Η «κόκκινη γραμμή» και η δυναμική δεύτερου κύματος της πανδημίας

© Andrianocz | Dreamstime.com

Η πρόσκαιρη μείωση των μολύνσεων που παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ωρο δεν εφησυχάζει τους επιστήμονες και ενώ τα στοιχεία από την πανδημία στη χώρα μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείχνουν δυναμική δεύτερου κύματος. Δύο είναι τα σημεία που προβληματίζουν τους ειδικούς.

Τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο (170), αρκετά μικρότερος σε σχέση με το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ (284), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Πλέον, το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στη χώρα αυξήθηκε σε 8.819 (ημερήσια μεταβολή +2.0%) εκ των οποίων 1.886 (21,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4.009 (45,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Δυστυχώς, η πορεία των μολύνσεων δεν ήταν ανάλογη τις προηγούμενες μέρες. Η κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων τον Αύγουστο έχει θορυβήσει τις αρχές που επαναφέρουν (δύο φορές την εβδομάδα) το «δίδυμο» Χαρδαλιά – Τσιόδρα. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κάθε Τρίτη και Παρασκευή (στις 18:00) θα ενημερώνουν πολίτες και δημοσιογράφους για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Καμπανάκι» των επιστημόνων 

© Ffikretow | Dreamstime.com

Έχοντας να διανύσουμε κρίσιμες ημέρες μπροστά μας, δεδομένης και της επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτίμησε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες η πορεία της πανδημίας έχει δυναμική δεύτερου κύματος.

Ο επίκουρος καθηγητής, που ανήκει στην επιστημονική ομάδα του Σωτήρη Τσιόδρα, εξέφρασε (euronews) το διπλό προβληματισμό του για: την επιστροφή όσων γυρίζουν από τις διακοπές τους, έχοντας περάσει μια πιο χαλαρή και πιο κοινωνική καθημερινότητα και τη χρήση μάσκας, για την οποία φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα υπήρξε σχετική χαλάρωση.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε επίσης στις δηλώσεις του, την κόκκινη γραμμή που έχουν θέσει οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Υπάρχει ένας αριθμός, το σημείο που αποτελεί κόκκινη γραμμή είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή όταν δούμε τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 100 και να τους ξεπερνάνε αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή, για την οποία θα έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», υπογράμμισε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας γενικής καραντίνας «όταν οι συνθήκες δείχνουν πως το σύστημα υγείας καταρρέει».

Ανοίγουν τα σχολεία;

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο καθυστέρησης έναρξης της σχολικής χρονιάς. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου τα δεδομένα άλλαξαν μετά την σημερινή τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Η υπουργός ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου αφήνοντας ορθάνοιχτο παράθυρο να χτυπήσει καθυστερημένα το πρώτο κουδούνι.

Ως προς τη λειτουργία των σχολείων είπε ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική τόσο για μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, ενώ διευκρίνισε πως για τους μαθητές δεν προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα διαλείμματα και στη γυμναστική.

Ανακοινώθηκε επίσης και ο τρόπος που θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, αυτό θα γίνει δια ζώσης. Θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-21.

Η χρήση μάσκας -όπως και στα σχολεία- θα είναι υποχρεωτική απ’ όλους και για τις κλινικές ασκήσεις θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου (2020), όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως.

Και στα Χανιά περιοριστικά μέτρα

© Dt89lex | Dreamstime.com

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τίθεται από την Τρίτη (25/08) και η περιφερειακή ενότητα Χανίων, λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στα Χανιά, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με δεδομένη τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Π.Ε. Χανίων:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Αίρονται τα μέτρα ειδικού χαρακτήρα στον Πόρο

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στον Πόρο, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αίρονται τα μέτρα ειδικού χαρακτήρα που είχαν επιβληθεί στο νησί (07-08-2020) για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Ο Πόρος παραμένει, ωστόσο, σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή των κάτωθι περιοριστικών μέτρων, τα οποία ισχύουν για 7 ημέρες από Τρίτη 25-08-2020 και ώρα 06.00 έως Τρίτη 01-09-2020


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΣΕΥΠΕ: Πρόταση για την επανεκκίνηση του θεσμού της Κοινωνικής Κατοικίας

12 χρόνια μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, μια ωραία πρόταση κατατέθηκε στο δημόσιο …