Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί: Τα αναδρομικά μια εξαπάτηση χωρίς αιδώ

Όταν  εκδόθηκε η πρόσφατη απόφαση  της Ολομέλειας του ΣΤΕ  (  1439-1443/2020), η οποία  νομιμοποίησε  τις περικοπές  των Κουτρουμάνη –Βρούτση( ν.4051/2012  και   4093/2012) και επέστρεφε   αναδρομικά μόνο  11 μηνών,    πάλι κρατούσαμε μικρό καλάθι, παρόλο που διάφοροι  Υπουργοί διατυμπάνιζαν στα κανάλια  ότι η κυβέρνηση  θα σεβόταν  τις δικαστικές  αποφάσεις. Είχαμε  πικρή πείρα, γιατί στο παρελθόν  όλες οι κυβερνήσεις  επικαλούνταν  τις «δημοσιονομικές» δυσχέρειες και  δεν  εφάρμοζαν  αποφάσεις   που «ξέφευγαν»  από τα καθιερωμένα  και ήταν   ευνοϊκές για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ή  χρησιμοποιούσαν νομικά τερτίπια  που ίδιες είχαν  ψηφίσει, μέχρι να ανατραπούν  οι αποφάσεις αυτές  με νεότερες.

Οι συνεχείς  διαβεβαιώσεις  των υπουργών της κυβέρνησης  Μητσοτάκη  ότι θα σεβαστούν   τις δικαστικές αποφάσεις είχαν  δημιουργήσει ψευδαισθήσεις  ότι  η κυβέρνηση μπορούσε τουλάχιστον  να ικανοποιήσει   ένα ελάχιστο   από τα κλεμμένα   των μνημονίων, αφού  απαλλάχθηκε   από τις αναδρομικές διεκδικήσεις  80 μηνών, μετά την απόφαση  του ΣΤΕ  ότι η σφαγή των συντάξεων με το ν. Κατρούγκαλου  ήταν συνταγματική.  Το  κόστος των αναδρομικών  11 μηνών,  συγκριτικά με αυτά  που μας  είχαν κατακλέψει ήταν πολύ μικρό.

Αποδείχθηκε  ότι  η κοροϊδία   δεν έχει όρια.  Όχι  μόνο  δεν επιστρέφουν  όλα τα αναδρομικά των 11 μηνών, αλλά ούτε καν  τήρησαν  τις τηλεοπτικές υποσχέσεις  τους ότι  θα  χορηγήσουν τα ψίχουλα που δίνουν  σε όλους ανεξαιρέτως  τους συνταξιούχους. Η απόφαση  της κυβέρνησης  είναι  προσβολή πρώτα- πρώτα για τους   χαμηλοσυνταξιούχους: Οι συνταξιούχοι  του ΟΓΑ των   360€,  του ΙΚΑ  των   300 και 400, των οποίων κόπηκε το   ΕΚΑΣ,  οι συνταξιούχοι που  είχαν  σύνταξη  κάτω από 1000 ευρώ,   δεν παίρνουν τίποτα.  Δηλ.   η κυβέρνηση  εξαιρεί περίπου 1.000.000  συνταξιούχους από τα ψίχουλα που δίνει. Γιατί   οι περικοπές των επικουρικών  και των δώρων   11 μηνών    δεν συμπεριλαμβάνονται στα αναδρομικά που επιστρέφει η κυβέρνηση.   Και οι χαμηλοσυνταξιούχοι   περίμεναν   αναδρομικά μόνο  από τα  δώρα και την επικουρική σύνταξη.  Και, όταν η εκτελεστική εξουσία με θράσος  νομοθετεί  ότι «αποσβέννυνται»   από δω και πέρα  με την καταβολή των εν λόγω ποσών  οι αξιώσεις των υπόλοιπων συνταξιούχων  για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του Ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016),  τι νόημα έχει να συζητάμε για τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Σημειωτέον  από τα  4 δις. €  που ήταν τα αναδρομικά  11 μηνών, αυτά  που επιστρέφει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, ανέρχονται σε 900 εκατ.€.

Για μια ακόμη  φορά θα γίνουμε  ενοχλητικοί,  αν για πολλοστή φορά τονίσουμε ότι  οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων  δεν κρίνονται  στις δικαστικές αίθουσες  και στα δικηγορικά γραφεία, αλλά στους δρόμους. Οι αποφάσεις  των δικαστηρίων  είναι παίγνιο   στα χέρια των κυβερνήσεων και  χρησιμοποιούνται, ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Η απόφαση   του ΣΤΕ  του Ιουνίου του 2015  που δικαίωσε όλους τους συνταξιούχους, πετάχθηκε στο καλάθι των αχρήστων  από την  τότε  κυβέρνηση  Σύριζα και δεν ειπώθηκε  τίποτα στη Βουλή από τους διαπρύσιους κήρυκες του σεβασμού των αποφάσεων των δικαστηρίων, κατά τη συζήτηση  της  σχετικής  τροπολογίας.

Το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  αισθάνεται  την υποχρέωση να καλέσει      όλους τους συνταξιούχους  εκπαιδευτικούς να κλείσουν τα αυτιά τους  στις    σειρήνες για νέες  προσφυγές που ετοιμάζουν   τα μεγαλο-δικηγορικά γραφεία. Στο   παιγνίδι  αυτό  είναι  και οι όψιμοι  συνδικαλιστές  που τηλεοπτικά  καλλιεργούσαν  «ελπίδες»  ότι ο ν. Κατρούγκαλου  θα κριθεί  αντισυνταγματικός  από το ΣΤΕ, ο νόμος δηλ. που θωράκισε θεσμικά όλες τις περικοπές των μνημονίων  και  «επισημοποίησε»  την πολιτική της Ε.Ε και ΔΝΤ  στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.  Η  καλλιέργεια   φρούδων   ελπίδων  ότι  τα δικαστήρια  θα ανατρέψουν  τις μνημονιακές πολιτικές   όλων των κυβερνήσεων  δεν είναι  ευθύνη  μόνο των δικηγορικών γραφείων , αλλά  πρωτίστως ευθύνη της εκάστοτε  κυβέρνησης που υποκριτικά διατυμπανίζει  ότι θα …σεβαστεί  τις δικαστικές  αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι   ψέματα τελείωσαν. Αρκετά χρόνια κράτησε το παραμύθι.

Συνάδελφοι    συνταξιούχοι,  ο δρόμος  δεν έχει μόνο τη δική του ιστορία, έχει και τη δική μας. Με τις συχνές πορείες  μας   αναγκάσαμε την κυβέρνηση  Σύριζα να  μην περικόψει  την προσωπική διαφορά.   Με  νέες  πορείες θα αναγκάσουμε  την κυβέρνηση  Μητσοτάκη να σταθεί με προσοχή  έξω από το Πρωθυπουργικό γραφείο, μπροστά στους απόμαχους της δουλειάς, όχι όμως και  των αγώνων.  Και  γρήγορα  θα καταλάβει  ότι δεν μπορεί να μας  εμπαίζει.

                                           Για το    Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ
                                     Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας
                              Τάσος   Σταυρόπουλος           Γιώργος  Τριβιζάκης


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση από τις προκριματικές εκλογές

Κομματικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ πως η συμμετοχή ξεπέρασε τον πήχη των 50.000 που …