Παραίτηση υπουργού στον Λίβανο, ενώ η οργή δεν καταλαγιάζει

Σύνθημα σε τοίχο έξω από το κατεστραμμένο λιμάνι της Βηρυτού: «Η κυβέρνησή μου το έκανε αυτό»

AP Photo/Hussein Malla

Σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής με τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν για τη συγκέντρωση βοήθειας για τον Λίβανο και την ανοικοδόμηση της Βηρυτού

Την παραίτησή της ανακοίνωσε τη υπουργός Ενημέρωσης του Λιβάνου, Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ, μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της χώρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το υπουργικό συμβούλιο της χώρα θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

«Ζητώ συγνώμη από τους Λιβανέζους, τις προσδοκίες των οποίων αποτύχαμε να πραγματώσουμε, καθώς αλλαγές δεν έγιναν... και, μετά την τρομακτική καταστροφή στη Βηρυτό, παραιτούμαι από την κυβέρνηση», δήλωσε η Αμντέλ Σαμάντ.

Ωστόσο, οι πολίτες καλούν σε νέες κινητοποιήσεις δείχνοντας ότι δεν θεωρούν επαρκείς τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Μάλιστα πολλοί καλούν σε γενικευμένη εξέγερση, ώστε να ανατραπεί όλο το πολιτικό σύστημα. Έκκληση στην κυβέρνηση να παραιτηθεί έκανε και ο πατριάρχης της Εκκλησίας των Μαρωνιτών, Μπούτρος Αλ-Ράι, λέγοντας ότι «δεν αρκεί μία παραίτηση. Η κυβέρνηση έδειξε ότι ήταν ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση».

Από τα επεισόδια του Σαββάτου

AP Photo/Hussein Malla

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και βαριά αμέλεια που οδήγησε στην καταστροφή, παρασέρνοντας στο θάνατο 158 πολίτες. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 5 έως 6.000, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων κάτω από τα συντρίμμια. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις είναι 21, ωστόσο οργανώσει αρωγής αναφέρουν ότι περίπου 430 οικογένειες ψάχνουν να βρουν δικούς τους ανθρώπους. Πάντως, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε πως εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων.

Στη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, οι πολίτες επιτέθηκαν κατά τεσσάρων υπουργείων, αλλά και της Ένωσης Τραπεζών του Λιβάνου στη Βηρυτό. Στη διάρκεια της κινητοποίησης σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, που έπεσε από ένα μπαλκόνι ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 700 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις. 

Μακρόν: Να δράσουμε γρήγορα

«Η διεθνής κοινότητα χρωστάει στον λαό του Λιβάνου την υποστήριξή της, μετά την τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε την πρωτεύουσα της χώρας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που συγκάλεσε την τηλεδιάσκεψη των ηγετών από όλο τον κόσμο με στόχο τη χορήγηση βοήθειας στον Λίβανο.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε η βοήθεια αυτή, να πάει άμεσα εκεί που τη χρειάζονται», πρόσθεσε ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης δωρητών που οργανώθηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τον Λίβανο

Christophe Simon, Pool via AP

Στην τηλεδιάσκεψη, που άρχισε το μεσημέρι, μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι και οι πρωθυπουργοί Αυστραλίας, Σουηδίας, Ιράκ και Κουβέιτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με Εμανουέλ Μακρόν, η προσφορά βοήθειας συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη για την πραγματοποίηση μιας αντικειμενικής, αξιόπιστης και ανεξάρτητης έρευνας για την έκρηξη των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένο στο λιμάνι της Βηρυτού. 

Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες ηγέτες υπόσχονται βοήθεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε χρήμα, αλλά και σε είδος, όπως τρόφιμα και φάρμακα, καθώς ο Λίβανος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε δραματικά μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου.

Ωστόσο, καθώς η πολιτική κατάσταση στη χώρα της Μέσης Ανατολής είναι πολύ ρευστή και ασταθής, με τον λαό της χώρας να κατηγορεί την πολιτική ηγεσία για διαφθορά, πολλές κυβερνήσεις δείχνουν διστακτικές να προσφέρουν βοήθεια η οποία μπορεί να πέσει σε ακατάλληλα χέρια.

Για να καθησυχάσει τους προβληματισμούς των ηγετών, ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι το έργο της διανομής της βοήθειας και της αξιοποίησής της θα πρέπει να συντονιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς να μειώσετε το φόρο εισοδήματος

Η μη ορθή συμπλήρωση των κωδικών θα φέρει μπελάδες και «φουσκωμένο» φόρο του Χρυσόστομου Τσούφη …