Νέος κύκλος Αναπτυξιακού: Επιδότηση για αγροτικές επενδύσεις άνω τω 500.000 ευρώ

Της Γωγώ Κατσέλη 

Επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ στον πρωτογενή τομέα «ξεκλειδώνει» Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης και Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με την οποία καθορίζονται τα είδη των επενδυτικών σχεδίων που ενισχύονται, όπως εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής (πχ. θερμοκήπια), κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, εναλλακτικοί τύποι εκτροφών (πχ. παραγωγή κρέατος  πουλερικών βιολογικής εκτροφής).  

Στην ΚΥΑ υπάγονται επενδυτικά σχέδια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), καθώς και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, τα οποία δύνανται να υπαχθούν στο καθεστώς ενισχύσεων που ορίζει ο  αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 και των οποίων το αιτούμενο ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ. 

Αναλυτικά, στο καθεστώς των εν λόγω ενισχύσεων μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής στους ακόλουθους τομείς:
•    Στον τομέα φυτικής παραγωγής, στον οποίο περιλαμβάνονται εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής (συμβατικής, βιολογικής και πιστοποιημένης)
•    Στον τομέα ζωικής παραγωγής, στον οποίο περιλαμβάνονται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων και των τύπων εκτροφής και αφορούν σε βοοτροφικές μονάδες,
αιγοπροβατοτροφικές μονάδες, χοιροτροφικές μονάδες, πτηνοτροφικές μονάδες. 

Τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να αφορούν είτε σε ίδρυση νέας μονάδας, είτε σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας, είτε σε εκσυγχρονισμό με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενης μονάδας. 

Ένταση και ύψος ενίσχυσης  
Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης για την υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς του Ν. 4399/2016, επενδυτικών σχεδίων, δεν μπορεί να υπερβεί τα παρακάτω ποσοστά:
-  Το 55% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους (εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια).
-  Το 40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις μη προκαθορισμένες περιοχές του εγκεκριμένου από την ΕΕ Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Ελλάδα με ισχύ έως 31-12-2020. Σύμφωνα με αυτόν, στην Αττική αφορά στις περιοχές του Βόρειου, Δυτικού, Κεντρικού, Νότιο Τομέα, αλλά και Ανατολική και Δυτική Αττική, Πειραιά και νήσων. Στο Νότιο Αιγαίο αφορά σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω, Ρόδο, Άνδρο, Θήρα, Κέα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο.
-  Το 50% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες περιοχές. 
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αλέξης Γεωργούλη: Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές

«Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη συμπόρευσή μου με το Πράσινο Κίνημα για …