Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη φέρνει περιορισμούς και τοπικά lockdown

Τεστ για κορονοϊό στην Καταλονία

AP Photo/Felipe Dana

Καραντίνα για 32.000 πολίτες στην Ισπανία • Μάσκες στους δημόσιους χώρους στις Βρυξέλλες • Μάσκες και στα «κόκκινα φανάρια» του Άμστερνταμ

Μεγάλη είναι η ανησυχία στις χώρες της Ευρώπης για την αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, που όλα δείχνουν ότι μέτρα καραντίνας, έστω και σε τοπικό επίπεδο είναι προ των πυλών. 

Καραντίνα για 32.000 πολίτες στην Ισπανία

Στην αυτόνομη περιφέρεια της Καστίγια και Λεόν στη Βόρεια Ισπανία οι αρχές επέβαλαν καραντίνα στην πόλη Αράντα ντε Ντουέρο, με αποτέλεσμα 32.000 πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για ένα 15ήμερο. Στην πόλη έχουν καταγραφεί 230 κρούσματα κορονοϊού και από αύριο Παρασκευή 7 Αυγούστου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για ιατρικούς λόγους, για να πάνε στη δουλειά τους ή να προμηθευτούν τρόφιμα.

Στην Καστίγια και Λεόν ήδη βρίσκονται σε καραντίνα οι πόλεις Ισκάρ και Πεδράχας ντε Σαν Εστεμπάν.

Στη Χώρα των Βάσκων, οι αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, προετοιμάζοντας το υγειονομικό σύστημα ανοίγοντας ΜΕΘ και αδειάζοντας κλίνες στα νοσοκομεία, καθώς όπως εκτιμούν η χώρα βρίσκεται μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σε όλη την περιφέρεια το τελευταίο 24ωρο έχουν καταμετρηθεί 338 νέα περιστατικά Covid-19, o υψηλότερος αριθμός από τις 21 Ιουνίου.

Μάσκες στις Βρυξέλλες

Ο κυβερνήτης των Βρυξελλών ανακοίνωσε σήμερα ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική από σήμερα σε όλους τους δημόσιους χώρους, απόφαση που κρίθηκε απαραίτητη καθώς ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στη χώρα έχει ξεπεράσει τους 50, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν 38,4. 

Βρυξέλλες

AP Photo/Francisco Seco

Στο Βέλγιο η κατάσταση κρίνεται σοβαρή και στην Αμβέρσα η αύξηση των περιστατικών είναι τέτοια που η Γερμανία και η Ολλανδία κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη βελγική πόλη. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι πλέον θα θέτει σε καραντίνα όσους εισέρχονται στη χώρα από το Βέλγιο, όπως και από την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λετονία και τη Νορβηγία. 

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDPC) έχει εκδώσει «πορτοκαλί κώδικα» για το Βέλγιο, έδρα των περισσότερων οργάνων της Ε.Ε. Στο Βέλγιο πέθαναν από κορονοϊό μέχρι σήμερα περίπου 9.860 άνθρωποι.

Μάσκες στα «κόκκινα φανάρια» του Άμστερνταμ

Αλλά και η γειτονική Ολλανδία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε να καλέσει τους τουρίστες να αποφεύγουν τις πολυσύχναστες συνοικίες του Άμστερνταμ.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα 601 νέα κρούσματα, από 426 μία ημέρα νωρίτερα και ο Μαρκ Ρούτε αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές του. «Ο ιός καταγράφει επικίνδυνη πρόοδο και κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε μαζί τον τελευταίο μήνα», υπογράμμισε. «Δεν θέλουμε ένα δεύτερο lockdown και δεν χρειάζεται να έχουμε ένα, όμως αυτό δεν θα συμβεί από μόνο του», τόνισε.

Διανομή μασκών στο Άμστερνταμ

AP Photo/Mike Corder

«Ειδικά για την πόλη του Άμστερνταμ, λέω τους ξένους και ντόπιους τουρίστες και εν μέρει εκ μέρους της δημάρχου: αποφύγετε τα πολυσύχναστα μέρη της πόλης», είπε, ενώ η δήμαρχος της πόλης, Φέμκε Χάλσεμα, έδωσε εντολή από χθες για τη χρήση μάσκας σε περιοχές όπως η συνοικία των «Κόκκινων Φαναριών», που αποτελεί μαγνήτη για τους ξένους τουρίστες.

«Ο ιός καταγράφει επικίνδυνη πρόοδο και κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε μαζί τον τελευταίο μήνα», υπογράμμισε.

«Δεν θέλουμε ένα δεύτερο lockdown και δεν χρειάζεται να έχουμε ένα, όμως αυτό δεν θα συμβεί από μόνο του», τόνισε.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …