Η «Θάλεια» βούλιαξε το επιτελικό κράτος

Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει ● Αλαλούμ με τη γραμμή έκτακτης ανάγκης ● Εικόνες χάους και καταστροφής σε Πολιτικά, Ψαχνά, Μπούρτζι και Λευκαντί ● Πλημμύρισαν περισσότερα από 2.000 σπίτια ● Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ήρθε χτες η φονική πλημμύρα στην Εύβοια. Τα θύματα μέχρι χτες βράδυ έφταναν τα 7 μεταξύ των οποίων ένα βρέφος 8 μηνών, ενώ τουλάχιστον άλλο ένα άτομο αγνοείται και εκατοντάδες παρέμεναν εγκλωβισμένοι.

Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για τη σφοδρή κακοκαιρία «Θάλεια» από την Πέμπτη, αλλά κανένα μέτρο δεν είχε ληφθεί. Κι όμως, για τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, όλα είναι καλώς καμωμένα παρά τις εικόνες χάους και καταστροφής και την ολέθρια επιλογή της Πολιτικής Προστασίας να μη σταλούν προειδοποιήσεις στους πολίτες μέσω του 112.

«Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, που ισχυρίστηκε ότι ο μηχανισμός ήταν ενήμερος και σε εγρήγορση και απέτρεψε μεγαλύτερη καταστροφή. «Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Οταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Τι να ζητούσαμε εκκένωση όταν η περιοχή είναι έξω πλημμυρισμένη; Είχαμε ετοιμάσει το 112, αλλά πρόκειται για επιχειρησιακό εργαλείο που δεν είναι για πάσα νόσο», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο κυβερνητικό αφήγημα η σφοδρή βροχόπτωση έπαιξε κομβικό ρόλο στην καταστροφή: «Η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά», αναφέρει η δεύτερη δήλωση του κ. Χαρδαλιά. Η κυβερνητική γραμμή δείχνει ως ένα από τα αίτια της καταστροφής την κλιματική αλλαγή (ο Ν. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για «φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει») - κάτι που η Ν.Δ. απέφευγε πεισματικά να αναγνωρίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση σε ανάλογα τραγικά γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος…

Στις αιτιάσεις Χαρδαλιά απάντησε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ο Θόδωρος Κολυδάς, διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ, μιλώντας για ατυχή δήλωση που αδικεί τους μετεωρολόγους . Όπως αναφέρει, οι επίγειες μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα ραντάρ και από δορυφόρους πάντοτε παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης γεγονός που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία.

Πέτρες από το βουνό κατέβασε η νεροποντή στο Κυπαρίσσι Ευβοίας σε ορισμένα σημεία φτάνουν τα μπάζα σε ύψος τα 3 μέτρα

Χ.ΜΑΧΑΙΡΑ

«Οι αποκλίσεις αυτές δεν εκπλήσσουν τους μετεωρολόγους της ΕΜΥ γι’αυτό αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους εκδίδουν έκτακτο δελτίο προειδοποίησης ακόμα και σε περίπτωση που τα προγνωστικά όρια βρίσκονται κάτω από τις ισχύουσες τιμές. Στην περίπτωση της Εύβοιας το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια του χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης».

Η νεροποντή ξεκίνησε από τις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου και η καταιγίδα από την κακοκαιρία «Θάλεια» δεν σταμάτησε μέχρι περίπου τις 7 το πρωί της Κυριακής, με το ύψος της βροχόπτωσης να φτάνει τα 300 χιλιοστά. Ιδιαίτερα δοκιμάστηκαν τα Πολιτικά, τα Ψαχνά, το Μπούρτζι και το Λευκαντί όπου καταστράφηκαν περιουσίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι καταστροφές προκλήθηκαν από την υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του ποταμού Λήλαντα στο Λευκαντί. Εκατοντάδες ήταν οι εγκλωβισμένοι στα Πολιτικά και τα Ψαχνά, καθώς έπειτα από την υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα υπέστη φθορές η γέφυρα του Βασιλικού και καταστράφηκαν ακόμη δύο μικρότερες γέφυρες.

Διάσωση

Το Λιμενικό προχώρησε στη διάσωση 73χρονης που παρασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου μετά την υπερχείλιση του Λήλαντα, με τη γυναίκα να μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Μέχρι χθες βράδυ 97 διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα πραγματοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με κατοίκους των Πολιτικών, το ρέμα που περνάει ανάμεσα από το μοναστήρι της Παναγίας της Περιβλέπτου και το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα ήταν αυτό που «φούσκωσε» από τον όγκο του νερού, εισέβαλε με απίστευτη ορμή μέσα στο χωριό, ξερίζωσε αιωνόβια δέντρα, διέλυσε αυλόγυρους, γκρέμισε τοίχους και παρέσυρε οχήματα και τραπεζοκαθίσματα για τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα.

«Τέτοια καταιγίδα δεν έχω ξαναζήσει. Ετρεχα να μαζέψω καρέκλες και τραπέζια, που τα έπαιρνε η ορμή του νερού και τα πετούσε στη θάλασσα. Τα Πολιτικά πέθαναν, τουλάχιστον για φέτος», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης, 57 ετών, επιχειρηματίας. «Δεν προλάβαμε να ξεκινήσουμε με τον κορονοϊό και ήρθε τούτο το κακό και μας αποτελείωσε. Ολα φτιάχνονται, οι άνθρωποι όμως δεν γυρίζουν πίσω». Δύσκολη ήταν η νύχτα και για τους κατοίκους στο Κυπαρίσσι Ψαχνών όπου έπεσαν πέτρες και φερτά υλικά από το όρος Αντριαλά και σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ παραλίγο να υπάρξουν θύματα.

Οι δρόμοι έχουν γεμίσει με μπάζα και φερτά υλικά και η κυκλοφορία για τα περισσότερα οχήματα πλην τρακτέρ είναι αδύνατη. Υπολογίζεται ότι πλημμύρισαν περισσότερα από 2.000 σπίτια. Σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και νερού. Οκτώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με περίπου 30 άτομα επιχειρούσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες ζημιές και τις προληπτικές διακοπές που υπέδειξε η Πυροσβεστική, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στα χωριά Θεολόγος, Γέροντας, Πούρνος, Σκούντερι, Μίστρος, Μαυρόπουλο, Πισσώνας και Βατώντας καθώς και τμήματα στις περιοχές Βασιλικό, Αμάρυνθος, Ερέτρια, Βαθύ, Πολιτικά, Νεροτριβιά και Νέα Αρτάκη.

Μέχρι το απόγευμα αποκαταστάθηκαν οι κεντρικές γραμμές του αστικού ιστού, αλλά υπήρχαν αρκετές μεμονωμένες βλάβες στην παραλία Αυλίδας και την Ερέτρια. Οι μεγαλύτερες σε έκταση βλάβες εντοπίζονται σε περιοχή έξω από το Βασιλικό, όπου λόγω πτώσης στύλων περί τις 30 οικίες δεν έχουν ρεύμα, στην περιοχή Μπούρτζι, όπου αντιστοίχως από πτώση στύλων επηρεάζεται ένας μικρός αριθμός οικιών, και στην περιοχή Καμαρίτσα. Οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν και σήμερα το πρωί.

Εκκλήσεις

Στην Εύβοια μετέβη εσπευσμένα από τη Βηρυτό ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, ώστε να προβεί σε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και να συμβάλει στο έργο των αρχών. Πριν από ακριβώς έναν χρόνο και τις πυρκαγιές που έπληξαν την Κεντρική Εύβοια ο κ. Λέκκας είχε επισημάνει την άμεση ανάγκη θωράκισης της περιοχής με αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποφευχθούν πλημμύρες και καταστροφές σε περίπτωση εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων.

«Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ήδη ευπαθή εδαφικά υλικά με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν συντελούνται μόνο από τη βροχή που πέφτει αλλά από τα στερεά υλικά που συμπαρασύρει το νερό», είχε πει τον Αύγουστο του 2019.

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι εκκλήσεις του καθηγητή του ΕΚΠΑ δεν έγιναν πράξη κι έτσι η Εύβοια βρέθηκε ανοχύρωτη απέναντι στην πρωτοφανή νεροποντή. Υπενθυμίζουμε ότι στις 13 Αυγούστου 2019 η περιοχή και συγκεκριμένα η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων κηρύχθηκε σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Αυτόπτης: Κατερίνα Κουτσελάκη, δημοσιογράφος, στην efsyn.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΤΣΕΛΑΚΗ

«Η απίστευτη δήλωση Χαρδαλιά, λες και το 112 είναι μόνο για να
βγαίνει ο κόσμος από τα σπίτια, είναι για γέλια και για κλάματα»

Είναι η δεύτερη φορά στη ζωή μου που ένιωσα τόσο κοντά στον θάνατο. Στο ξεκίνημα της καταιγίδας βρέθηκα στον παραλιακό δρόμο από Χαλκίδα για Πολιτικά. Ολη η διαδρομή χωρίς φώτα, με καταρρακτώδη βροχή, να μη βλέπεις μπροστά σου ούτε την επόμενη στροφή.

Δεν κλείσαμε μάτι όλη νύχτα, το σπίτι μας σειόταν από τους κεραυνούς και τις βροντές, η βροχή ήταν τόσο καταρρακτώδης που περνούσε μέσα από τα κουφώματα. Σταμάτησε γύρω στις 6-7 το πρωί κι όταν ανοίξαμε την πόρτα βρεθήκαμε στο μέσο μιας λίμνης. Εμείς ήμασταν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην καταστροφή που αντίκρισα στη συνέχεια και όσα έζησαν και έπαθαν γείτονες, άνθρωποι και επιχειρηματίες.

Οι άνθρωποι ήταν αποσβολωμένοι, σε κατάσταση σοκ, κανείς δεν είχε ξαναζήσει τέτοια τραγωδία. Η απίστευτη δήλωση Χαρδαλιά, λες και το 112 είναι μόνο για να βγαίνει ο κόσμος από τα σπίτια, είναι για γέλια και για κλάματα. Ας μας έστελναν ένα μήνυμα να μην κυκλοφορήσουμε, άνθρωποι κόντεψαν να πνιγούν στους δρόμους.

Ούτε όμως οι τοπικές και περιφερειακές αρχές ήταν προετοιμασμένες. Ολοι εδώ αναρωτιούνται «δύο χρόνια καιγόμαστε, τι αντιπλημμυρικά κάνατε;». Ολη τη μέρα χθες στην παραλία των Πολιτικών δεν κυκλοφορούσε τίποτα αφού το ρέμα κατέβασε τόνους μπάζα. Για τους επαγγελματίες με μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στην περιοχή, πέρα από την τραγική απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, αυτή η καταστροφή ήταν το τελειωτικό χτύπημα...

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς γιόρτασε ο Νίκος Ανδρουλάκης την Καθαρά Δευτέρα

Στην εξοχή πέρασε την Καθαρά Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα ανέβασε φωτογραφία …