεις καλύπτονται οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Υποκρισία οι δηλώσεις Κασσελάκη

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ άσκησε κριτική σε δηλώσεις του Στέφανο Κασσελάκη περί καπηλείας του …