Ημέρα οργής στον Λίβανο με τον πρωθυπουργό να δρομολογεί πρόωρες εκλογές

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στις κινητοποιήσεις στις οποίες είναι έντονη η αντίδραση κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό ♦ Στις φλόγες κυβερνητικά κτίρια ♦ Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα ανακοίνωσε πως θα προτείνει ο πρωθυπουργός.

Ξεχειλίζει η οργή στον Λίβανο, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η τοπική κυβέρνηση. Σε μια ήδη πολύπαθη χώρα, χτυπημένη από την πολιτική αστάθεια, την οικονομική κρίση και την πανδημία, οι πολίτες ξέσπασαν σήμερα (Σάββατο) με αφορμή την πρόσφατη έκρηξη στην πρωτεύουσα Βηρυτό που σκότωσε τουλάχιστον 158 άτομα και τραυμάτισε περίπου άλλα 6.000.

AP PHOTO

Κατά τις σημερινές επεισοδιακές κινητοποιήσεις, δεκάδες διαδηλωτές φέρονται να έχουν τραυματιστεί από τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν με δυνάμεις της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο αριθμός των διαδηλωτών που έχει τραυματιστεί στα επεισόδια ανέρχεται σε 238.

«Διαδηλώσεις στη Βηρυτό: 63 άνθρωποι διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. 175 άνθρωποι δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο σημείο», έγραψε στο Twitter ο Ερυθρός Σταυρός.

Προσφυγή στις κάλπες θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πάντως πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

AP PHOTO

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών εωσότου συμφωνήσουν», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Συγκρούσεις, πυρά και καταλήψεις

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ακούστηκαν πυροβολισμοί στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει τη ρίψη πυρών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται άνθρωποι, αιμόφυρτοι, έχοντας τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες.

AP PHOTO

Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια φωτογραφία του προέδρου Μισέλ Αούν. «Θα μείνουμε εδώ. Καλούμε τον λαό του Λιβάνου να καταλάβει όλα τα υπουργεία», φώναζε ένας διαδηλωτής από το μεγάφωνο.

Η έφοδος των διαδηλωτών στο κτίριο του ΥΠ.ΕΞ., που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, πραγματοποιήθηκε, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη συγκέντρωση χιλιάδων άλλων ανθρώπων στο κέντρο της πόλης. Διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης στα υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, καθώς και στο κτίριο της Ένωσης Τραπεζών, βάζοντας φωτιές. 

AP PHOTO

Νωρίτερα, ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν αρχικά να να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ωστόσο, η τοπική αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …