Άγκυρα Σύνοδος: Ελλάδα και Κύπρος εκμεταλλεύονται αλληλεγγύη ΕΕ και αυξάνουν ένταση

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε η Άγκυρα, η οποία ετεροχρονισμένα εξέδωσε ανακοίνωση για το χθεσινό Σύμβουλιο αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι σημείωσε ότι «το Συμβούλιο είναι αιχμάλωτος της καθοδήγησης και του εκβιασμού των δύο κρατών μελών», ενώ επανέλαβε ότι οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία, αλλά προς την Ελλάδα και την Κύπρο που «είναι τα μέρη που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη ένταξης τους στην ΕΕ, βλάπτουν τα συμφέροντα της ΕΕ και αυξάνουν την ένταση».

«Η ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2020, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το
Συμβούλιο είναι αιχμάλωτος της καθοδήγησης και του εκβιασμού των δύο κρατών μελών. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί  να είναι μέρος της διαδικασίας που στοχεύει στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να είναι αντικειμενική και ειλικρινής», ανέφερε η ανακοίνωση Ακσόι.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, η οποία είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας. Αλλά προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι τα μέρη που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη ένταξης τους στην Ε.Ε και  βλάπτουν τα συμφέροντα της Ε.Ε και στην πραγματικότητα αυξάνουν την ένταση».

Τέλος, δήλωσε ότι η η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Για μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα, η Τουρκία που από την αρχή έχει τονίσει πως πρέπει να γίνονται διαβουλεύσεις με σχέσεις καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, χωρίς να αποποιείται από τα δικαιώματά της, θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή», κατέληξε. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΔΜΗΕ: Κατέγραψε διπλασιασμό κερδών για το 2023

Με αύξηση των κερδών κατά 100,3% έκλεισε το 2023 για τον όμιλο ΑΔΜΗΕ  Διπλασιασμό των …