Πέτσας για Τουρκία: Έμπρακτη αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

Έμπρακτη αποκλιμάκωση ή κυρώσεις είναι το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην Άγκυρα καθώς σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσιάζει κατάλογο με κυρώσεις ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τόνισε πως η Αθήνα περιμένει να δει τον κατάλογο και μετά θα τοποθετηθεί.

«Βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τον διάλογο Μπορέλ – Κάρενμπάουερ οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι τα μικρόφωνά τους είναι ανοιχτά, ο κ. Πέτσας σχολίασε «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Για τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για τις τουρκικές σεισμικές έρευνες, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως στις ίδιες δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο και πως «δεν μπορούμε να στέλνουμε μήνυμα κλιμάκωσης και από την άλλη αποκλιμάκωσης». Περιμένουμε πρόσθεσε να δούμε επισήμως τι λέει η τουρκική πλευρά.

Για τα περί ερευνών του Ορούτς Ρέις έως τη Ρόδο και τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση έχει κόκκινη γραμμή την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση χωρικών υδάτων

Σχετικά με την επέκταση στα 12 μίλια στα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και τις επικρίσεις προς την κυβέρνηση πως διαφωνούσε σε αντίστοιχη εξαγγελία της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας είπε ότι οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές ενώ έχει προηγηθεί και η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία.

Επανέλαβε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας και θα το ασκήσει σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή «όποτε κρίνει η ίδια».

Κορωνοϊός: Μικρή πτώση του δείκτη Rt στο 0,85

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Πέτσας είπε ότι παρατηρείται μια μικρή πτώση στον δείκτη Rt στο 0,85, στη σημερινή Έκθεση Προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό για το διάστημα 20 έως 26 Αυγούστου. Επεσήμανε ωστόσο ότι λόγω του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση καθώς ο ιός είναι ανάμεσά μας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται. 

Επιστημονική και όχι πολιτική η απόφαση για μάσκες στα σχολεία

Ο κ. Πετσας χαρακτήρισε σημαντική πρόκληση το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, με ασφάλεια για τα παιδιά, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς αλλά και ολόκληρη τη κοινωνία.

Τόνισε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι απόφαση επιστημονική και όχι πολιτική και επανέλαβε ότι είναι απόλυτα ασφαλής για τα παιδιά άνω των δύο ετών.

«Το λένε ρητά και ξεκάθαρα μεγάλοι επιστημονικοί φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση όλων των μαθητών για τη σωστή χρήση μάσκας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΕΝΦΙΑ: Λήγει η προθεσμία για όσους θέλουν ολόκληρη επιστροφή φόρου

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε 11 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το …