Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τόνους λάσπης στο Αφγανιστάν

Αναζητώντας αγνοούμενους μέσα στη λάσπη στην πόλη Τσαριπάρ, βόρεια της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Καμπούλ

AP Photo/Rahmat Gul

Για τουλάχιστον 100 νεκρούς, άλλους τόσους τραυματίες, άγνωστο αριθμό αγνοουμένων και εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια κάνουν λόγο οι αρχές στην πόλη Τσαρικάρ, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στο βόρειο Αφγανιστάν.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μας, 100 άνθρωποι πέθαναν, άλλοι 100 τραυματίστηκαν και σχεδόν 500 σπίτια καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στην Τσαρικάρ», ανακοίνωσε το υπουργείο Διαχείρισης των Καταστροφών.

Οι ξαφνικές πλημμύρες, βορείως της Καμπούλ, κατέστρεψαν την πόλη, παρασύροντας σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σήμερα δεν έχει μείνει εκεί παρά μόνο λάσπη και συνεργεία διάσωσης, τα οποία με τη βοήθεια εκσκαφέων προσπαθούν να εντοπίσουν πτώματα στους δρόμους της Τσαρικάρ.

Στην πρωτεύουσα της επαρχίας Παρβάν, περίπου 60 χλμ από την Καμπούλ, οι στοίβες από πέτρες μαρτυρούν τα κατεστραμμένα σπίτια, που βρίσκονται σε διάφορες συνοικίες της πόλης.

Βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες στο Αφγανιστάν

AP Photo/Rahmat Gul

Μεταξύ των νεκρών είναι και πολλά παιδιά, που θάφτηκαν μαζί με τους γονείς τους στα σπίτια τους, που καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις. Πολλοί πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια και τις λάσπες. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων, Tamim Azimi, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τις αναφορές για ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στα χαλάσματα των σπιτιών.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani ζήτησε να σταλεί αμέσως βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων στημ Τσαρικάρ. Και άλλες πόλεις στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας επλήγησαν από τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών, δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν κάθε χρόνο. Πολλά σπίτια με κακή κατασκευή, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, κινδυνεύουν με κατάρρευση εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών στη χώρα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι, οι 15 από τους οποίους ήταν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Νανγκαρχάρ, εξαιτίας πλημμυρών από τις οποίες καταστράφηκαν και δεκάδες σπίτια.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πλοία, τρένα, προαστιακός, ΟΑΣΘ. Απεργία την Τετάρτη 17.4.2024

Γενική απεργία ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και συγκέντρωση την ίδια ημέρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος …