Αγωνία και ακρίβεια πίσω από τις μάσκες

Oι περισσότεροι πολίτες συμμορφώνονται με το μέτρο. Αυτό που δεν λείπει είναι τα παράπονα για τις τιμές των μασκών, που δείχνουν για άλλη μια φορά να ανεβαίνουν, όπως και για την έλλειψη ευελιξίας ● Αυτοψία της «Εφ.Συν.» στην Ερμού: - Πουλάτε μάσκες και στους τουρίστες; - Γιατί, υπάρχουν τουρίστες;

«Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο»
Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Iατρική, υφασμάτινη, χειροποίητη, βιομηχανική, με ή χωρίς σχέδια. Η μάσκα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας ελέω κορονοϊού και έπειτα από ένα βραχύ διάλειμμα επιστρέφει στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ συνιστάται η χρήση της και στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Πέρα από τον διάλογο για την αναγκαιότητά της, προβληματισμός επικρατεί στους πολίτες και για το κόστος των μασκών, με αρκετούς να ζητούν τη δωρεάν παροχή τους από το κράτος. Πρόκειται για τα τελευταία επεισόδια στο σίριαλ της μάσκας, για τη χρήση της οποίας έχουμε λάβει κατά καιρούς διάφορα αντιφατικά μηνύματα.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Κατά την τηλεοπτική επανεμφάνισή του την Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα στηρίζουν πλέον τη χρήση της μάσκας, παρ' ότι είχε εκφράσει αμφιβολίες στις αρχές Απριλίου. Χθες, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέτρεψε τους πολίτες να φοράνε μάσκες σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ζητώντας η μάσκα να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας όπως τα κλειδιά, τα γυαλιά και το κινητό μας.

Την περασμένη εβδομάδα, οπότε ξεκίνησε η καθολική εφαρμογή του μέτρου της μάσκας σε κλειστούς χώρους, βρεθήκαμε στη Νέα Ιωνία.

Η αυτοψία της «Εφ.Συν.»

Αυτή τη φορά η «Εφ.Συν.» πραγματοποίησε αυτοψία στη γειτονιά της, δηλαδή την Κολοκοτρώνη και την Ερμού. Oι περισσότεροι πολίτες συμμορφώνονται με το μέτρο και η Δημοτική Αστυνομία προχωρά σε αρκετούς ελέγχους. Αυτό που δεν λείπει είναι τα παράπονα για τις τιμές των μασκών που δείχνουν για άλλη μια φορά να ανεβαίνουν, όπως και για την έλλειψη ευελιξίας από τις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ όταν ένας καταναλωτής δεν διαθέτει μάσκα, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που τη διαθέτουν δωρεάν ή την πουλάνε μεμονωμένα.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η Μαρία εργάζεται σε κατάστημα με γυναικεία είδη στην Ερμού. Οπως μας πληροφορεί, οι 3 υφασμάτινες μάσκες σε διάφορα χρώματα διατίθενται έναντι 4 ευρώ, χαρακτηρίζονται ευπώλητες και αρκετές είναι οι πελάτισσες που προσπαθούν να τις ταιριάξουν με τα ρούχα τους. Στον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας υπάρχει κάποια κίνηση λόγω εκπτώσεων αλλά όχι από τουρίστες. Σε μερικά μαγαζιά μέχρι και οι πλαστικές κούκλες στη βιτρίνα φοράνε πλέον μάσκες, ένδειξη ότι η μόδα προσαρμόζεται. Στα 3 ευρώ η τιμή για τις υφασμάτινες μάσκες στο κατάστημα του Σταύρου: «Πουλάτε σε Ελληνες ή τουρίστες;» τον ρωτάμε, για να πάρουμε την αποστομωτική απάντηση «γιατί, υπάρχουν τουρίστες;». Πάντως παραδέχεται ότι οι μάσκες συγκαταλέγονται στα best sellers αφού «φεύγουν γρήγορα».

Οι τιμές και οι εκκλήσεις για δωρεάν μάσκες

Πέρα από τις πρακτικές δυσκολίες που προκαλεί η χρήση μάσκας στο σύνολο των επιχειρήσεων, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη ξοδεύοντας καθημερινά 3-4 ευρώ για μάσκες μίας χρήσης καθώς οι υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούνται υπό όρους και πρέπει να πλένονται και να αποστειρώνονται σχολαστικά.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Για μια οικογένεια με άνεργα μέλη το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Στα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ ή τα μίνι μάρκετ όπου πωλούνται μεμονωμένα οι μάσκες στοιχίζουν από 50 λεπτά ώς 1 ευρώ το κομμάτι (ο μέσος όρος περίπου στα 70 λεπτά) και τα πακέτα των 10 πωλούνται από 5 ώς 7 ευρώ. Οι πάνινες μάσκες σε διάφορα σχέδια και χρώματα πωλούνται από 1,5 ώς 3 ευρώ.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ετσι, αρκετοί είναι εκείνοι που καλούν την Πολιτεία να πραγματοποιήσει εντατικούς ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας και να μεριμνήσει ώστε οι μάσκες μίας χρήσης να διατίθενται δωρεάν σε σημεία όπως οι δημόσιες υπηρεσίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πριν από μερικές μέρες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ζήτησε τη διανομή δωρεάν μασκών αντί για την επιβολή προστίμων 150 ευρώ στους πολίτες, ιδιαίτερα στα ΜΜΜ.

Τη διανομή μασκών στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, ζήτησε χθες μιλώντας στο Mega η λοιμωξιολόγος Αθηνά Λινού. Πρόταση, τέλος, για τη δωρεάν διανομή μασκών σε επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς, νοσοκομεία κ.α. έχει καταθέσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα η ΠΟΕΔΗΝ.

Επιστολή-καμπανάκι από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας στον πρωθυπουργό

Την πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορονοϊού ζητά η Ένωση Ασθενών.

Σε ανοιχτή επιστολή με προτάσεις προς τον πρωθυπουργό προχώρησε χθες η Ενωση Ασθενών Ελλάδας ζητώντας την πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορονοϊού, εντατικούς ελέγχους και να μην υπάρξει καμία χαλάρωση με σκοπό την προάσπιση των ευπαθών ομάδων και της δημόσιας υγείας.

Οπως σημειώνει η Ενωση Ασθενών, η επιτυχής αναχαίτιση του πρώτου κύματος του Covid-19 επέτρεψε την ανάδυση αντιφατικών μηνυμάτων από πλευράς Πολιτείας, ώθησε μέρος της κοινωνίας σε εφησυχασμό και άφησε ζωτικό χώρο στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η Ενωση ζητά τη διεύρυνση της επιτροπής λοιμωξιολόγων ώστε να είναι σε θέση όχι μόνο να προτείνει έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα, αλλά επιπλέον να εγγυηθεί την αποτελεσματική επικοινωνία και εφαρμογή τους στην κοινωνία. Καίρια χαρακτηρίζεται και η «αναχαίτιση της παραπληροφόρησης», καθώς ένα κρίσιμο κομμάτι της κοινωνίας δείχνει να υιοθετεί συνωμοσιολογικές αντιλήψεις ακόμα και να αρνείται την ύπαρξη ή την επικινδυνότητα του νέου ιού, γεγονός που έχει αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα μέτρα προστασίας από όλους. Ακόμη, ζητείται η εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων σε χώρους όπως τα μέσα μεταφοράς και οι χώροι διασκέδασης, αλλά και η αποτελεσματικότερη προστασία των ευπαθών ομάδων και των χρόνιων ασθενών με την επαναφορά διατάξεων όπως η τηλε-εργασία στο Δημόσιο. Τέλος, τίθεται το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης και θωράκισης του ΕΣΥ ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των θεραπειών όλων των χρόνιων ασθενών.

Η Ενωση Ασθενών Ελλάδας αποτελεί συνομοσπονδία με τη συμμετοχή περισσότερων από 45 συλλόγων ασθενών από ολόκληρη τη χώρα και όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2019, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, την ισότιμη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη και υλοποίηση των πολιτικών που τους αφορούν και τη συμβολή τους στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …