Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα ζητήσει η Ελλάδα

O υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει σημάνει συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση που αναζητά διπλωματική διέξοδο στην κρίση. Έπειτα από σύσκεψη του πρωθυπουργό με τον υπουργό Εξωτερικών αποφασίστηκε να ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκη και Νίκος Δένδιας είχαν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το σκηνικό έντασης που έχει προκαλέσει η παρουσία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η γειτονική μας χώρα επέλεξε να στείλει νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδεία άλλων δύο ερευνητικών πλοίων αλλά και πολεμικών σκαφών που απέπλευσαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ θέτοντας σε συναγερμό τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. 

Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι το τουρκικό σκάφος είχε εισέλθει στο ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είχε ρίξει τα καλώδιά του στον βυθό, ωστόσο -σύμφωνα με ελληνικές πηγές- δεν πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή. Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές αυτό συνέβαινε λόγω του... θορύβου που παράγουν τα παραπλέοντα πλοία.

Τουρκικός χάρτης αμφισβητεί την επιρροή του Καστελόριζου

Με την ελληνική διπλωματία να ρίχνεται στη μάχη με σκοπό την αποτροπή τετελεσμένων η τουρκική προπαγάνδα καλά κρατεί, θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς». 

Το «σύνθημα» έδωσε ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσίευσε χάρτη που δείχνει το εύρος της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Ο χάρτης φανερώνει τις προθέσεις της Άγκυρας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τις ορέξεις της Τουρκίας να φτάνουν μέχρι και τα ανατολικά της Κρήτης.

Ο Τούρκος διπλωμάτης (Cagatay Erciyes), προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο (ΑΟΖ) ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο εν μέσω θέρους.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς γιόρτασε ο Νίκος Ανδρουλάκης την Καθαρά Δευτέρα

Στην εξοχή πέρασε την Καθαρά Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα ανέβασε φωτογραφία …