Προς αναβολή στην επανέναρξη πλειστηριασμών;

Εξεταζόταν σοβαρά μέχρι αργά χτες το βράδυ να εξαιρεθούν από την απόφαση που θα εκδοθεί για το άνοιγμα των δικαστηρίων ● Προχωρεί κανονικά το ξεκαθάρισμα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Προς μετάθεση... βαίνει η επανέναρξη των πλειστηριασμών που έχει προγραμματιστεί για αύριο με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ εξετάζονταν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο η εγκύκλιος του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα για το άνοιγμα των δικαστηρίων και των εργασιών/πράξεων που θα εκτελούνται, να μην περιλαμβάνει τους πλειστηριασμούς. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν ώστε να αποτραπεί ένας νέος πολιτικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και ενώ μπαίνουμε σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, καθώς θα αρχίσουν να αποτυπώνονται οι επιπτώσεις από τις χαμηλές επιδόσεις του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι για την πρώτη εβδομάδα του μήνα έχουν προγραμματιστεί 625 πλειστηριασμοί και 9.500 μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι εξ αναβολής από το προηγούμενο έτος λόγω των αποφάσεων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σε αντίθεση με τους πλειστηριασμούς, το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη προχωράει κανονικά.

Το Οκτώβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα επικαιροποίησης των στοιχείων για τους δανειολήπτες που οι υποθέσεις τους δεν έχουν εκδικαστεί. Στην πραγματικότητα, οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη θα επανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η όποια προετοιμάζεται και με βάση τις προβλέψεις του νέου πτωχευτικού θα μετέχουν οι τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η επικαιροποίηση των στοιχείων προβλέπεται από τον νόμο και η τελευταία φορά που είχε γίνει ήταν στα τέλη του 2015.

Μέσω της πλατφόρμας ο δανειολήπτης που έχει πάρει δικάσιμο ακόμα και στο μακρινό 2030 θα αιτείται τον επαναπροσδιορισμό της ημερομηνίας εκδίκασης εντός των πλαισίων που θέτει ο νόμος, διαφορετικά το επικαιροποιημένο αίτημα ένταξης στον νόμο Κατσέλη θα αποσύρεται. Στόχος είναι να μπει οριστικό τέλος στην τακτική των καθυστερήσεων που έχουν υιοθετήσει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ας σημειωθεί πως η νέα διαδικασία εκτιμάται πως από τους 90.000 δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα μαζί με τους εγγυητές, μπορεί και οι μισοί να βρεθούν εκτός της προστασίας του θεσμικού πλαισίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδιώξουν διμερή συμφωνία με τις τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τη νέα χρονιά ο νέος πτωχευτικός νόμος θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και την πρώτη κατοικία.

Η «δεύτερη ευκαιρία»

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον «Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας» (η επίσημη ονομασία του νόμου) έκανε λόγο για έναν ενιαίο κώδικα που «επιτέλους, κλείνει οριστικά πληγές δεκαετιών της οικονομικής αλλά και κοινωνικής πραγματικότητας. Θέτει ένα ρεαλιστικό, δίκαιο, κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο γύρω από την πρώτη κατοικία και χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι από 1/1/2021 οι πραγματικά αδύναμοι θα ρυθμίζουν το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται άλλα, βάσει κριτηρίων, ενώ ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων έκανε λόγο για την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους. Και γι’ αυτό, όπως είπε, «οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ισως και γι’ αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών».

Βέβαια, μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως π.χ. τα κριτήρια που θα χαρακτηρίζουν κάποιον ως «ευάλωτο», θα καθοριστούν με Υπουργικές Αποφάσεις. Και όπως είναι γνωστό, ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Από την Παρασκευή 4 και μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις περί μεταβολής του μισθώματος (Δηλώσεις Covid) που αφορούν και τις αρχικές, για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο που δεν έχουν υποβληθεί ακόμα, αλλά και τις τροποποιητικές ώς και τον Αύγουστο.

Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Ιούνιο, καθώς και των τροποποιητικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Αύγουστο, μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 5,86 μονάδων (+0,11%) …