Οθόνες σε Ερμούπολη και Ταρσανά

ΕΦ.ΣΥΝ.

Ενα θερινό σινεμά στο κέντρο της Ερμούπολης, ένα ιστορικό ναυπηγείο και ένα ντράιβ-ιν σε ωραία τοποθεσία και το 8o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ξεπέρασε το πρόβλημα της πανδημίας. Είναι πανέτοιμο για ένα πλήρες τετραήμερο, Πέμπτη με Κυριακή, γεμάτο τέχνη σε χώρους ταυτισμένους με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του νησιού.

Η όγδοη χρονιά της διοργάνωσης εξερευνά τη θεματική «Off Season/Εκτός Εποχής», τόσο ως τοποθέτηση στην παρούσα κατάσταση όσο και ως αναφορά στην ιδιαίτερη, φετινή εκδοχή του φεστιβάλ, που μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε τον Ιούλιο με εκδηλώσεις στο Ινστιτούτο Γκέτε της Αθήνας, συνεχίστηκε τον Αύγουστο στην Ερμούπολη με επετειακές προβολές των πρώτων ταινιών που βγήκαν από το στούντιο Edison ειδικά για κινητοσκόπιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021. Εξυπακούεται ότι το τετραήμερο στη Σύρο απαιτεί παντού, σε κάθε προβολή και εκδήλωση, ενώ πουθενά δεν θα υπάρχουν παραπάνω από πενήντα θεατές (εκτός από το ντράιβ-ιν).

«Φεντόρα» του Μπίλι Γουαιλντερ

Το πρόγραμμα είναι προκλητικό και για κάθε γούστο. Για την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη, στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το εμβληματικό δημαρχείο της Ερμούπολης, επιλέχτηκε η γοητευτική, μελαγχολική και γεμάτη μυστήριο «Φεντόρα» του Μπίλι Γουάιλντερ, με τη Μάρθα Κέλερ και τον Γουίλιαμ Χόλντεν, γυρισμένη στην Κέρκυρα, αλλά με το μυαλό στον κόσμο του Χόλιγουντ και της πίεσης που υφίστανται οι ντίβες του, όταν αρχίζουν να γερνάνε. Η βραδιά ολοκληρώνεται με ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που παρουσιάζουν τρεις διαφορετικές εκδοχές της νησιωτικής ζωής.

Η Παρασκευή ανήκει στο Ναυπηγείο Ταρσανάς, έναν τόπο όπου ακόμα και σήμερα παραμένει ζωντανή η παραδοσιακή τεχνική της ξυλοναυπηγικής. Εκεί, δυο σύγχρονοι Ελληνες καλλιτέχνες, που δουλεύουν με φιλμ οκτώ χιλιοστών, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους εν είδει περφόρμανς. Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου τη «Houses Off, Deserts, Etc» με τη μηχανή να θέτει σε κίνηση μια σειρά από εικόνες, που μοιάζουν με ανάγλυφους πίνακες. Η Νατάσα Γιανναράκη, μαζί με τη Lara Eidi, βασίζουν την δικιά τους περφόρμανς σε μια συλλογή πλάνων από ταινίες σούπερ 8 και κασέτες mini DV με θέμα τα ταξίδια μια άλλη δεκαετία, πού όλα ήταν διαφορετικά: ελευθερία μετακίνησης, ζωή με μια βαλίτσα στο χέρι, φθηνές αεροπορικές μετακινήσεις, ένα patchwork Αθήνας, Λονδίνου, ελληνικών νησιών, Νέας Υόρκης, Μεξικού, Ταϊλάνδης, Αυστραλίας. Η βραδιά θα κλείσει με την Ελληνοαμερικανίδα μουσικό Χριστίνα Βάντζου να αναλαμβάνει τη δημιουργία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης που θα συνοδεύσει την προβολή του βωβού ντοκιμαντέρ «Hotel Monterey» (1973), της πρωτοπόρου Βελγίδας σκηνοθέτιδας Σαντάλ Ακερμαν.

«Brigadoon» του Β. Μινέλι με Τζιν Κέλι

Το Σάββατο και η Κυριακή είναι βραδιές ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια της Ποσειδωνίας. Οι θεατές θα απολαύσουν το «Brigadoon» (1954) του Μινέλι με τον Τζιν Κέλι, το ψυχεδελικό «Το Ξενοδοχείο του νεκρού ορειβάτη» (1979) του Γκριγκόρι Κρόμανοφ από την ΕΣΣΔ, το φαντασιακό «Το Παρίσι κοιμάται» (1924) του Ρενέ Κλερ και το «Ταξίδι του μέλιτος» (1979) του Πανουσόπουλου. Μαζί τους και μια σειρά ταινιών μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων και το «Επίμονες φυλλωσιές» του καλεσμένου του Φεστιβάλ Fern Silva.

Υπάρχει, όπως κάθε χρονιά, υπάρχει και το εργαστήριο, που φέτος με τίτλο «Εναλλακτικά Μονοπάτια», το αναλαμβάνει η Δήμητρα Κονδυλάτου. Εχοντας ως αναφορά της τα ιστορικά Λαζαρέττα της Σύρου, θα εστιάσει στην κτιριακή δομή του «λαζαρέττου», αυτών των πρώτων οργανωμένων εγκαταστάσεων που προορίζονταν για καραντίνα ταξιδιωτών και προϊόντων, λαμβάνει κινηματογραφικά δοκίμια, αφηγηματικά φιλμ, ψηφιακά ζωγραφικά σχέδια και εργαστήρια.

🔴 INFO: Ολες οι προβολές και περφόρμανς είναι δωρεάν. Το φεστιβάλ υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και είναι υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σε δημόσια διαβούλευση ο «μεγάλος αδελφός» στις μεταφορές

Το προσχέδιο διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες - Για την ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης των αγαθών …