Πρωθυπουργός... Πινόκιο! |

Από τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κριστιάν Αμανπούρ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να διαψεύσει τα δεκάδες στοιχεία που φέρνει στο φως η δημοσιογραφική και επιστημονική έρευνα επιχείρησε ανεπιτυχώς ξανά ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγκάζοντας τη δημοσιογράφο του CNN να τον διορθώσει ● Μαθήματα δεοντολογίας όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα των Νew York Times, που στοιχειοθετεί 31 παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης τουλάχιστον χιλίων προσφύγων και μεταναστών

Η απόπειρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μειώσει την αξιοπιστία πρόσφατου αναλυτικού δημοσιεύματος των Νew York Times, που στοιχειοθετεί 31 παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης τουλάχιστον χιλίων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, ανάγκασε τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ να τον διακόψει κατά τη διάρκεια της ζωντανής συνέντευξής του στο CNN προχθές.

«Ολα τα δημοσιεύματα ουσιαστικά προέρχονται από την Τουρκία» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και συνέστησε στους δημοσιογράφους «να είναι πιο προσεκτικοί στον έλεγχο των πηγών τους». «Επικαλούνται τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια και δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές και -όπως σωστά αναφέρετε- την τουρκική Ακτοφυλακή», διόρθωσε τον πρωθυπουργό η γνωστή δημοσιογράφος.

Αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξακολουθούν εδώ και μήνες να αρνούνται μονότονα τα στοιχεία που έχει φέρει στο φως η δημοσιογραφική και επιστημονική έρευνα, προσπαθώντας να θίξουν την αξιοπιστία των πιο έγκυρων μέσων ενημέρωσης και ερευνητικών ομάδων, κατηγορώντας τα ότι αναπαράγουν ψεύτικες ειδήσεις της τουρκικής προπαγάνδας. Πρόκειται για εξόφθαλμη ανακρίβεια, αν όχι για καραμπινάτο ψέμα.

Αυτό που ξέχασε να αναφέρει ο πρωθυπουργός είναι ότι πια οι καταγγελίες προέρχονται από τα πιο επίσημα χείλη. Σε όσους έχουν καταγγείλει τις παράνομες επιχειρήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν την αξιοπιστία όχι της Τουρκίας αλλά της Ελλάδας έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα η γερμανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Δανίας, ο επικεφαλής της FRONTEX Φαμπρίς Λετζέρι, η Υπατη Αρμοστεία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και δεκάδες ευρωβουλευτές.

Τούρκοι λιμενικοί αποβιβάζουν στη Φώκαια πρόσφυγες που επανα­προωθήθηκαν από την Ελλάδα

Αλλωστε, ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος παραδέχτηκε δημόσια (ΑΝΤ1) τις παράνομες ενέργειες των ελληνικών αρχών μετά την καταγγελία της Γερμανίας, αλλά προσπάθησε να τις δικαιολογήσει με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι «ασπίδα της Ευρώπης» και επικαλούμενος την ανάγκη να προστατευτεί η χώρα από πιθανό κύμα προσφύγων με κορονοϊό. Και είναι ο ίδιος ο κ. Κουμουτσάκος που ανακοίνωσε την ελληνική πρωτοβουλία να προτείνει μαζί με τη Βουλγαρία και την Κύπρο στην Ε.Ε. να θεσπίσει καθεστώς εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε περιπτώσεις έκτακτης κατάστασης στα σύνορα.

Φυσικά, καμία σοβαρή έρευνα των ελληνικών αρχών δεν έχει δημοσιοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, παρ’ όλο που δημοσιεύονται συνεχώς καταγγελίες και έρευνες από τον Μάρτιο. Ή δεν έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός και εκτίθεται διεθνώς ή επιλέγει συνειδητά να πει ψέματα, όταν ισχυρίζεται στη συνέντευξη: «Αλλά, και πάλι, εάν υπάρξει οποιοδήποτε περιστατικό που πρέπει να διερευνηθεί, οποιαδήποτε υπερβολή, ανά πάσα στιγμή, θα είμαι ο πρώτος που θα το εξετάσει».

Περί ασφαλούς προορισμού

Είπε και άλλα ανυπόστατα για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι επίσης ξεκάθαρο σε εμένα -και αυτό αναγράφεται στην απάντηση που στείλαμε στους New York Times- ότι όλοι οι άνθρωποι που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα έρχονται από μία χώρα που είναι ασφαλής για αυτούς. Δεν διατρέχουν οποιονδήποτε κίνδυνο στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι ασφαλής προορισμός για αυτούς», ισχυρίστηκε.

Αλλά δουλειά του πρωθυπουργού δεν είναι να υποκαθιστά την εξατομικευμένη διαδικασία ασύλου, η οποία διέπεται από πολύ συγκεκριμένους και αναλυτικούς κανόνες, προκειμένου να διαπιστωθεί για τον καθένα αν είναι ή όχι ασφαλής χώρα η Τουρκία. Ή μήπως μπορεί ποτέ να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα για τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και για τους Τούρκους πολίτες, δημοσιογράφους και δικαστικούς, που αντιμετωπίζουν διώξεις στην Τουρκία του Ερντογάν;

Αλλωστε, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το προηγούμενο διάστημα κατάλογο ασφαλών χωρών για τους πρόσφυγες, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι όσοι προέρχονται από τις χώρες αυτές δεν εντάσσονται στην ίδια διαδικασία ασύλου. Πάντως, σ’ αυτόν τον κατάλογο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία. Αυτά είναι στοιχειώδεις παραδοχές διεθνώς και βασικοί κανόνες του κράτους δικαίου και δεν νοείται να εκτίθεται ο πρωθυπουργός της χώρας με παρόμοιους ισχυρισμούς.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …